The Road – Cormac McCarthy

Op weg naar betere tijden?

In dit aangrijpend verhaal van Cormac McCarthy zijn een vader en zoon op weg naar de kust. Ze hebben alleen een winkelwagen met wat spullen en een wapen in hun bezit. Gelukkig hebben ze elkaar nog, want de weg is lang en het leven is zwaar.

Leeggeplunderd

In The road ziet de wereld er niet meer zo uit zoals wij die kennen. Er is geen oogst meer, huizen en winkels zijn leeggeplunderd, de enige houvast is de weg naar de kust. Ondanks dat de vader bijna zeker weet dat er niets is bij de kust, is er toch een sprankje hoop voor zijn zoon.

You forget what you want to remember and you remember what you want to forget.”

Vader en zoon blijven de weg volgen, maar moeten tegelijk uitkijken niet gezien te worden door iemand anders. Doordat het ieder voor zich is, weet je nooit wanneer iemand iets goed of slecht bedoeld. De vader heeft uitgelegd aan zijn zoon dat zij het vuur dragen en dus aan de goede kant horen. Aan de slechte kant heb je de mensen die stelen of erger: andere mensen om het leven brengen. 

And the dreams so rich in color. How else would death call you?”

De mensheid

Ze zeggen in oorlog en liefde is alles geoorloofd, geldt dit ook in een wereld die bijna is vergaan? Het boek is aangrijpend, angstaanjagend en emotioneel. Als lezer krijg je een bepaald beeld van de mensheid wanneer vader en zoon proberen te overleven in deze dystopie. Kies je voor jezelf om te overleven of zijn er andere opties? Is er licht aan het eind van de reis of is het hopeloos?

Anoniem, maar toch persoonlijk

De namen van de vader en zoon worden nooit genoemd in het boek, toch voelt het verhaal persoonlijk en dichtbij. Het is net alsof je als lezer meeloopt naar de kust. Je hoopt voor de vader en zoon dat er meer is dan de weg. De vader heeft al veel gezien en zijn zoon is, ondanks alles, nog zo onschuldig. De vader en zijn zoon geven een duidelijk beeld van de gewone man, iemand net zoals jij en ik. Daarom doet het boek ook veel met je.

Beschrijvingen en beschrijvingen

The road neemt ons mee op een angstaanjagende reis van de weg naar de kust. Tijdens het verhaal vinden vader en zoon af en toe een huis of komen ze iemand tegen. Hoe kan je dan een boek schrijven met meer dan 200 pagina’s? McCarthy krijgt dit voor elkaar door de lezer een gevoel en een uitgebreid beeld te geven van hoe het moet zijn om te leven in een dystopie waarin de mensheid en de wereld zo veranderd is. Hij beschrijft het landschap (of wat daarvan over is) uitvoerig en zo nu en dan zijn er ook flashbacks en verhalen van de vader.

The road is voor iedereen die niet bang is om te lezen over donkere tijden, de mensheid en een wanhopige situatie. Het verhaal van McCarthy is ongenadig en aangrijpend, maar tegelijk bijzonder en mooi. The road is verfilmd, met in de hoofdrol Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee

Cormac McCarthy is een bijzondere cult-schrijver die in al zijn boeken een andere kant van Amerika (of de mens in het algemeen?) laat zien dan we gewend zijn. De kant die je eigenlijk liever niet wil lezen. Meer over deze schrijver en zijn boeken kun je lezen in dit blog van Marga.

9 Responses to “The Road – Cormac McCarthy

  • Rauw en soms zelfs misselijkmakend meesterwerk, dit boek. Het lijkt ook elementen van Tommy Wieringa’s “Dit zijn de namen” te bevatten. Of andersom, ik weet niet welke titel er het eerst was. Laten we maar zeggen dat alle schrijvers elkaar beïnvloeden.

    • Hoi Layla,

      ik krijg nog steeds kippenvel van het boek! Heb je de film ook gezien?

      Heel mooi gezegd dit: Laten we maar zeggen dat alle schrijvers elkaar beïnvloeden.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *