Steun jouw eigen boekhandel!

‘Eén op de drie boekhandels in Nederland dreigt failliet te gaan’, staat groot als kop op Nu.nl. Eén op de drie. Dat is veel, dachten wij bij Boekrecensiesblog. We hopen met heel ons hart dat dit niet het geval zal zijn. 

Deze blog hadden wij eerder in de zomer van vorig jaar gepubliceerd, maar plaatsen we opnieuw op de voorpagina vanwege de alarmerende berichten in de kranten en op het journaal.

Boekenwinkels are here to stay!

Wij zijn natuurlijk niet helemaal objectief – we houden allemaal namelijk van boeken en zouden het héél jammer vinden als de fysieke boekhandels er niet meer zullen zijn. We willen de kaften voelen, de geur van boeken opsnuiven in een oude boekhandel, waar de houten planken zo heerlijk kraken. We willen kunnen praten met de medewerker, die zo ontzettend van een bepaald boek heeft genoten. Boekhandels stralen altijd iets magisch uit. Nu er steeds meer online wordt verkocht, is het de vraag hoelang boekhandels het volhouden tegen deze grootmachten. Nu we thuis moeten blijven, is het de vraag of sommige boekhandels nu al hun einde naderen. 

Het breekt ons hart. Hier in Frankrijk kan ik (Lysanne) niet gemakkelijk naar de boekhandel, want hier zit alles dicht. Ik probeerde via de boekhandel iets te bestellen, maar ook dit kan niet. Gelukkig zijn er in Nederland nog wel wat opties. Laat de boekhandels overleven! 

Steun jouw boekhandel – kom in actie!  

Laten we in actie komen want we kunnen dit samen voor elkaar krijgen!

Hoe dan? Wij hebben enkele acties op een rijtje gezet en hopen dat jullie meedoen!

Mocht je zelf nog een actie weten, mail ons. Dan plaatsen wij deze er in een aanvulling bij!

Hoe kun je nog meer helpen? 

  1. Ieder individu is er één. Zie ons blog over Greta Thunberg. Iedere persoon kan het verschil maken. Daar zijn wij van overtuigd en hopelijk jij ook.
  2. Delen, delen, delen. Deel deze blog op sociale media, lees het voor (via Skype) aan je ouders of grootouders. Mail de link door naar je zus, tante, buurvrouw, nichtje, kennis, collega etc. etc. 
  3. Laat ons weten als je hoort over een schrijver die een actie heeft, een boekenbingo in de buurt of een buitenlandse actie die wellicht interessant is voor een Nederlandse boekwinkel. Hou vooral je oren en ogen open en mail ons. 

De acties van uitgeverijen:

Steun je boekhandel – Blossom Books
YA uitgeverij Blossom Books heeft een mooie actie: steun je lokale boekhandel voor minimaal 25 euro en je maakt kans op een boekenpakket t.w.v. 50 (t/m 28 april).

Jouw boekhandel overleeft – Van Oorschot
Uitgeverij Van Oorschot zorgt er ook samen met jou voor dat de boekhandel blijft. Bestel voor twee vrienden een boek dat jij goed vindt bij jouw lokale boekhandel, laat het ze toezenden en stuur ze de Jouw boekhandel overleeft-brief op via e-mail of Whatsapp. Elke vijftigste inzending krijgt een Van Oorschot-boekenpakket t.w.v. €100 cadeau en je maakt ook nog eens kans op een boekenpakket t.w.v. €500. Stuur dus snel je bonnetje van de twee boeken naar contact@vanoorschot.nl!

De acties van boekenwinkels:Boekhandel Libris Venstra – literair overlevingspakket

Boekhandel Venstra zoekt voor jou het perfecte/onverwachte/onmisbare boek. Als je je adresgegevens stuurt, krijg je een ingepakt overlevingspakket thuisgestuurd met wc-rol (zolang de voorraad strekt) en Boekenweekgeschenk. Betalen doe je aan de deur. Dus geef de titels van drie boeken die je onlangs hebt gelezen of je favoriete film of serie door en ontvang een pakketje samengesteld met veel boekenkennis en liefde voor lezen. Meer informatie vind je op Instagram.

Bruna Surhuisterveen – online bestellen
Bruna Surhuisterveen bezorgt vanaf €12,50 gratis thuis. Hier kun je niet alleen boeken bestellen, maar ook nog andere benodigdheden zodat je verder kunt aan je eigen boek!

Athenaeum Boekhandel – op de fiets
Boekhandel Athenaeum in Amsterdam ging zelfs op de fiets om boeken naar alle lezers te brengen. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar we vonden het leuk om te melden.

Libris
Bij Libris kun je gemakkelijk boeken online bestellen. De volledige opbrengst gaat naar de Libris of Blz.-boekhandel van je keuze.

Dus mocht je zelf nog een actie weten, mail ons gerust. Dan plaatsen wij deze er in een aanvulling bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *