Ikigai, Francesc Miralles en Hector Garcia

Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Het boek Ikigai  gaat over het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Geïntrigeerd door het hoge aantal eeuwelingen van het eiland Okinawa in Japan, hebben de schrijvers zich verdiept in het leven van deze inwoners. Tijdens hun verblijf op het eiland, hebben ze met hen gesproken over hun leefwijze, levensstijl en hun geheim tot het bereiken van een hoge leeftijd in goede gezondheid.

Wat is jouw passie?

Ikigai betekent vrij vertaald: het geluk altijd bezig te zijn. Het is je reden tot bestaan en de reden waarom je ’s ochtends opstaat. Leven vanuit deze passie, jouw reden tot bestaan, blijkt het belangrijkste ingrediënt tot het bereiken van een hoge leeftijd te zijn.

Het boek leert je gaandeweg tijdens het lezen wat jouw passie is. De schrijvers beloven dan ook dat je na het lezen van dit boek, jouw Ikigai gevonden hebt. 

Herkenbare levenstips

Wanneer je het boek Ikigai leest, krijg je de indruk dat gezond oud worden voor iedereen haalbaar is.  De manier waarop de eeuwelingen leven, is niet ingewikkeld, juist het tegendeel. Gezond eten, geen stress, bewegen, zorgen voor een goed sociaal netwerk, je passie volgen en in je flow komen, zijn een aantal van de levensstijlen die de Japanners dagelijks toepassen.

In het boek worden deze “geheimen” tot een optimistisch en gezond leven uitgebreid beschreven met voorbeelden van de inwoners van Okinawa. In korte hoofstukken wordt de lezer meegenomen in de tradities, leefwijzen en gedachten van deze Eeuwelingen.

Wanneer je een zweverig, langdradig en moeilijk boek verwacht, dan heb je het mis. Het verhaal is makkelijk leesbaar, goed opgebouwd en de voorbeelden maken dat je het Japanse leven voor je ziet. Ze inspireren je dan ook om na te denken over je eigen leven.

100 jaar worden

Het boek heeft mij laten nadenken over die dingen die ik in mijn leven gedaan heb waar ik echt blij van werd. Na het lezen van het boek heb ik besloten meer tijd aan schrijven te gaan besteden.

Word ik nu gezond 100 jaar? Geen idee, maar wanneer ik het boek moet geloven, heb je zelf een grote invloed op het behalen van een hoge leeftijd in goede gezondheid. Helaas kennen we allemaal wel mensen om ons heen die geen honderd zijn geworden en toch gelukkig waren en gezond leefden.  Dus enige relativering in het hele verhaal vindt ik zeker op zijn plaats. Al kan het toepassen van de “geheimen” van de eeuwelingen in jouw eigen leven natuurlijk geen kwaad.

Belofte maakt schuld.

Doordat de schrijvers je beloven dat jij jouw Ikigai gevonden hebt zodra je dit boek gelezen hebt, wordt je nieuwsgierig gemaakt om door te lezen tot de laatste bladzijde. In de praktijk blijkt het vinden van je Ikigai toch moelijker te zijn dan vooraf gesteld.

Heb jij je Ikigai na het lezen van dit boek nog niet gevonden? Niet getreurd. Er is een vervolg geschreven: Vind je Ikigai, een werkboek om het Japanse geheim voor geluk in praktijk te brengen!

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *