The Hate U Give – Angie Thomas

Het megapopulaire boek ‘The Hate U Give’ van Angie Thomas is niet zonder reden een van de meest gelezen boeken in (school-)bibliotheken. Dankzij de verfilming van het boek kent de jeugd het verhaal al lang voor ze het boek kunnen lezen.
Angie Thomas is een Amerikaanse auteur en ‘The Hate U Give’ is haar debuutroman.

Gastblog van: Selina Jansen

GETTO


Ik had niet naar dit feestje moeten gaan. Ik weet niet eens of ik hier wel thuishoor. En dat is niet omdat ik me er te goed voor voel. Er zijn gewoon plekken waar mezelf zijn niet goed genoeg is. Waar geen enkele versie van mij goed genoeg is.’


Het hoofdpersonage, Starr Carter, woont naar eigen zeggen in een Getto. Om haar kansen op een mooie toekomst te vergroten, wordt ze door haar ouders naar een witte school gestuurd. Starr moet haar weg zien te vinden in een wereld vol vooroordelen en ongelijkheid. Op school is ze een van de weinig ‘zwarten’ en in haar wijk is ze ‘niet zwart genoeg’.

POLITIE

Starr is er getuige van dat een politieagent haar beste vriend Khalil doodschiet. Khalil was ongewapend. Al snel gaan er geruchten rond dat Khalil een drugsdealer of een crimineel was. Starr weet dat hier niks van waar is. Steeds vaker is er sprake van situaties waarin de politie op ongewapende getinte mannen schiet.

BUURT


Grappig, hoe dat bij witte kids werkt. Het is cool om zwart te zijn, tot het moeilijk wordt om zwart te zijn.


De zwarte, armoedige buurt waar Starr in woont komt in opstand. Buurtbewoners gaan de straat op en demonstreren voor gelijke behandeling. Ze protesteren tegen de politie. Deze wil namelijk geen onderzoek doen naar de schietpartij waarbij Khalil om het leven is gekomen.
Starr staat voor een keuze: trekt ze haar mond open en komt ze hiermee zelf in de belangstelling? Of zwijgt ze zodat haar toekomst niet in gevaar komt?

INDRUKWEKKEND

‘The Hate U give’ vond ik een indrukwekkend boek. De schrijfstijl van Angie Thomas leest heerlijk weg en het onderwerp zal voor veel jongeren herkenbaar zijn. Zonder meteen een oordeel klaar te hebben schrijft Angie Thomas over gevoelige gebeurtenissen en opvattingen. Hoewel het een Young Adult boek is, is dit boek voor volwassenen ook heel prettig om te lezen. Angie Thomas heeft goud in handen. Haar boek is een echte aanrader voor iedereen, ongeacht je ras, leeftijd of nationaliteit.

Deze gastrecensie is van: Selina Jansen, volg haar op Instagram: @selina_jansen_books

Meer Young Adult boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *