Maren Stoffels op school

Fotograaf: Stefan Neeven

Interview met Maren Stoffels. In het kader van ‘Literatour’, opgezet voor de boekenweek voor jongeren, reizen jongeren-boekenschrijvers het land door langs verschillende scholen. Eén van de schrijvers die hier aan meedoet is Maren Stoffels. Ik mocht aanwezig zijn bij een bezoek aan een middelbare school, en hier over schrijven.

Ik kijk inmiddels terug op een leuke en interessante dag met een schrijver op school. Maren heeft veel over zichzelf en haar boeken verteld. Ook wist ze leerlingen te enthousiasmeren om zelf als een schrijver na te denken. De manier waarop ze de aandacht van leerlingen en docenten (en mij dus ook) wist vast te houden en mee te nemen in haar verhaal en gedachten, was inspirerend.

Een beetje kennis

Maren Stoffels wilde schrijver worden vanaf haar 9e, na het lezen van ‘spijt’ van Carry Slee. Toen ze thuis vertelde dat ze schrijver wilde woorden raadde haar vader haar dat af. Hij had namelijk een hekel aan lezen en als zij schrijver zou worden, zou haar moeder hem verplichten alle boeken van haar te lezen. Nu is hij haar grootste fan en leest elk boek dat ze schrijft.

Sinds kort schrijft Maren ook jeugdthrillers. Dit is ze gaan doen omdat ze boeken wilde schrijven die ook voor jongens leuk zijn om te lezen. Dit heeft Maren veel succes opgeleverd. Haar thrillers worden inmiddels ook vertaald en verkocht in verschillende landen!

Interview

Waar schrijf je je boeken?

Het liefst schrijf ik mijn boeken thuis. De plek is niet eens zo heel belangrijk. Wel is het belangrijk dat ik een paar dingen bij me heb :
– een kop thee
– veel eten. Ik eet altijd als ik schrijf, zo kan ik beter nadenken.
– een koptelefoon met muziek die past bij het verhaal.

Zou je zelf een personage uit je boek willen zijn?

Dan zou ik wel de dakloze jongen willen zijn uit ‘ik denk dat dit het einde is’. Het lijkt me heel fijn om hem voor één dag te zijn. Niet langer, want ik heb graag een dak boven mijn hoofd. Maar met niks en niemand rekening hoeven houden lijkt me heel fijn.

Geef je een feest als je een boek af hebt?

Nee ik geef geen feest, hoewel ik dat eigenlijk wel zou moeten doen. Ik geef mezelf wel altijd twee weken rust als een boek af is. Ik moet even afkicken voor ik weer verder ga met een nieuw boek.

Waarom schrijf je vanuit verschillende personages?

Het is leuk om van meerdere personages te weten wat ze denken. Je hebt zo vaak al meer kennis dan de hoofdpersoon zelf.

Wat is de meest originele vraag die je ooit van een leerling hebt gekregen?

Een jongen vroeg aan mij of zijn naam in mijn volgende boek mocht voorkomen. Die vraag krijg ik wel vaker. Daarna vroeg diezelfde jongen of hij dan dood mocht gaan in dat nieuwe boek. In al die jaren dat ik voorlichting geef op scholen heb ik die vraag nog niet voorbij zien komen. Ik vroeg aan hem hoe hij dat in gedachten had. Uit zijn tas haalde hij een schrift, zijn aantekeningen over een boek, en hij vertelde me precies hoe hij dood zou willen gaan in mijn boek. Op de vraag waarom hij graag dood wilde in het boek antwoordde hij: dan word ik het best onthouden door de lezers.
In september komt mijn nieuwe boek ‘escaperoom 2.0’ uit, met daarin deze jongen. En ja, hij gaat dood.

En dan..

De dag met Maren Stoffels was erg leuk. Ze weet precies hoe ze lezers en luisteraars enthousiast kan krijgen en hoe ze iedereen, ongeacht hun leeftijd of interesse, mee kan trekken in haar verhaal.

Wij wensen Maren heel veel succes met haar nieuwe boek. We kijken er naar uit om deze ook te lezen!

Boeken van Maren Stoffels:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *