Pak van mijn hart – Marga Kuitenbrouwer-van der Vet

Kun je aantrekkelijk en informatief schrijven over een zwaar onderwerp? Verdient een boekje met columns van iemand die een hartoperatie heeft ondergaan een plek op je nachtkastje? Na het lezen van ‘Pak van mijn hart’ is het antwoord hierop wat mij betreft: JA

Sommige dingen in het leven kun je je nauwelijks voorstellen als je het niet zelf hebt meegemaakt. Overreden worden door een vrachtwagen bijvoorbeeld of het ondergaan van een zware hartoperatie. Totdat je de verhalen hoort of leest van iemand die het wél is overkomen.

Columns

Marga Kuitenbrouwer- van der Vet schreef in een serie columns met humor en relativeringsvermogen over haar leven met een aangeboren hartafwijking en de zware hartklep-operatie die ze moest ondergaan.

“Leuk? Kun je dan leuk schrijven over het feit dat je hartpatiënt bent en ongetwijfeld een hoop ellende hebt meegemaakt? Ja.”

Op een beeldende en geestige manier deelt Marga haar ervaringen met artsen, ziekenhuizen, revalidatieprocessen en tikkende mechanische hartkleppen met de lezer. Ondanks het zware onderwerp worden de columns nergens melodramatisch. Juist door haar onderkoelde stijl komt de boodschap heel goed over: een hartoperatie verandert je leven compleet.

Intensieve care

‘Pak van mijn hart’ deed me op verschillende momenten denken aan het boek ‘Intensive Care’ van Rosita Steenbeek. Dit boek gaat over haar revalidatie na een zwaar auto-ongeluk. Vooral de scènes waarin ze beschrijft hoe moeizaam het lichamelijk en geestelijk herstel na zo’n traumatische ervaring is, zijn mij bijgebleven.

In ‘Pak van mijn hart’ staat Marga ook stil bij zaken die zo vanzelfsprekend lijken, maar die na een operatie van een hele andere orde blijken te zijn. Durf maar eens te hoesten wanneer ze je borstbeen doormidden gezaagd hebben. Of liggend in bed met een po onder je billen je darmen weer op gang krijgen. En als het dan lukt is er de schaamte:

“… het is nou niet bepaald de geur van 4711 die zich dan door de hele ruimte verspreidt en je schaamt je diep.”

Eigen schuld?

Zoals het een goede column betreft valt er ook wel degelijk wat te leren. Je krijgt niet alleen de nodige informatie over de gang van zaken rond een hartoperatie, maar krijgt ook meer begrip. Want Marga wijst er terecht op dat er nogal wat vooroordelen zijn ten aanzien van mensen die een hartoperatie moeten ondergaan. Ze zullen het wel over zichzelf afgeroepen hebben door te vet te eten, teveel te drinken en te roken. Maar een hartafwijking kan ook aangeboren zijn.

En waarom beschrijven we ziektes vaak in oorlogstermen? Alsof het om een strijd gaat die je kunt winnen of verliezen. En is dat laatste het geval: is dat dan ook een kwestie van eigen schuld, dikke bult?

“Misschien kunnen we ziekten, aangeboren afwijkingen of ongelukken zien als dingen die je gewoon overkomen in het leven.”

Pak van mijn hart – Openhartig

Als er een woordspeling met het woord hart van toepassing is op deze bundel, dan is het wel ‘openhartig’. Door haar eigen ervaringen te delen, heeft Marga ook een duidelijk doel voor ogen: begrip vragen. Het herstel is zowel fysiek als geestelijk langdurig en “de oude” word je nooit meer helemaal.

Pak van mijn hart’ laat je achter met een glimlach, maar ook met een gevoel van ontzag en respect. Het opent niet alleen je ogen, maar ook je hart.

Productspecificaties:

  • Dit boekje met als titel Pak van mijn hart is uitgegeven in eigen beheer en te bestellen via deze website (mail voor contact)

Andere websites/columns van Marga:

https://www.sewingchanelstyle.com/

https://www.paardencolumns.com/

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *