Vaderdag 2021: wat lezen onze vaders?

Wat als we het concept voor Moederdag veranderen in het concept voor Vaderdag? Want ja, ook vaders lezen boeken! In hoeverre zijn we beïnvloed door de boekenkeuzes van onze vaders?

Houden we zo van de natuur en avontuur omdat onze vaders altijd graag in de tuin waren en boeken hadden om je eigen hut te bouwen? Verslinden we murder-mysteries omdat onze vaders die ook altijd lazen toen we opgroeiden? Of hielden ze van sportboeken, biografieën of juist romans? Neem een kijkje in de boekenkasten van onze vaders.

Vaderdag, herinneringen en tips tussen de regels door:

Astrid

Mijn vader las vroeger niet zo veel. Hij schreef wel veel trouwens, vakantiedagboeken. En om die te kunnen vullen, ploos hij voor we op vakantie gingen reisgidsen uit. Dat doet hij nog steeds trouwens. Hij gebruikt wel informatie van internet, maar de reisgidsen zijn nog steeds favoriet.

Inmiddels is hij al een tijdje met pensioen en is hij ook meer gaan lezen. Veel van de boeken die hij leest spelen in het buitenland. Bijvoorbeeld de prachtige serie van Carlos Ruiz Zafon, die ik ook heb verslonden. We hebben het idee opgevat om ooit naar Barcelona te gaan, om de plekken uit het boek te bezoeken. Hij houdt ook van de dagboeken van Hendrik Groen. Om hem een plezier te doen las ik er ook een, maar dat is echt niet mijn smaak. Maar ik geniet er wel van om boeken uit te te kunnen wisselen.

Marga

Het lezen van boeken was een volkomen normaal gegeven binnen ons gezin. Iedereen deed het en er lagen overal boeken. Mijn ouders lazen vaak dezelfde boeken die populair waren in de jaren zeventig/tachtig. Gabriel Garcia Marquez, Isabel Allende, Ischa Meijer, Harry Mulisch, Hella Haasse en Jan Foudraine (‘Wie is van hout?’). Natuurlijk las ik ook al die boeken, alhoewel ik er vaak geen hout van begreep.

Mijn moeder is al twee decennia geleden overleden en mijn vader is inmiddels erg oud. Hij kan helaas niet meer lezen en het lukt mij niet hem te overtuigen om over te gaan op luisterboeken. Ik vertel hem vaak dat dit écht ideaal voor hem zou zijn. Ik hoop dat het mij toch gaat lukken, zodat hij heerlijk weer naar al die prachtige romans kan luisteren waar hij altijd zo van genoot. Storytel, de Online Bibliotheek of Nextory; ik vind luisterboeken bijna dé uitvinding van de eeuw. Wellicht een beetje overdreven… maar dat doe ik nu eenmaal graag. (smiley)

Natasja

Waar mijn moeder tijdens mijn jeugd van de thrillers en romans was, las mijn vader vooral fantasyboeken. Mijn liefde voor het werk van J.R.R. Tolkien heb ik dan ook echt van mijn vader. Het eerste boek wat ik uit zijn kast las was het eerste deel van Harry Potter, en dat ‘kapot’ gelezen exemplaar staat inmiddels hier in de kast en herlees ik nog vrijwel jaarlijks. Tegenwoordig is hij druk met het compleet maken van zijn Stephen King collectie, en we struinen dan ook regelmatig samen kringloopwinkels en minibiebs af naar de nog missende exemplaren. 

Noortje

Mijn vader was nooit echt een groot boekenlezer. Wel zag je hem dagelijks de krant lezen.Daarvan herinner ik me vooral dat hij altijd moest niezen. Waarschijnlijk had hij een allergie voor drukinkt, want de krant lezen ging steevast gepaard met enorme “hats-jie-hies” die als bij toverslag verdwenen als de krant uit was en terzijde was gelegd. 

In de zomervakantie las hij wel boeken. Wat ik me daarvan voornamelijk herinner was het hoge tempo waarin hij las. ( Hij deed sowieso alles snel: eten, schilderen en dus ook lezen.) Zijn ogen vlogen over de bladzijdes en in een mum van tijd was het boek uit. Ik was en ben daar nog steeds jaloers op, want ik ben een trage lezer. We overhoorden hem wel eens om te testen of hij het verhaal echt gelezen had, of deed alsof. En dan bleek dat hij het wel degelijk het verhaal goed te kennen. 

Dat hoge leestempo zorgde ervoor dat dikke pillen meestal geen bezwaar waren. De hele serie “De tandeloze tijd” van A.F.Th. van der Heijden was favoriet. Wat daarbij ook wel meespeelde was de sport om alle delen uit de reeks compleet te hebben. Want boven alles was mijn vader  een verzamelaar in hart en nieren.

Yvonne

Mijn vader en boeken. Een combinatie die ik niet vaak gezien heb. Behalve wanneer hij ‘s avonds uit de bijbel voorlas. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen lezer is. Dagelijks leest hij de krant en een tijdschrift leest hij ook graag. 

Bij ons thuis lag altijd wel een exemplaar van het tijdschrift ‘de Boerderij’ op tafel. Later kwam daar ‘Landleven’ en een vakblad van de brandweer bij. En met deze drie tijdschriften leer je mijn vader ook direct kennen. Boer in hart en nieren, met een passie voor het buitenleven en de brandweer. Als vrijwillige brandweer heeft hij menig levensreddende uitruk gedaan. En nu, nu krijg ik altijd de landleven mee naar huis. Sinds kort wonen we ook op het platteland. Alle informatie over de juiste mestbult, kippenhok en fruitbomen is welkom. Ook neemt hij het brandweer tijdschrift mee voor onze zoon. Die nu al zeker weet dat hij later bij de brandweer gaat. 

Mijn liefde voor het lezen van boeken heb ik dan ook zeker niet van mijn vader. Maar mijn behoefte om altijd een stapel tijdschriften op de tafel te hebben heb ik zeker van hem. 

Godart Bosmans

Mijn nonkel las veel, mijn vader las niet. Boeken waren aan hem niet besteed, films daarentegen des te meer. 

Ja, de krant, dat is waar die las hij wel. Snel en vluchtig. Toch nam hij regelmatig een boek ter hand, waarin hij dan snel bladerde… zijn puzzelwoordenboek. Versleten tot op de draad,  letterlijk. Dagelijks nam hij dat boek in zijn grote hand om de kruiswoordraadsels te vervolledigen.  In de boekenkast stonden maximum 40 boeken waaronder vele oorlogsromans maar waarin ik nooit heb zien lezen. En toch… is dat beeld van een bladerende vader me altijd bijgebleven.

Lysanne


Vroeger las mijn vader niet veel- of beter gezegd: niet. Ik weet nog toen ik begon met lezen, hij me meenam naar de bioscoop voor mijn allereerste boekverfilming: Kruimeltje. Sinds een paar jaar is hij meer aan het lezen, vooral misdaadboeken (en af en toe sport). Hij heeft in zijn kast bijna alle boeken van David Baldacci en laatst hebben mijn broertje en ik daar klassieker Baantjer aan toegevoegd. 

En dan nu onze tips voor Vaderdag:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *