De wereld van internetscam

In ‘Hello honey, are you there?’ neemt Elly van Driel je mee op reis. Niet alleen door Zuid-Amerika, maar ook door de wereld van internetscammers.

Cover Helly Honey Are You There

Met Pam op reis door Zuid-Amerika

‘Hello honey, are you there?’ begint in San Pedro de Atacama, Chili. We ontmoeten hier Pam, die bezig is aan een rondreis van vier maanden door Zuid-Amerika. Ze reist alleen; haar dochter reisde de eerste twee weken met Pam mee, maar is inmiddels terug naar huis. Pam heeft een heleboel landen op haar lijstje staan en als lezer mag je met haar meegenieten. Je leert Pam al snel kennen als een ondernemende, sterke en nuchtere vrouw, die zich niet snel laat bedotten.

Hello honey, are you there?

Pam en haar vriendin Alexandra hebben een spel gemaakt van het herkennen van internetscammers. Regelmatig worden de dames via Facebook aangesproken door mannen, die al snel om geld gaan vragen. Maar nu lijkt Pam langzaam lijkt de vallen voor de charmes van George Liam, een man die ze via internet heeft leren kennen en wiens berichten aan Pam standaard beginnen met ‘Hello honey, are you there?’ Hij wil zo snel mogelijk naar haar toe komen en samen verder reizen. Daarna wil hij met Pam een toekomst opbouwen, in Australië of waar Pam maar wil. Klein probleem: hij moet eerst van de boot afkomen waar hij op zit, die met machineproblemen voor anker ligt bij het eiland Robinson Crusoë.

George zit vast op een schip
George zit vast op een schip; hij is daar de voorman

Is George te vertrouwen?

Bij het eerste bericht van George is Pam direct achterdochtig. Maar om geld vragen doet hij niet. Hij stuurt haar wel mooie liefdesliedjes. Haar vriendin Alexandra waarschuwt haar: hij heeft misschien nog niet om geld gevraagd, maar dat gaat vroeger of later zeker gebeuren. Pam aarzelt. Na het overlijden van haar man heeft ze een leven voor zichzelf opgebouwd, maar ze mist een partner, iemand om mee rond te reizen en tegen aan te kruipen. Zou George die iemand misschien toch kunnen zijn?

Een geraffineerd kat-en-muisspel

Dan vraagt George of hij Pam een pakket mag sturen, met daarin zijn kostbaarheden. De sfeer op de boot wordt gespannen, zo schrijft hij haar, en hij wil zijn kostbaarheden zeker stellen. Pam gaat na enig twijfelen akkoord met zijn verzoek. Dat is het begin van een geraffineerd kat-en-muisspel, waarbij je als lezer Pam pas echt goed leert kennen. En: waarin je heel veel respect krijgt voor haar inventiviteit en koelbloedigheid. Je gaat begrijpen waarom haar collega’s haar vroeger gekscherend Miss Marple noemden. Regelmatig heb ik gedacht ‘hoe kom je op zo’n oplossing Pam?’

Reisboek en misdaadverhaal in een

In ‘Hello honey, are you there?‘ neemt Pam je mee op reis door Zuid-Amerika. Ze schrijft over de hoogtepunten van haar reis en doet dat met een enthousiasme waardoor je zelf direct ook naar Zuid-Amerika wil afreizen. Met name haar beschrijving van Machu Picchu maakt dat ik denk ‘wanneer mag ik daar heen?’ Maar naast een reisboek, is ‘Hello honey, are you there?’ vooral ook een misdaadverhaal. Elly wil anderen waarschuwen en voorkomen dat zij in de val lopen van internetscammers. Die veel geraffineerder te werk gaan dan ik voor mogelijk hield. Ben je eenmaal in hun val getrapt, dan is het lastig daar zonder kleurscheuren uit te komen. Pam lukt dit op grandioze wijze.

 Machu Picchu
Pam bezoekt ook Machu Picchu.

Debuut dat naar meer smaakt

‘Helly honey, are you there?’ is het boek van 2021 waar ik het meest naar uitkeek. Elly heeft de hooggespannen verwachting die ik van haar debuut had meer dan waargemaakt. Aangezien het boek gebaseerd is op de belevenissen van Van Driel zelf, kun je op haar blog nog veel meer achtergrondverhalen lezen. En wie weet zo jouw reis door Zuid-Amerika uitstippelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *