Nieuwe hobby: boeken herlezen!

Al staande voor mijn boekenkast kijk ik naar al die mooie boeken en neem ik me zoals altijd weer eens voor: als ik tijd heb, herlees ik ze allemaal!

Maar ik heb tijd!

Ik heb alle tijd van de wereld. De Netflix-series zijn allemaal uit ‘mijn lijst’, het stapeltje nieuwe boeken staat inmiddels in de kast erbij en puzzelen, spelletjes doen of t.v. kijken zijn toch niet ‘mijn ding’. (Op één grote hobby na: kleding naaien!)

Be carefull what you wish for…

Ik riep nog zo: “Sluit mij maar een paar maanden op in mijn huis. Ik vermaak mij wel en ik ga ál die boeken herlezen!” Dàt had ik misschien niet moeten doen…

Aldus pak ik een boek dat mij al jaren aankijkt en begin te lezen. Een paar zaken vallen mij op: mijn geheugen is gatenkaas, het boek is heel anders dan ik mij kan herinneren. Vond ik dit nu zo’n geweldig boek? Hè jammer, wat een teleurstelling… Het einde klopt ook niet. Hoe kan dat nou? Ben ik zelf veranderd, het tijdsbeeld of komt het door de verfilming dat het toch anders in mijn hoofd is opgeslagen, dan hier op in het boek staat?

Een paar dagen later pak ik een ander boek. Het omgekeerde overkomt mij. Jeetje, wat een mooi boek. Wat is die vrouw (sorry, heren!) toch een geweldig goede schrijfster! Dit boek is écht heel goed! En ineens zoek ik op Google of ze meer boeken heeft geschreven. Het boek is écht nog beter dan ik ooit dacht. Dat smaakt naar meer.

De smaak te pakken, lees ik even later boekjes uit mijn vèrre jeugd. Ik lees, beleef opnieuw, fris mijn geheugen op en val van de ene verbazing in de andere. Wat een heerlijk nostalgisch gevoel!

Tijdsverspilling? Écht niet!

Ook al vallen sommige boeken vet tegen (zoals mijn kinderen zeggen), het is net als een film opnieuw bekijken: je hebt ineens meer oog voor details en soms begrijp je toch ineens iets dat je nog niet eerder was opgevallen.

Krenterig? Écht niet!

Enthousiasme voor een boek leidt vaak tot het kopen van een vervolg , of een nieuw boek van dezelfde schrijver. Als je een lekker stuk chocolade eet, denk je toch ook niet: lekkerrrrrrr, maar eenmalig!?? Nee hoor, je wilt meer en vooral van hetzelfde. (Dit vind ik zelf een leuke vergelijking en ik heb ineens reuze zin in een reep chocolade van een specifiek merk en een specifieke smaak… )

Lezen en herlezen; noem het her-beleven!

Ik kan het iedereen aanraden. En ook al zijn sommige boeken toch een beetje oubollig of zwaar teleurstellend als je ze terug leest, het is dan gewoon grappig dat je beseft dat je zelf gelukkig niet stil hebt gestaan in het leven.

Herlees jij wel eens een boek? Vind je het leuk of pure tijdsverspilling? Laat het ons weten! Wij zijn benieuwd!

Meer als dit:

De nooit uitgelezen boeken in mijn boekenkastNoortje de Kok

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *