‘Date a book ‘ op Valentijnsdag

De hartjessnoepjes, de kaarten met Ik-hou-van-jou, de rode rozen… Dat kan maar één ding betekenen: het is bijna Valentijnsdag. Een grote liefde die we met jullie allemaal delen is onze liefde voor boeken. Daarom hebben wij een leuke suggestie: Date a book!

Date a book

Iets wat ik heel graag wil doen, maar nog nooit heb gedaan: date a book. Het concept is inmiddels al wat ouder, maar nog niet heel populair. Mocht je het nog niet gezien hebben: de boekverkoper verpakt een boek en schrijft in enkele woorden (soms zinnen) waar het boek over gaat. Je weet niet met welk boek je naar huis gaat, een beetje zoals een blind date. Dit fenomeen wordt dan ook wel genoemd: Blind date a book.

Fotocredits: Ontarion librarian.com

Risico op een verkeerd boek?

Als je vaker bij je plaatselijke boekhandel komt, weet de boekverkoper natuurlijk wel een beetje jouw smaak en zal je echt geen Science Fiction meegeven als je liever van feelgoodromans houdt. Het risico dat je met een boek naar huis gaat dat je écht nooit zal lezen, is dus minder groot dan het in eerste instantie denkt.

Je zou ook kunnen afspreken dat je het boek mag ruilen als het echt geen match is. 

Horizon-verbreding

Maar soms is een boek ook een totale verrassing als je open staat voor horizonverbreding.  Nog nooit Science Fiction gelezen omdat je niet van astronomie of technische boeken houdt? Dat kan enorm meevallen. Menig Science Fiction boek heeft een goed verhaal en het is geen rocket-science voor een niche-publiek. 

Hetzelfde geldt voor andere genres. Soms is het hartstikke leuk om eens een boek op te lezen waar in eerste instantie je voorkeur niet naar uit gaat. 

Foto credits: Elizabeth’s Bookstore

Vending machine

Ik heb ooit een keer een boek uit een vending machine gekocht. Dit was een paar jaar geleden in Canada bij de boekhandel The Monkey’s Paw. Heel leuk idee, alleen hier kan je dus niet kiezen welk soort boek. Met als risico dus dat je het boek niet zult lezen…  

Een vending machine is overigens zo’n kast waar doorgaans snacks in zitten.  Ik heb ze in Nederland nog nooit gezien, maar wie weet komen ze ook op een dag ‘overwaaien’.

Foto credits: The Monkey ‘s Pawn

Valentijnsdag

Valentijnsdag is een dag waarop je iets moois aan je geliefde geeft. Je kan een mooie bos bloemen geven, een lekkere Cheesecake met frambozen bakken zoals Yvonne of een fashion-must-have knalrode donzen sjaal maken zoals Marga heeft gedaan. Een blijvend cadeautje vinden wij persoonlijke leuker dan bloemen of een kaartje. 

Een boek cadeau geven op Valentijn is natuurlijk altijd een goed idee. Maar zou je geliefde het boek wel leuk vinden? Dat is natuurlijk een gok(je).  Maar het feit dat je de moeite hebt genomen om er over na te denken, iets te kopen en het de ander te geven, is al een teken van liefde. 

Date a book

En dat geldt ook voor Date a book. Je geeft jezelf een boek cadeau waarvan je niet weet of het wel zal bevallen.  Is dat niet bijna hetzelfde als een boek van een ander krijgen? Wij zeggen: gewoon doen!  Een boek kan je tenslotte altijd nog doorgeven aan een ander, in een straat-bibliotheek leggen, of aan een kringloopwinkel schenken, waarbij je het boek eigenlijk weer aan een ander geeft.

Wij wensen jou en je geliefde, je dierbaren en vrienden, een leuke Valentijnsdag en we kunnen het natuurlijk niet laten, want hier zijn onze tips, voor het geval je Date a book toch nog iets te gewaagd vindt.

Fotocredits: Ontarion librarian.com

Tips voor Valentijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *