Interview met Lilyth

‘I will not sacrifice to suffer’ is een Engelstalige gedichtenbundel, geschreven door Lilyth. Lees hier de recensie van Yvonne. In deze blog lees je een interview van Yvonne met Lilyth.

Je echte naam is Lisa Elsenga. Voor je gedichtenbundel heb je de naam ‘Lilyth’ gebruikt. Wil je iets vertellen over het ontstaan van de naam ‘Lilyth’? 

De naam Lilyth is een langere versie van de bijnaam Lily. Die bijnaam heb ik gekregen van een bijzonder iemand die ook besproken wordt in de gedichtenbundel en zelf de bijnaam Ruby draagt. Het is ook een verwijzing naar de Joodse mythologie, demonisch figuur genaamd Lilith. Er kwam ook een personage genaamd Lilith voor in de boekenserie City of Bones, die mijn vriendschap met Ruby echt op gang geholpen heeft. Al met al komt de naam van veel verschillende plekken vandaan. Hij past dus perfect.  

De gedichten in deze bundel heb je vanaf 2017 geschreven. Was dit voor het eerst dat je begon te schrijven of lag er al een stapel gedichten klaar? 

Nee, in 2017 lag er absoluut geen stapel gedichten klaar. Ik vond op een gegeven moment een gedicht van Erin Hanson en deze deelde ik met Ruby. Zo zijn wij beide begonnen met schrijven.  

Jouw depressie en opname was de grootste aanleiding om deze prachtige gedichten te schrijven.  Denk je dat je ook gedichten was gaan schrijven als die aanleiding er niet was geweest? 

Ja, mijn gedichten zijn begonnen door de inspiratie van mijn -inmiddels- grote idool Erin Hanson. Zij schreef de gedichtenbundel serie: ‘The Poetic Underground.’ Maar denk dat zonder mijn depressie de gedichten zich niet zo ontwikkeld hadden, en weet dus ook niet of ik ze anders in boek vorm uitgebracht had.  

Hoe reageerde jouw familie, vrienden of collega’s toen je  met een gedichtenbundel aankwam met gevoelige gedichten over jouw depressies waarin je veel van jezelf laat zien? 

Over het algemeen kreeg mijn gedichtenbundel ontzettend veel positiviteit van de mensen rond mij. Voornamelijk van mijn moeder, zij was ontzettend geroerd en trots. Men heeft vaak gezegd dat ze het uitbrengen van de bundel gedurfd en bijzonder vonden, in positieve zin.   

Het Groninger Forum. Daar is je gedichtenbundel dit jaar te vinden en je dingt mee om het ‘nieuw Gronings schrijftalent 2021’ te worden. Kun je met ons delen hoe dat gegaan is?  

Jazeker. Een oud klasgenoot van de HAVO, Nymphe, deelde met mij een linkje naar de oproep van het Forum. In het berichtje erbij zei ze dat ze aan mij moest denken en dat het misschien wat voor me was. Dit heb ik vervolgens gelezen en me aangemeld. Allemaal vrij spontaan en heel spannend. Zo een paar weken later twee kopieën van mijn boek daar ingeleverd en nu zijn ze daar te leen.  

Groningen Forum vanaf de Sint Jansstraat

Wanneer weet je of je het ‘nieuwe schrijftalent 2021’ bent? Heb je nog een promotie-activiteit daarvoor?  

Nieuw Gronings Schrijftalent gaat per jaar, dus als je mee doet is je boek een heel jaar te leen in het Forum in Groningen. Aan het einde van het jaar wordt degene met de beste beoordelingen van de lezers benoemd tot Nieuw Gronings Schrijftalent [2021]. Meer informatie staat op de site van het Forum.  

Qua promotie heb ik alleen mijn Instagram; @liliesformylily. Verder niet. Ben natuurlijk ook student, dus qua geld en bereik zit ik niet bepaald in de beste tijd in mijn leven voor goede promotie. 

Kunnen we nog meer werk van je verwachten? 

Natuurlijk kunnen jullie meer van mij verwachten! Schrijven speelt al jaren een rol in mijn leven en ik denk niet dat dit snel, mocht het ooit, gaan stoppen. Heb al meerdere gedichten klaarstaan, soms deel ik eens eentje op mijn Instagram. Verder maak ik natuurlijk ook andere kunst, zoals fotografie en lino-cuts.  

 
Waar kunnen mensen je gedichtenbundel ‘I will not sacrifice to suffer’ kopen?  

Mensen kunnen mijn boek, ‘I will not sacrifice to suffer,’ kopen op de site van Brave New Books. Via deze link.

One Response to “Interview met Lilyth

  • Bijzonder indrukwekkende gedichten. Het greep me enorm aan, mede door de intense zwart-wit foto’s. Maar ook hoopgevend want ondanks alles koos ze om door te gaan en om te GROEIEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *