Thuisreis; een mooie debuutroman

Een zwijgzame Ierse oma, een mysterieuze man die in haar dromen opduikt en een reis per camper door Engeland; dat zijn de ingrediënten voor de roman ‘Thuisreis’ van Marceline de Waard. In dit boek volgen we de zoektocht van hoofdpersoon Eileen naar haar Ierse ‘roots’ en worden we meegetrokken in een persoonlijke reis waarin Eileen vooral veel over zichzelf leert.

Het verhaal gaat over de vijftiger Eileen die na het overlijden van haar echtgenoot besluit om in haar eentje een reis te maken naar Ierland, het geboorteland van haar grootmoeder. Waarom sprak haar oma nooit meer over haar jeugd in de Connemara? Waarom klopt de datum waarop ze trouwde en Ierland verliet niet? Om een antwoord op haar vragen te krijgen, besluit Eileen haar huis onder te verhuren, haar spullen in de camper te laden en via Engeland naar Ierland te reizen.

Obstakels en omleidingen

Haar idee voor deze trip veroorzaakt de nodige onrust bij haar dochters, haar zus en haar beste vriendin. Maar na het nodige uitstelgedrag, vertrekt Eileen uiteindelijk toch. Maar ook onderweg naar Ierland talmt ze maandenlang in Engeland. Ze ontmoet kunstschilder Dex, maar ook nadat hun relatie strandt, lijkt ze geen haast te hebben om door te reizen naar Ierland. Iedere keer zijn er afleidingen of excuses die ervoor zorgen dat ze haar reisdoel niet haalt. Toch is haar reis niet voor niets: ze leert vooral veel over zichzelf. Als haar dochter gaat trouwen, reist ze terug naar Nederland en blijkt Ierland letterlijk en figuurlijk te ver weg.

Thuisreis in meerdere opzichten

Is dan alles voor niets geweest? Betekent ‘thuisreis’ hier letterlijk dat ze weer naar huis keert? Daar lijkt het na een groot deel van het verhaal wél op. Maar toch besluit Eileen uiteindelijk om haar reis alsnog af te maken en ze vertrekt opnieuw richting Ierland. Deze keer bereikt ze haar bestemming wel en krijgt ze antwoorden op haar vragen.

In figuurlijke zin betekent ‘thuiskomen’ voor Eileen ook dat in Ierland alle puzzelstukjes op zijn plaats blijken te vallen. Dit is -naast de zoektocht- ook een belangrijk thema in het boek: het gevoel dat bepaalde dingen voorbestemd zijn.

Een warm en vertrouwd gevoel stroomt door haar heen, ze is terug waar ze thuishoort.

Mooi debuut

Thuisreis‘ is een boeiende roman die in sneltreinvaart leest. Je maakt kennis met verschillende personages en de setting in het Engelse landschap spreekt tot de verbeelding. Maar het is meer dan een ‘roadtrip’ alleen, het vertelt het verhaal van een vrouw die op een belangrijk keerpunt in haar leven staat. Langzaamaan worden de puzzelstukjes in de roman gepresenteerd en alles komt op een mooie manier op het eind van de roman samen.

Interview met Marceline de Waard

Ben je benieuwd naar de schrijfster? Wil je meer weten over hoe ‘Thuisreis‘ tot stand kwam? Lees dan het interview dat ik met Marceline had.