Internationale Vrouwendag 2021

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! Dit jaar is het thema Choose to challenge en zoals de website van International Women’s Day zegt: “A challenged world is an alert world and from challenge comes change. So let’s all choose to challenge.”

Hoe kunnen wij de wereld uitdagen en er een betere wereld van maken? Eentje waar gelijkheid en gelijke behandeling de norm is? Vaak denk je als één persoon maak je geen verandering, maar samen staan we sterk. Door te leren, door te lezen en door te begrijpen kunnen we elkaar helpen. Want gelijke rechten hoort voor iedereen te gelden!

Twee boeken die de moeite waard zijn om te ontdekken:

Feministen dragen geen roze en andere leugens’ van Scarlett Curtis. Meer dan vijftig vrouwen vertellen hun verhaal en in de Nederlandse editie worden er ook verhalen van Nederlandse vrouwen verteld. En het tweede boek ‘Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions’ van Chimamanda Ngozi Adichie gaat over hoe je kinderen kunt opvoeden als een feminist: gelijke rechten voor iedereen.

Romans waarin sterke vrouwen centraal staan:

En we kunnen de romans waarin sterke vrouwen centraal staan niet vergeten. Noortje las De kaasfabriek van Simone van der Vlugt, een prachtige historische roman over het leven van een moeder en een dochter aan het eind van negentiende en begin twintigste eeuw. Een verhaal over vooruitgang, emancipatie, onmogelijke liefdes en het maken van de juiste keuzes. Lysanne las ‘Het boek van vergeten woorden‘ van Pip Williams, een prachtige historische roman die een stem geeft aan de vrouwen die ook hard hebben meegewerkt aan het woordenboek.

Internationale Vrouwendag 2021 tips:

Als een extra’tje hebben we ook nog prachtige boeken geschreven door vrouwen die het waard zijn om te benoemen:

Feministische ecothriller, gelezen door Marga, ‘Jaag je ploeg over de botten van de doden’ van Olga Tokarczuk en ijzersterke thriller ‘Foon‘ van Marente de Moor.

Romans gelezen door Astrid ‘Dan niet‘ van Margriet Veldhuis (nog steeds één van haar favorieten) en ‘I.M. van Connie Palmen. Na het herlezen kan Astrid zeggen dat ‘I.M.‘ veel meer is dan alleen een liefdesverhaal.

Een prachtige historische roman ‘De bibliotheek van Parijs’ is wat Natasja betreft een pareltje binnen het genre en zij raadt het iedereen die graag (op waargebeurde verhalen gebaseerde) historische verhalen leest dan ook absoluut aan.

En als Yvonne één schrijfster moet kiezen, dan is het… Lucinda Riley.

Heb jij ook een aanrader voor ons?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *