Nep-echt; echt goed!

Nep-echt’ van Hellen Bootsman is een echte kinderboekentopper! Het is niet alleen grappig, het leest ook heerlijk weg, barst van de mooie illustraties en is daarmee een ideaal kinderboek om zowel uit voor te lezen als om zelf van te genieten. Een fijn verhaal over vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en vriendschap.

Een buitengewone wedstrijd

Oetje is een bijzonder meisje. Ze gaat niet naar school, maar leest wel enorm veel boeken. Ze woont met haar kat Coentje en Walbert de wandelende tak in een bouwvallig huis dat ze Paleis noemt en gaat maar 1x per maand in bad. De mensen in het dorp vinden haar maar raar. Maar Oetje blijft altijd vriendelijk en hulpvaardig. Op een dag hoort ze de buurkinderen praten over een springwedstrijd. Thulia, het rijke, verwende en onuitstaanbare meisje loopt te pochen dat ze die wedstrijd gaat winnen. Oetje wil graag meedoen, maar een pony heeft ze niet. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn, vindt Oetje.

Thulia schudde haar hoofd. ‘Ik geloof je niet. Ik durf te wedden dat je nog nooit op een paard hebt gezeten.’
Oetje haalde haar schouders op. ‘Net nog.’
‘Waar is je pony dan?’ voeg Thulia met haar handen in haar zij.
Oetje tikte met haar wijsvinger tegen haar voorhoofd.
‘Wat? Hoe dúrf je!’ krijste Thulia. ‘Ik ben helemaal niet gek!
‘Nee, hier,’ zei Oetje. Ze tikte weer tegen haar voorhoofd. ‘Ik bedoel dat ik híér aan het paardrijden was.’
‘Dat is nep, zei Thulia. ‘En nep telt niet.’


Met haar skippybal doet Oetje alsnog mee aan de springwedstrijd. Maar die verloopt op zijn zacht gezegd bijzonder tumultueus.

Heldin om van te houden

Oetje is een heerlijk personage. Stoer, lekker dwars, fantasierijk en met een warm hart. Gaandeweg het verhaal raken steeds meer mensen overtuigd van het feit dat ze niet gek, vies en belachelijk, maar juist bijzonder, vriendelijk en een echte doorzetter is. Oetje is soms wat naïef. Gejoel van het publiek interpreteert ze als aanmoediging en zelfs tegen de botte Thulia blijft ze vriendelijk. Je kunt als lezer niet anders dan van Oetje houden.

Beeldend geschreven en geïllustreerd

Hellen Bootsman heeft een beeldende manier van schrijven. De venijnige Thulia, het schuchtere meisje Lieve Lievegoed, de ouders van Thulia; ze worden allemaal op een treffende manier geportretteerd. Ook het verhaal zelf met alle kolderieke gebeurtenissen tijdens de wedstrijd is erg levendig en met de nodige humor beschreven. Ook de schitterende illustraties die door Bootsman zelf gemaakt zijn, voegen een extra dosis kijkplezier toe. En deze combinatie van schrijfstijl en tekeningen maken dat dit boek een feestje is om voor te lezen.

Illustraties in het boek Nep-echt!

Nep-echt, echt goed!

Dit mooi vormgegeven boek bevat veel ingrediënten die het verhaal tot een goed kinderboek maken. Het heeft stoere heldin die doet denken aan andere beroemde boekenhelden als Pippi Langkous, Otje en Floddertje. Het verhaal is geestig, maar bevat ook een paar belangrijke boodschappen. Zo komt Oetje erachter dat je niet altijd hoeft te winnen om een winnaar te zijn en ontdekt ze de waarde van vriendschap. Kinderen (en hun ouders)  zullen snel van de vrolijke, dwarse, vriendelijke ontwapenende Oetje gaan houden. Dus graag meer Oetje!