Een boekenkast, de ziel van je huis

Wat is een huis zonder boekenkast? Wie heeft er tegenwoordig nog een boekenkast in de huiskamer? Is een boekenkast nog wel nodig in onze moderne (digitale) tijd? In deze blog een pleidooi voor een goedgevulde boekenkast.

Een boekenkast versus ruimte

Boekenkasten nemen over het algemeen veel ruimte in. De meeste mensen kiezen daarom soms bewust om geen boekenkast meer in de huiskamer te zetten om die ruimte te besparen. Het scheelt nogal, of één of meer van de muren van een huiskamer worden versierd door een grote boekenkast of dat dezelfde muur wordt gebruikt voor andere dingen. Boekenkasten zijn namelijk zelden klein, maar vaak groot, lomp en als je een echte lezer bent: al gauw toch te klein.

Stoffige boekenkasten zijn oubollig

Eikenhouten, oude boekenkasten worden al gauw als stoffig en oubollig gezien. De moderne mens vindt ze vaak niet passen in onze nieuwe, lichte doorzonwoningen. Wat heb je er eigenlijk aan, als je je boeken net zo makkelijk digitaal leest of verzamelt?
Een vriendin van mij verhuisde onlangs naar een andere stad. De verhuizer keek naar de tien grote, zware dozen waarop “boeken” stond geschreven. “Mevrouwtje, als u nu de inhoud van deze dozen even digitaal opslaat, dan krijgt u van mij de E-reader cadeau.” , stelde hij voor, terwijl hij demonstratief en dramatisch met één hand zijn rug vasthield. Hij had een punt, maar voor mijn vriendin waren deze tien dozen vol boeken heel veel waard.

Boeken als herinnering

Een boekenkast is namelijk altijd een verzameling van herinneringen en een stukje levenslijn. Van je eerste verplichte boeken van de leeslijst voor school, tot en met het laatste boek dat je las.  Of alle boeken die je nog moet lezen; boeken gaan altijd een stukje mee met je eigen leven. Terugdenkend aan een boek, komt er ook vaak een herinnering naar boven over de tijd waarin je het boek las of de sfeer van die tijd. Las je dit boek terwijl je op vakantie was en af en toe even de rust op zocht in de schaduw van een parasol? Of las je het boek om de tijd te doden tijdens een lange reis van A naar B? Of misschien dragen sommige boeken nog wel de geur van het ziekenhuis, waar je een tijdje lag en gelukkig veel afleiding kreeg door het mooie boek.
Een boek fysiek in een boekenkast bevat vaak meer herinneringen en roept meer gevoelens op dan de digitale versie op je computer of E-reader.

Kijk naar een boekenkast en zeg wie ik ben

Als ik bij iemand op bezoek ben en ik zie een boekenkast, dan duik ik er altijd onmiddellijk in. Het schept een band als je boeken ziet die je ook hebt gelezen en hier over kunt praten. Bovendien kun je ook altijd meteen een beetje zien.

Let maar eens op en raad de persoonlijkheid* die bij de boekenkast hoort:

 • Veel wetenschappelijke boeken en keurig gerangschikt? Makkie: een nerd.
 • Boeken ingedeeld op kleur en grootte? Een controle-freak.
 • Of boeken gesorteerd op kleur, afmetingen en stijl? Een styliste.
 • Of juist een rommeltje van boeken dwars door elkaar, op elkaar en omgekeerd gestapeld? Mevrouw Sloddervos, maar wel gezellig….
 • Detectives, thrillers, fantasy en mysterie boeken? Stille waters hebben diepe gronden.
 • Alleen maar stripboeken? De eeuwige puber.
 • Kunst-, geschiedenis en interieur-boeken in A1 formaat? Ze draagt vast een parelketting.
 • Gloednieuwe boeken met prijskaartjes per ongeluk er nog op? Fake alert !
 • Manuals, zelfhulp- en boeken voor dummies? Aardige meid, wel erg onzeker.
 • Of de Top Tien van de Bruna en alle DWDD-boeken op een stapel? Bijna overspannen…

* = even voor het gemak de vrouwelijke vorm gekozen.

Conclusie: een boekenkast is de ziel van het huis … én eigenaar!

De smaak, interesse en vooral de passie van een persoon kun je vaak in één oogopslag zien aan de boekenkast in het huis. Een boekenkast is de ziel van het huis. Zonder boekenkast ontbreekt er vaak een stukje inhoud van het huis, maar vooral ook van de persoon in kwestie….

Eens met deze stelling?

Meer boeken… uhhhhh blogs zoals deze:

Trackbacks & Pings

 • Drie heerlijke, 'ijskoude', boeken - Boekrecensies :

  […] kocht ik ook haar tweede boek. Eenzelfde aansprekende voorkant, dat staat bovendien mooi in de boekenkast; was mijn niet al te diepzinnige motief. Maar wat bleek: ik vond dit boek zelfs nog beter. Het boek […]

  4 jaar ago
 • Help, ik ben een hoarder! - Boekrecensies :

  […] de boekenkast blijft staan. De boekenkast is namelijk de ziel van ons huis. Hier en daar pluralia eruit die vòòr de boeken staan, […]

  4 jaar ago
 • 'Kattenoog' is altijd actueel - Boekrecensies Blog :

  […] Zij vertelde dat ze altijd zo leuk vond om op onze kinderen te passen én om te snuffelen in onze boekenkast. Ze leende regelmatig boeken en kon zich één boek specifiek herinneren. Althans, alleen de […]

  3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *