Terug naar Tirol

Een jaar nadat haar debuutroman ‘Verdwaald in Tirol’ verscheen, neemt Astrid Habraken ons mee terug naar Tirol. Ze schreef een extra hoofdstuk over hoofdpersoon Stéphanie en vertelt aan Boekrecensiesblog waarom zij dit deed.

Vertel Astrid, waarom dit extra hoofdstuk?

Na het verschijnen van ‘Verdwaald in Tirol’ kreeg ik heel vaak de vraag ‘wanneer komt deel twee?’ Want het einde is behoorlijk open. Dat was een bewuste keuze van mij: als lezer kun je zelf bedenken hoe je wil dat het verhaal verder gaat. En dat zou op veel manieren kunnen zijn! Want plannen voor een deel twee had ik eigenlijk niet. En die heb ik nog steeds niet.Maar ik begon Stéphanie te missen en toen ging ik denken ‘hoe zou het nu met haar zijn? Is ze nog in Innsbruck en waar houdt ze zich mee bezig?’ Voor ik het wist, lag er een extra hoofdstuk. Het speelt ruim twee jaar nadat we Stef en Lex achterlieten op het vliegveld van Innsbruck.

Verdwaald in Tirol achtergrond Innsbruck

In het extra hoofdstuk speelt het kookboek dat Stef wilde schrijven een belangrijke rol. Hoe kwam je op het idee van dit kookboek?

Oorspronkelijk wilde ik van ‘Verdwaald in Tirol’ een soort scrapbook maken, vol herinneringen aan mijn eigen tijd in Oostenrijk. Met tips voor dagtrips in en om Innsbruck, leuke feiten over Tirol en Oostenrijk en ook met uitgewerkte, originele Oostenrijkse recepten. Dit alles om mijn blogs te omlijsten. Uiteindelijk koos ik toch voor een roman, maar het idee van de recepten liet ik maar niet los.

Ben je een schrijfster én een keukenprinses?

Ik heb altijd graag gekookt, als kind al en ik probeer graag nieuwe dingen uit. Ik heb ook lang de droom gehad van een eigen restaurant. Maar dat heb ik inmiddels al wel een tijd laten varen. In Oostenrijk en later in Duitsland kookte ik ook met collega’s (van mijn man) en vrienden uit andere landen. Je leert er een cultuur door kennen en ik vind het heel gezellig, samen koken en daarna eten. Daar is het idee van het kookboek dat Stéphanie wilde gaan schrijven dus vandaan gekomen. Grappig genoeg kwam ik er achter dat zo’n kookboek met expat-verhalen en recepten in Nederland al bestaat; Eten als liefdestaal. Ik heb voor Stef zelfs een recept uitgewerkt!

Recept Bircher Muesli Terug naar Tirol

Welk recept zou er van jou in zo’n kookboek komen staan?

Toen we in Oostenrijk gingen wonen, ging ik heel anders koken. Net voor we vertrokken, was ons leven best hectisch met werk en een huis dat verkocht moest worden. Daarom greep ik ook vaak naar kant-en-klare ingrediënten. De voorgesneden groenten waren in die tijd niet aan te slepen. Maar in Oostenrijk moest ik anders gaan koken: voorgesneden groentes kenden ze daar (toen) niet. Ik had ook meer tijd en zo ging ik weer dingen uitproberen. Ik ging bijvoorbeeld vers brood bakken, omdat in veel Oostenrijks brood kummel zat. Dat waren we op een gegeven moment echt zat. En als er bezoek kwam, bakte ik vaak worteltaart of velvet brownies. Dus ik denk dat ik een recept voor brood uit zou werken.

Betekent dit extra hoofdstuk ook dat er toch een vervolg komt op ‘Verdwaald in Tirol’?

Ik denk het niet. Maar zeg nooit nooit… Ik heb een heel verhaal in mijn hoofd en het uitwerken van dit hoofdstuk bracht dat meteen weer tot leven. Maar ik ben ook druk bezig met het schrijven van Madame Bonheur, een verhaal dat speelt in Den Haag, Parijs en Bordeaux. Wie weet dat ik het schrijven van die twee verhalen afwissel. Het was ook erg fijn om weer even in Innsbruck te zijn.

Winactie!

Het extra hoofdstuk van Verdwaald in Tirol is vanaf nu te downloaden op de site van Astrid. Het is ook toegevoegd aan het e-book.

Heb je ‘Verdwaald in Tirol’ nog niet gelezen? Boekrecensiesblog mag twee exemplaren weggeven! Laat onder dit bericht een reactie achter waarin je vertelt wat jouw favoriete gerecht is en waarom. Meedoen kan tot 19 april; de winnaars krijgen dan schriftelijk bericht.

10 Responses to “Terug naar Tirol

 • Kaiserschmarren blijft mijn favoriete gerecht! We halen wintersport maar naar ons eigen huis. Bijna net zo lekker als in de Oostenrijkse zon na het skien. Love it!

  • Geen idee of mijn favoriete gerecht ook in Oostenrijk gegeten wordt. Maar de Pilaf van mijn moeder is t lekkerste wat er is.
   Na weken ziek te zijn geweest door Corona, was dit het eerste gerecht waar ik zoveel zin in had. Mijn moeder ging t speciaal voor me koken en t werd voor de deur afgezet.. was echt letterlijk liefde gaat door de maag en iets wat ik nooit meer zal vergeten. Als ik het boek win wil ik deze graag aan haar geven.

 • Mijn lievelingsgerecht is chocomousse. Omdat het gelijk staat een genietmoment : het afsluiten van een lekker etentje, het samen genieten van een tussendoortje met het gezin aan tafel, .. chocolade is zoiezo genieten!

 • Mijn favoriete gerecht kiezen, dat is eigenlijk niet te doen. Dan mijn favoriete Oostenrijkse gerechten, dat zijn Kaiserschmarrn en Knödel. En dan hebben we het nog niet over de Kuchen gehad… Tijd voor weer een reis naar Oostenrijk. Hopelijk eerst met dit boek.

  • Astrid Habraken
   3 jaar ago

   Gefeliciteerd Mariska – jij wint een van de twee boeken! Je krijgt een mail van mij, zodat je jouw adres kan doorgeven.

 • Met mijn ouders veel naar Oostenrijk, Duits en Zwitserland geweest. Deze liefde deel ik inmiddels en ik kijk er naar uit om een keer met onze kinderen een bezoek te brengen.

  Ik ga voor huisgemaakte Flammküchen, favoriet bij onze kinderen en zo lekker!

 • Nadiene Epema
  3 jaar ago

  Absoluut favoriet hier thuis is pasta met kip en mandarijn. Lekker verwarmend, maar ook fris door de mandarijn. Ook de kinderen smullen er van!

  • Astrid Habraken
   3 jaar ago

   Gefeliciteerd Nadiene – jij wint een van de twee boeken! Je krijgt een mail van mij, zodat je jouw adres kan doorgeven.

 • Mijn favoriete gerecht is Pasta pesto, lekker en gemakkelijk om te maken. En in ons gezin vind iedereen het lekker dat is ook wel eens fijn.
  Benieuwd naar het boek!

 • Ria Eilander
  3 jaar ago

  Een gerecht wat altijd op elk moment van de dag lekker is en super gezond. Een zelfgemaakte tomatensoep met stokbrood. Op aanraden van een goede kennis gemaakt, en helemaal favoriet bij mijn gezin. Doordat de soep gemakkelijk te maken is, hou ik veel tijd over om te lezen….heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *