Het verraad van Montverre – Bridget Collins

Zou jij alles op het spel zetten om de waarheid over je leven te achterhalen?

Bridget Collins’ debuutroman ‘De boekbinder’ vond ik een dusdanig mooi en betoverend boek, dat ik meteen wist dat ik haar tweede roman ook wilde lezen. Yvonne ontving het boek van uitgeverij The house of books en gaf het boek aan mij door, waarvoor nogmaals dank!

Montverre

Op Montverre, een exclusieve school in de bergen, worden de best presterende studenten klaargestoomd voor het ‘grand jeu’, een mysterieuze en filosofische wedstrijd. Hoofdpersonage Leo, student van Montverre en ooit deelnemer aan het grand jeu, verloor zijn passie voor het spel na een tragische gebeurtenis.

Nu, tien jaar later, keert hij terug naar Montverre, waar het een en ander is veranderd. Zo vervult nu, voor het eerst ooit, een vrouw de rang van magister ludi. Leo voelt een vreemde connectie tot haar, en als de twee steeds dichter naar elkaar toegroeien blijkt dat ze beide hun levens op leugens hebben gebouwd. Terwijl het grand jeu steeds dichterbij komt, beginnen de muren geheimen te fluisteren…

Een magisch en betoverend spel

‘Het verraad van Montverre’ is net zo magisch en sprookjesachtig als de debuutroman van Collins. De complexiteit en gelaagdheid van het verhaal, plus de sprongen heen en weer in de tijd maken dat het boek niet altijd even makkelijk leest. Het is een boek waar je echt je hoofd bij moet houden en dus ook echt even voor moet gaan zitten. Tegelijkertijd is de schrijfstijl van Collins dusdanig betoverend dat het je niet loslaat en uren achtereen kunt blijven lezen.

Gedurende het boek wordt het steeds meer duidelijk wat het ‘grand jeu’ inhoudt en krijgt het betoverende spel steeds meer vorm. Hiermee heeft Collins op indrukwekkende wijze de balans gevonden tussen enerzijds een vage beschrijving die de lezer in het ongewist houdt, maar anderzijds toch juist een magisch gevoel aan het spel weet te geven.

‘Het verraad van Montverre’ is juist door dit magische gevoel een boek dat zich lastig laat omschrijven. Ik raad je dan ook vooral aan om dit boek te gaan lezen als mijn recensie en het soort boek je aanspreekt, want dat is de enige manier om de magie van Collins echt te proeven. En dat geldt natuurlijk ook voor ‘De boekbinder’. 🙂

Meer betoverende romans op Boekrecensiesblog.nl:Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *