Een vreemde in een nieuwe stad

Soms is het een heerlijke gedachte om helemaal opnieuw te beginnen in een wildvreemde stad. Alles achterlaten om je droom te verwezenlijken. Zo dacht Stéphanie er ook over toen ze samen met haar man Lex naar Innsbruck verhuisde. Maar terwijl Lex druk aan het werk is, lijkt haar leven stil te staan. ‘Verdwaald in Tirol’ van Astrid Habraken neemt je mee op een expat-avontuur.

Na een lange rit vanuit Rotterdam, zijn Stéphanie en Lex heel vermoeid wanneer ze eindelijk aankomen in hun nieuwe woonplaats. De volgende dag moet Lex al vroeg werken en Stéphanie heeft alle tijd om de stad te verkennen… Ze rust echter wat langer uit van de vermoeiende rit naar Innsbruck.

“Mijn eigen woonplaats en ik kan niet eens zelf het bekendste herkenningspunt vinden als ik er bijna voor sta. Ik voel me heel ver van huis.”

Vechten of vluchten?

Na verloop van tijd is Lex is helemaal ingeburgerd in de uiterst kalme stad terwijl Stéphanie niet goed weet wat ze moet doen. Ze mist haar drukke baan en haar vriendinnen. Het valt haar zwaarder dan ze dacht. Ondanks dat ze graag wil (cursus Duits leren bijvoorbeeld), het komt er niet van. Steeds vaker lijkt ze te vluchten naar Nederland. 

Wijze les van Agnes

Langzaamaan voelt Stéphanie zich verder wegzakken in een diep dal. Ze heeft wel andere expats ontmoet, maar het voelt nog niet als echte vriendschap. Totdat mede-expat Agnes haar ogen opent. Stéphanie heeft hulp nodig, ze kan het niet meer alleen. Ze besluit een psycholoog te bellen en begint meer aan haarzelf te werken.

“Ik kan moeilijk doen alsof we hier gisteren aankwamen en helemaal opnieuw beginnen.”

Het leven van een expat

Stéphanie’s verhaal is heel herkenbaar en haar karakter wordt heel menselijk neergezet. Het is prachtig om haar band met Tessa, haar beste vriendin uit Nederland, te zien en hoe ze elkaars rots in de branding zijn. Astrid Habraken is in staat het leven van een expat goed te beschrijven en op een vlotte manier. Wat ik persoonlijk heel fijn vind: het boek maakt niet alles mooier dan het is. Het is soms niet gemakkelijk en als je de cultuur en taal niet goed kent, vormt dat een extra barrière voor je echt jezelf kunt zijn.

‘Verdwaald in Tirol’ laat ons de weg zien die Stéphanie bewandelt (en dwaalt) om haar eigen droom te volgen, haar eigen draai te geven aan een nieuw leven en vooral aan zichzelf werkt. Het is veel aanpassen en – als het niet gaat – uit het dal proberen te klimmen. Het is fijn dat het boek je ook deze kanten laat zien.

The end…

Je zit lekker in het boek (met een thee of wijntje erbij) en voor je het weet is het al voorbij. Het einde kwam nogal abrupt en je vraagt je af: is dit het of komt er een deel twee? Dat weet schrijfster Astrid Habraken zelf ook nog niet; waar ze in het begin tijdens een vraag- en antwoordsessie dacht van wel, staat er tot op heden nog niets op papier. Mocht het vervolg er komen, dan zitten wij er al klaar voor!

In dit interview vertelt Astrid meer over hoe zij de keuze maakte om naar Innsbruck te gaan. Wat is feit en wat is fictie?

Meer romans:
De Japanse minnaar
Thuisreis
Het zoutpad