Internationale Vrouwendag ‘Schrijfsters’ 2022!
Boekrecensiesblog zet vrouwelijke schrijfsters in de spotlights op de Internationale Vrouwendag 2022!
Het thema voor is dit jaar: Solidariteit – De kracht voor verandering. Samen staan we sterker, vrouwen én mannen. Het is tijd voor verandering, iets wat we helaas al te lang zeggen. In het stukje Vrouw en kunst op de website van Internationale Vrouwendag wordt aangegeven: “Vrouwen worden goed vertegenwoordigd in de kunstwereld”. Waarna er in het artikel zelf wordt gezegd dat vrouwen nog steeds niet goed worden vertegenwoordigd en dat soms kunstwerken voor 15% minder worden verkocht dan het werk van mannen. Hoe kan dit toch?
Vrouwenrechten zijn mensenrechten
Zoals Amnesty dit goed aangeeft:
“It might seem like an obvious point, but we cannot have a free and equal society until everyone is free and equal. Until women enjoy the same rights as men, this inequality is everyone’s problem.”
Zoals misschien duidelijk is, aangezien onze website boekrecensies heet, zijn wij geen experts op het gebied van schilderijen, maar weten we wel het een en ander over boeken. Dus zijn we gaan onderzoeken: hoe staat de boekenwereld ervoor? Wij kwamen toevallig op dit artikel uit 2020 terecht van Hedwig Meesters op Schrijven.org met als onderwerp waarom vrouwelijke auteurs gezien worden als ‘niet-schrijvers’? (Gelukkig kun je op onze website genieten van heerlijke feelgood-boeken, wij houden van elk soort genre!)
Boekenweek: vrouwelijke auteurs?
Een belangrijk evenement voor boeken is de Boekenweek, maar sta je stil bij het aantal boeken geschreven door mannen? Wij hebben even geteld (niet samenstellers en redactie meegeteld): 65 mannen en 22 vrouwen die het boekenweekgeschenk hebben geschreven. Waarvan Antoon Coolen twee keer een geschenk heeft geschreven dus laten we zeggen 64 mannen. Bij de vrouwen is dit iets anders: Marianne Philips en Clare Lennart hebben beiden twee keer een geschenk geschreven en Hella S. Haasse drie keer. Even wat wiskunde dat betekent 22-4 is 18 verschillende vrouwen.
Deze dag dragen wij op aan alle vrouwen en aan alle vrouwelijke auteurs. Daarom zoals elk jaar hebben we een lijstje van geweldige schrijfsters.
Onze favoriete schrijfsters van het afgelopen jaar op een rijtje:
Marga
Terugkijkend op het afgelopen jaar heb ik verreweg de meeste boeken gelezen van mannelijke auteurs. Niet bewust, maar het is wel een feit. Ik zal de komende tijd hier verandering in aanbrengen.
Dit jaar heb ik wel drie steengoede schrijfsters ontdekt. Maja Lunde schreef een indrukwekkende dystopie ‘Het einde van de oceaan’ waar Margaret Atwood trots op zou zijn! Elizabeth Wetmore schreef een New York Times bestseller ‘Valentijn’ waarin sterke vrouwen hun mannetje staan.
Tot slot noem ik graag even Sarah van der Maas. Een jonge schrijfster die haar debuutroman ‘Nooit meer wachten’ schreef over het leven van een weeskind in de Eerste Wereldoorlog. Ik hoop dat we nog veel van haar gaan horen.
Natasja
Als ik terugkijk op de boeken die ik in het afgelopen jaar heb gelezen, is ‘Dingen die je meeneemt op reis’ van Aroa Moreno Durán een debuutroman die op mij een diepe indruk heeft achtergelaten. Met het boek laat zij zien wat de gevolgen kunnen zijn van het kiezen voor je eigen geluk, niet alleen voor jezelf, maar ook vooral voor je omgeving.
Daarnaast is de roman ‘Het verraad van Montverre’ van Bridget Collins ook het benoemen waard, omdat dit magische en sprookjesachtige verhaal absoluut uniek in het genre te noemen is. En verder verdienen Marijke Vos en Charlotte de Monchy ook absoluut een vermelding, vanwege hun heerlijke feelgoodromans.
Noortje
Ik denk dat ik haar al vaker genoemd heb: Simone van der Vlugt. Niet alleen is ze veelzijdig, ze schrijft ook in een enorm tempo. Mijn favorieten zijn toch wel haar historische romans zoals De Kaasfabriek, maar ik ben ook benieuwd naar haar thriller De Zonde Waard.
Susan Smit. Eerder recenseerde ik al Tropenbruid en ik las het boek ‘De heks van Limbricht’. Helaas heb ik hiervan nog geen recensie geschreven, maar het is zeker een aanrader, al was het alleen al om het feit hoe ze hierin beschrijft hoe vrouwen in het verleden als heksen vervolgd werden.
Als het gaat om schrijfsters van kinderboeken ben ik al jaren fan van Maren Stoffels. Die weet altijd actuele onderwerpen in haar boeken te verwerken. En ik noem ook graag Hellen Bootsman. Zij schreef en publiceerde in eigen beheer het kinderboek Nep-Echt! Geestig, hartverwarmend en ook nog eens prachtig geïllustreerd.
Astrid
De laatste maanden heb ik veel Nederlandse schrijfsters mogen interviewen. Een thema dat een paar keer terugkwam: het is super lastig voor Nederlandse schrijfsters om hun boek bij een uitgever onder te brengen. Dat komt omdat die sneller kiezen voor een auteur uit het buitenland, die al bekend is en waarvan ze weten dat er veel boeken van over de toonbank gaan. Jammer, want we hebben zo veel talentvolle Nederlandse schrijfsters, die het echt verdienen om gelezen te worden. Vaak zijn ze ook nog heel vriendelijk en meer dan bereid om vragen over hun boeken te beantwoorden. In dat licht tip ik Aline van Wijnen, Gaby Rasters, Rinske Hillen en Jet Nijland.
Zelf las ik onlangs een boek van Hanna Bervoets. Ik maakte kennis met haar door het boekenweekgeschenk van vorig jaar en ik bleef achter met het gevoel ‘wat moet ik hiervan vinden?’ Hoogste tijd om een roman van haar te lezen dacht ik toen. Dat deed ik onlangs; ik las ‘Alles wat er was.’ Waar ik heel vaak na korte tijd niet meer precies weet waar een boek over gaat, denk ik hier nog regelmatig aan terug. Het heeft wat weg van ‘The Road’ voor mij. Beide dystopische romans waar je het gevoel blijft houden ‘wat is er nou precies gebeurd?’ Bervoets weet een gevoel van ongemak op te roepen dat mij nog steeds bij blijft. En: dat me benieuwd maakt naar haar andere boeken.
Selina
Als ik het thema Solidariteit – De kracht voor verandering bekijk, is er één schrijfster die er voor mij meteen uitspringt: Angie Thomas. Met haar boek ‘The hate u give’ laat ze weten hoeveel moed het vraagt om iets te veranderen, en met welke kleine stapjes verandering vaak verloopt.
Terug op eigen bodem is Anna Woltz voor mij een geweldige schrijfster. Ik las ‘de tunnel’, een bijzonder boek over de Tweede Wereldoorlog. En laatst las ik ‘de trooster’ van Esther Gerritsen. Hoe zij mij in deze roman aan het denken heeft gezet; over het leven, over geloof en over mens zijn. Prachtig! Er zijn vele geweldige schrijfsters in Nederland en in de wereld. Om ze te leren kennen, hoef je alleen maar hun boeken open te slaan.
Lysanne
Doordat ik zelf twee jaar geleden een reading challenge heb gedaan voor het lezen van boeken alleen geschreven door vrouwen ben ik nu bewuster met het kiezen van mijn boeken. Natuurlijk lees ik nog steeds boeken geschreven door mannen (Matt Haig bijvoorbeeld) maar ik probeer toch wat meer boeken van schrijfsters te lezen. En zeker boeken met een sterke vrouwenrol zoals Circe van Madeline Miller.
Mijn favoriete thrillerauteurs zijn ook vrouwen, series van Karin Slaughter zijn altijd een aanrader, net zoals de boeken van Sandra J. Paul. Laatst las ik All our hidden gifts, een boek voor Young adult en dit boek laat je nadenken over gelijkheid, met name in de LGBTQ+-gemeenschap. Erg interessant én belangrijk.
Yvonne
In tegenstelling tot Marga ontdekte ik dat ik afgelopen jaar alleen boeken van vrouwelijke auteurs gelezen en gerecenseerd heb. Met uitzondering van ‘De Kooi’ van Marcel van de Ven. Ook ik heb dat niet bewust gedaan. Maar gezien het genre van mijn voorkeur: Feelgoodromans is, is deze uitkomst niet heel verrassend!
Wat dit jaar wel verrassend was, waren een aantal voor mij nieuw ontdekte auteurs. Vrouwen die met hart en ziel aan hun boek hebben gewerkt en deze vol spanning los hebben moeten laten, wachtend op de reacties en recensies. En dat kan positief en negatief zijn.
Dat we met ons allen altijd ergens iets van vinden is geen nieuws. Dat we dat graag uiten ook niet. De manier waarop wel. Social media is een makkelijke en soms anonieme weg geworden voor het geven van je mening. Van enige solidariteit is lang niet altijd sprake.
Wij van Boekrecensiesblog delen onze mening over een gelezen boek ook graag. Dit doen we altijd positief en opbouwend. Dat niet elk boek dat we lezen ons persoonlijk aanspreekt kunnen we loslaten. Sommige boeken lezen we ‘door het oog’ van onze lezer: jij, de bezoeker van boekrecensieblog. En weet je wat daar zo leuk aan is: al recensent ontdek je zo nieuwe auteurs.
Favoriete schrijfsters:
En daarmee verandert mijn lijstje met favoriete auteurs elke keer weer. Dit zijn de vrouwelijke auteurs die mij afgelopen jaar positief verrast hebben:
Lonneke van Engelen: met ‘Alleen een beetje verliefd misschien’, Michaela van Caspel met ‘Donderslag bij heldere hemel’ en Wendy de Liefde met ‘Een streepje tegen’. Alle drie de auteurs hebben voor het eerst een boek geschreven en alle drie over iets wat hun leven veranderd heeft.
In dit lijstje mag de jonge Nederlandse auteur ‘Lilyth’ zeker niet ontbreken. Zij heeft met haar gedichtenbundel ‘I will not sacrifice to suffer’ afgelopen maand het Gronings schrijftalent 2021 gewonnen. Gefeliciteerd!
Tot slot ook hier kort aandacht voor het overlijden van auteur Lucinda Riley. Ze heeft met haar schrijverstalent prachtige verhalen achtergelaten. Verhalen die in elk geval mijn passie voor het lezen van boeken positief hebben veranderd!
Aan alle schrijfsters die we niet hebben benoemd: graag horen wij van jullie, lezen wij jullie boeken en wie weet behoren jullie tot onze favorieten van het komende jaar!