I will not sacrifice to suffer

‘I will not sacrifice to suffer’ by Lilyth is confronterend. Donker. Heftig. Hoopgevend. Vier woorden die bij mij blijven hangen na het lezen van deze gedichtenbundel. Een gedichtenbundel geschreven door Lilyth. Met Engelstalige gedichten die ze geschreven heeft tijdens haar depressieve periode. En tijdens de periode van herstel. En dat maakt deze bundel bijzonder hoopgevend.

Persoonlijke verhaal

In ‘I will not sacrifice to suffer’ neemt Lilyth je mee in haar donkere periode van het leven. Een periode als gevolg van tegenslagen in haar jeugd. ‘Once you’re falling and cannot stop, you’re going to hit the ground at a certain point’. En op dat punt aangekomen begint ze met het schrijven van gedichten in het Engels.

In een begeleidende brief, die ze meestuurt met haar gedichtenbundel, vertelt ze mij meer over haarzelf en het boek. Het boek begint met gedichten uit de periode voor haar opname in de kliniek. Donkere gedichten waarbij de dood vaak het lijdende onderwerp is.

Zelfportretten

Eenmaal in de kliniek maakt Lilyth ook foto’s. Zelfportretten die ze gebruikt als illustratie bij de gedichten. Voor de kaft heeft ze een portret van haarzelf uitgeknipt en gevuld met een prachtige hoopgevende foto. Gemaakt op haar eerste goede dag na de opname in de kliniek.

Hoe verder je het gedichtenbundel leest, hoe hoopvoller de gedichten worden. Ze worden luchtiger. En langer. Het leven doet er weer toe. Langzaamaan kleurt de lucht weer blauw.

Rake woorden

Ben ik normaal niet echt van de poëzie, deze gedichten maken indruk op me. Ik lees ze. Ze raken me. Lilyth heeft een prachtige manier gevonden om haar periode van depressie en herstel onder woorden te brengen. ‘I will not sacrifice to suffer’ is een bundel met gedichten over de kwetsbaarheid van het brein en het leven. Maar nog meer over hoop. Hoop dat het beter zal worden en dat de lucht voor altijd helder en stralend blauw zal blijven.

Nieuw Gronings schrijverstalent 2021

Met haar gedichtenbundel maakt Lilyth kans om het nieuw Gronings schrijverstalent 2021 te worden. Haar bundel is te vinden in het Forum in Groningen.

Lilyth is de schrijversnaam van Lisa Elsenga. Deze 19 jarige auteur woont in het Friese Mantgum en studeert Fine Arts aan de Minerva in Groningen.

Binnenkort op Boekrecensiesblog een uitgebreid interview met Lisa over haar gedichtenbundel en kans om nieuw schrijverstalent van Groningen te worden!

Waar te koop?

De gedichtenbundel is te koop via deze link:

I WILL NOT SACRIFICE TO SUFFER, €20,00 Hardcover Koop nu