Scandinavische series – de Toppers !

Tijdens een gesprek gaat het ineens over de beste Scandinavische series. Maar je kent eigenlijk alleen Pipi Langkous en dat is wel heel lang geleden…..

Hier een overzicht van de meest spraakmakende Scandinavische series van de afgelopen tien jaar. De meeste series zijn nog te zien op HBO, Netflix en Youtube. Nog snel even kijken, want dit waren klassiekers. Een nieuwe generatie Scandinavische series, heeft zich al aangediend, hierover later meer.


De absolute toppers van de beste Scandinavische series bestaande uit meerdere seizoenen.



The Killing
De nonchalante hoofdrolspeelster interesseert zich voor niets en niemand, behalve dan: de waarheid over een moord achterhalen. Uitstekende verdieping van karakters, goede verhaallijn en af en toe heb je zelfs tissues nodig voor je tranen af te vegen. Trage opnames wisselen zich af met een versnelling van de gebeurtenissen aan het eind van iedere aflevering. Een dikke tien!

The Bridge
Wederom een hoofdrolspeelster die superintelligent, maar sociaal erg onhandig is (PDD-NOS? Asperger?) én dat is een understatement. Intelligent verhaal en sympathieke Zweden en Denen die niet van 9 tot 5 werken. Tip voor de vrouwelijke lezers: de patholoog-anatoom is echt een stuk en ziet er ‘stukken’ beter uit dan het lijk (of de lijken?) dat op de snijtafel ligt.
Over de vervolgseries zijn de meningen verdeeld. Ik blijf deze serie erg sterk vinden en hoop dat Saga, de hoofdrolspeelster, in een toekomstige serie van de Sontbrug afduikt, om haar recherche-medaille weer op te vissen. Zo ‘n briljante geest, mág toch gewoon niet stoppen met haar werk? Of heb ik nu gespoilerd?



Johan Falk
Dit is er nu echt eentje waarvan je het jammer vindt als de serie voorbij is. Geweldige, rauwe en realistisch verhaallijn over een speciaal politieteam dat een kat-en-muisspel speelt met criminelen. Bloedstollend eind. Ik kom superlatieven tekort: gewoon steengoed.



Wallander
Een juweeltje. Mooie opnames, mooie verhalen, mooie hoofdrolspelers, actueel, geloofwaardig en van hoog niveau. Move over IKEA, betere reclame voor Zweden dan Wallander bestaat er gewoon niet. De boeken zijn trouwens nóg beter.

Borgen
Het Deense parlement en de pers. Een feel-good serie van wederom hoog niveau. Na afloop van alle seizoenen denk je maar twee dingen: wat jammer dat de serie voorbij is en hadden wij maar zo een minister-presidente…..

Arne Dahl
Drie heerlijke lange series. Bijzondere en ingenieuze verhaallijnen. De martel-methodes die de dader toepast, wil je graag zo snel mogelijk vergeten, vooral als je beseft dat deze werden toegepast in de Vietnam oorlog door onze bondgenoten.  Het mooiste van deze serie: het geweldige team, bijzondere karakters en herkenbare levens.

Acquitted
Als het bij de eerste serie was gebleven, was dit ook een topper geweest.  Dat is dan ook mijn dringend advies. De eerste serie is zeer aangrijpend en de ontknoping is zó onvoorspelbaar, in de allerlaatste 2 minuten, dat je er bijna van schrikt.


Beck
De klassieker!  Een norse rechercheur, uitstekende verhaallijnen en korte evaluaties vanaf zijn balkon met eengekke buurman.  Of zijn het toch vooral zijn collega’s die de show stelen? Ik wacht al tijden op seizoen 4: ik wil méér Beck!

De beste Scandinavische series die korter zijn maar zeker vermeldenswaardig:



Nobel
Het openingsliedje houd je dagenlang in je hoofd. De serie ook. Uitstekend verhaal en realistisch. Tranen van de schrik en bewondering na afloop.



Valkryn
Verrassende serie over een arts die ondergronds gaat, letterlijk, om zijn comateuze vrouw te genezen. Heel origineel en het zet je aan het denken.



Tellus
Een milieuactiviste vertelt over hoe en waarom. Een rechercheur onderzoekt de uit de hand gelopen acties, maar heeft eigenlijk wel begrip voor de motieven van de milieugroep. Wedden dat je na het kijken van deze serie wat vaker de fiets pakt en de auto laat staan?



Trapped
Speelt zich af op IJsland. Na deze serie klaag je niet meer over 3 centimeter sneeuw. De serie speelt zich af tijdens een hevige storm en het wordt de hoofdrolspelers niet makkelijk gemaakt. De hoofdrolspeler kon je buurman zijn… en was dat maar zo.



Karppi
Dat Fins één van de moeilijkste talen ter wereld is, besef je maar weer eens als je naar deze serie kijkt.  Opletten maar want zodra je een zin van de ondertiteling mist, wordt het al lastig om het verhaal te volgen. De serie is je volle aandacht zeker waard.

Grenseland
Deze serie lijkt een reünie van alle bekende acteurs uit bovenvermelde series. Knap hoor, om toch weer zulke geloofwaardige karakters neer te zetten in een geloofwaardig verhaal en prachtige setting.



Springvloed
De moord is gruwelijk en langzaam. De vrouwelijke hoofdrolspeelster is aantrekkelijk, volhardend en mooi. Waarom huurt de politie van Nederland haar niet in om al die onopgeloste cold-cases te onderzoeken? Zij kan het!

Midnattsol
Zweeds/Franse serie die zich afspeelt in het hele Hoge Noorden. Gruwelijke daad, gecompliceerd verhaal en een sausje ‘à la Frans’ erbij (dialogen, dramatiek). Prachtige beelden van Lapland en de cultuur, en geniet van de Joik.  (= is de traditionele liedvorm die de Sami (Lappen) van oorsprong zingen in het noorden van Scandinavië).



Wie weet nog meer benoemingswaardige, Scandinavische,  series die in dit rijtje toppers passen? Laat het gerust weten!

Trackbacks & Pings

  • Drie heerlijke, 'ijskoude', boeken - Boekrecensies :

    […] Haar zoektocht leidt naar een ontknoping die je niet ziet aankomen. Als je van de populaire Scandinavische series en boeken houdt, dan is dit boek een aanrader. De sfeer en de intelligente opzet zijn namelijk […]

    4 jaar ago
  • De Jager is een scandinavische thriller pur sang - Boekrecensies :

    […] kunnen er niet genoeg van krijgen: Scandinavische thrillers en Scandinavische series. De allernieuwste boeken zitten steengoed in elkaar maar ook de oudere boeken die veelal in series […]

    4 jaar ago
  • Binnen blijven? Binge-lézen! - Boekrecensies :

    […] maar ook binge-lezen een aangename bezigheid. Over binge-watchen schreven we al eerder: De beste Scandinavische thrillers en series. In deze blog onze favoriete series om te […]

    4 jaar ago
  • Op het puntje van je stoel - Boekrecensies :

    […] dacht ik ‘deze moet ik ook lezen’. Ik hou van thrillers en ondanks dat ik aardig wat series/film uit Scandinavië heb gezien, heb ik nog nooit een boek gelezen. Shame, shame! Ik kan het boek iedereen aanraden die […]

    4 jaar ago
  • Nieuwe hobby: boeken herlezen! - Boekrecensies :

    […] heb alle tijd van de wereld. De Netflix-series zijn allemaal uit ‘mijn lijst’, het stapeltje nieuwe boeken staan inmiddels in de kast […]

    4 jaar ago
  • Geniale genres of geen-idee-genres? - Boekrecensies :

    […] uit te leggen: ze spelen zich voornamelijk af in Scandinavië. Net zo beroemd en geliefd als alle tv-series. En altijd spannend met de eenzame landschappen, dorpjes of huizen. Deze isolatie speelt ook een […]

    4 jaar ago
  • 'Under Solen' is romantiek pur sang - Boekrecensies Blog :

    […] je van Scandinavische thrillers of series houdt, dan komt deze film vanzelf tevoorschijn als voorstel in je lijst op Netflix. Het […]

    3 jaar ago
  • 'De kooi' van Marcel van de Ven - Boekrecensies Blog :

    […] zuigen je mee. Soms zó spannend dat je tijdens het lezen niet uit durft te ademen. Bang dat de criminele onderwereld je hoort en de operatie ontdekt wordt. Maar dan realiseer je je weer dat je alleen maar een boek […]

    3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *