Maar wélk boek geef je cadeau?
Altijd een goed idee: iemand een boek geven als cadeau. De kans is namelijk niet zo groot dat de ander zegt: “Ik heb al een boek”. Maar of die ander er echt blij mee is, weet je natuurlijk nooit. De cover wordt bekeken, de achterkant wordt gelezen, je wordt vriendelijk bedankt en dan hoop je dat je weken of maanden later nog eens feedback krijgt.
“Vond je het een mooi boek?”, is gewaagd om te vragen, want je wilt natuurlijk niet dat die vraag wordt beantwoord met: “Uhh…. wèlk boek?”
Gelukkig hebben wat tips zodat je de plank niet misslaat.
Het geven van een cadeau
Feit: een cadeau geven is altijd moeilijk en daarom spelen de meeste mensen graag op safe. Een waardebon, een bosje bloemen of fles wijn. Leuk, aardig, maar wel erg onpersoonlijk.
Alternatief: je kan natuurlijk ook meer moeite doen en een zelfgemaakte tas of een zelfgemaakte decoratie– of woonaccessoire geven. Maar wat is de smaak van de ander en hoe zal zijn of haar reactie zijn op het cadeau? De gemiddelde mens is tegenwoordig een zeer kritische consument. Gekochte spullen worden vaak met het grootste gemak geretourneerd.
Twijfel: want wat als de taart ‘vies’ is, of je met de tas of woonaccessoire volledig de plank misslaat?
Voorbarige conclusie: dan maar beter een bosje bloemen of een fles wijn geven. Toch?
Beter: een boek geven!
Het voordeel van persoonlijk cadeau geven is dat je in ieder geval de moeite hebt genomen om er over na te denken. Dat kan de ontvanger toch alleen maar waarderen? Laten we daar maar uitgaan! En als we ons beperken tot boeken dan zijn hier enkele tips:
1. Top Tien boeken
De gemakkelijkste boeken om te geven zijn vaak de boeken die in de media aandacht krijgen en bijvoorbeeld op de Top Tien boekentafel in de boekenwinkel liggen. Dit zijn namelijk boeken die door een breed publiek worden gedragen. Bovendien is er vaak herkenning: “Ahh, dank je, ik had nèt van dat boek gehoord!” Of: “Bedankt, mijn buurvrouw had het ook al over dit boek”.
2. Populaire kookboeken
Of je nu een keukenprinses bent of iemand die van kant-en-klare gemaksmaaltijden leeft: een kookboek is eigenlijk altijd goed om te geven en cadeau te krijgen. Want de keukenprinses wil altijd wel iets nieuws proberen en de gemaks-eter wil misschien toch nog eens óoit leren koken. Of op zijn minst de indruk bij anderen wekken dat er interesse is. Een kookboek op een leesstandaard naast het fornuis, staat dan tenminste niet verkeerd.
3. Lifestyle-boeken
Boeken over trends en lifestyle worden meestal wel gewaardeerd. Of het nu gaat over hoe je de rust terugvindt in je leven, of hoe je ‘de dingen ziet als je er de tijd voor neemt’. Deze ‘how-to’ boeken zijn gemakkelijk om te geven. Denk aan de levensstijl of de problemen van de ontvanger en je weet meteen welk boek je het beste kunt geven. Slaapproblemen? ‘Van dit boek ga je beter slapen’. Gestressed? Er zijn honderd-en-één boeken zijn over dit onderwerp te vinden. Stadsmens of buitenmens? Leuke boeken in overvloed.
4. Huisdieren
Een kat in het bakkie! Over onze geliefde huisdieren kunnen we nooit genoeg lezen. En er zijn ontzettend leuke, informatieve en goede boeken in de handel. Ook romans over katten en honden, die echt heel leuk zijn!
5. Duurzaam en groen!
Van je huis verduurzamen tot en met (moes-)tuinieren, er zijn maar weinig mensen die niét van de natuur houden. En dan zijn er natuurlijk ook altijd mensen die graag op pad gaan, de paden op de lanen in. Een boek met ‘groen’ is dus altijd goed te doen, of dit nu een prachtige roman zoals ‘Greenwood’ is, of een praktische natuurgids.
6. Thrillers
Daar moet je van houden. De Scandinavische thrillers zijn populair bij een groot publiek. Maar is de ontvanger van jouw cadeau meer een feelgoodroman-liefhebber, beperk je dan liever tot dat genre. ‘Out of the box’ wordt niet altijd gewaardeerd. Zeker niet als de bloedspetters in het rondte vliegen en de persoon in kwestie een teer zieltje heeft.
7. Romans
Een mooie roman is altijd goed maar het is meestal verstandiger om een novelle te geven. Dit zijn dunnere boeken, beperken zich vaak tot slechts een paar hoofdpersonen en zijn gemakkelijker leesbaar qua verhaallijnen en perspectieven.
Mocht de persoon een fanatieke lezer zijn, geef dan maar de állermooiste roman die al een paar prijzen op zijn naam heeft. Dat kan niet missen!
8. Kinderboeken
Het lijkt heel makkelijk om kinderboeken te geven. Ze zien er allemaal zo leuk uit! Maar de ene is de ander niet. Kijk vooral even goed naar de aanbevolen leeftijdscategorie en het leesniveau. En lees vooral de recensies op onze website want Noortje de Kok weet álles over kinderboeken!
9 en 10. Help, wat is Young Adult, New Adult en Cli-fi?
Als je in een boekenwinkel rondkijkt zie je tegenwoordig vele (nieuwe) genres. Je ziet al gauw de boeken door het bos niet meer. Smiley. In deze blog geven wij wat meer uitleg over genres, waar je misschien wellicht nog nooit van had gehoord. Wel zo verstandig als je bijvoorbeeld weet wat ‘New Adult’ is als je een boek aan een jong meisje geeft.
Wel eens gehoord over een eco-thriller? Onderstaand boek is zeker de moeite waard.
Een boek als cadeau geven? Ja doen!
Je hoeft er echt geen studie van te maken en bang te zijn dat je de plank misslaat als je iemand een boek cadeau geeft. Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Het feit alleen al dat je je best hebt gedaan, is al vele malen leuker dan een onpersoonlijk cadeau geven.
Daarnaast wijzen wij er graag op dat we regelmatig blogs schrijven met tips geven die specifiek zijn bedoeld voor bijvoorbeeld de feestdagen, vakanties, Moederdag en Vaderdag.