De filosofie van de heuvel

‘De filosofie van de heuvel’ is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer en gaat over een lange fietstocht van Leiden naar Rome. Het ideale zomerboek, ook al lees je dit boek zittend in een stoel, je krijgt al snel het gevoel dat je mee fietst en geniet van iedere kilometer richting het Zuiden.

Er leiden meerdere wegen naar Rome

Dit is een leuke uitspraak die van toepassing is op dit boek. Niet alleen omdat de stad Leiden, dat het vertrekpunt is, in het gezegde zit, maar ook de stad waar de fietstocht naar toe gaat. Rome dus.

Een dichter en een Russische fotografe ondernemen deze fietstocht. Spontaan, met weinig bagage, een oude Batavus en een gele mountainbike.

De filosofie van de heuvel

De fietstocht is lang en biedt veel ruimte om na te denken. De ik-persoon van het boek is de dichter die graag mag filosoferen en veel nadenkt over metaforen. Het beklimmen van de vele heuvels valt zwaar, maar zijn gedachten helpen hem de zware beproevingen te doorstaan. Als lezer fiets je in gedachten de hele tocht mee, van de uitgestrekte gebieden, over hoge bergen, door donkere bossen en door verlaten dorpjes. De tocht wordt mooi beschreven en vooral als je al een keer in een van de streken bent geweest, is het een feest van herkenning!

Reisverslag of roman

Het boek is meer een reisverslag dan een roman. Tussen de regels door lees je wel over het leven van zowel de dichter als van Gelya, de Russische fotografe. Het blijft vrij beperkt tot slechts enkele alinea’s. Natuurlijk zijn er tijdens de lange tocht enkele onenigheden, irritaties en problemen, maar die beperken zich tot wat deze met de fietstocht te maken hebben en zijn verder niet diepgravend.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen en ik heb zelfs op de kaart meegekeken. Deze fietstocht staat nu niet meteen op mijn Bucketlist. Ik zou het iedereen wel aanraden om het eens te overwegen. Niets zo heerlijk (en goedkoop…) dan een vakantie op de fiets!

Ilja Leonard Pfeijffer

Deze schrijver kennen we al van het beroemde boek ‘Hotel Europa’ en vele andere romans. Je kunt gerust stellen dat het boek ‘De filosofie van de heuvel’ een aanloopje is naar latere werken van hem. De reis eindigt namelijk niet in Rome, maar in Genua waar de schrijver woont en waar vele boeken zich afspelen.

Het probleem van een schrijver, die inmiddels een grootheid in de literatuur is geworden, is het feit dat je eerdere werken vaak niet positief worden beoordeeld. Dit om het simpele feit dat andere boeken literatuurprijzen hebben gewonnen en heel bekend zijn geworden bij het grote publiek. Zo lees ik op Internet negatieve recensies over dit boek ‘De filosofie van de heuvel’ omdat het niet te vergelijken is met zijn gerenommeerde boeken. In mijn ogen is dit boek een erg prettig boek om te lezen, los van het feit dat het wellicht niet zijn állerbeste boek is.

Ik kan het iedereen aanraden, en natuurlijk vooral aan de sportievelingen onder ons die graag fietstochten maken van enkele kilometers of een lange fietstocht op één van de wegen die naar Rome leiden.

Meer zoals dit? Deze boeken over filosofie & reizen zijn ook mooi:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *