Kankerwijf

De titel ‘Kankerwijf’ van de debuutroman van Ans Speelman liegt er niet om. Felroze letters met op de achtergrond het silhouet van een vrouw met een melanoom aan de onderzijde van haar bil. Van mij had Ans Speelman een andere titel mogen kiezen. Mijn kinderen zeiden: ‘Je gaat toch niet een boek lezen, dat zo heet?’ Wat ervoor zorgde dat het boek altijd omgekeerd op tafel lag, om de titel te bedekken. De inhoud van het boek zorgde ervoor dat ik ‘Kankerwijf’ binnen twee dagen uit had. Waarom? Lees snel verder en kom erachter!

“Vaak beseffen we pas wat we hebben als we het dreigen kwijt te raken”

Molly = Kankerwijf

Molly is de hoofdpersoon in ‘Kankerwijf’. Molly wordt beschreven vanaf haar studententijd en is een vrolijk persoon die geniet van het leven. Ze is een echte student in Groningen en deelt alles met haar beste vriendin Estelle. Molly leert Maarten op vakantie kennen en ze spreken af dat de afstand Rotterdam – Groningen te ver is en dat hun vakantieromance een mooie herinnering zal blijven. Het lot zorgt ervoor dat ze elkaar in Groningen tegenkomen en de liefde er nog altijd is! Molly en Maarten zijn sindsdien een setje en gaan al snel samenwonen.

Burgerlijk leven

Maarten en Molly genieten van hun leven. Ze werken, reizen en hebben veel sociale contacten. Het benauwd Molly als Maarten over kinderen begint. Het leven zoals het is bevalt haar, aan kinderen heeft ze nooit echt gedacht. Molly denkt dat ze er nooit echt klaar voor zal zijn en misschien krijgt ze later wel spijt? Iris wordt geboren en is een droombaby. Een kind is een beetje zielig, twee jaar later wordt Teun geboren en is het tegenovergestelde van Iris. De drukte en hectiek van een gezin, werk en huishouden is niet wat Molly voor ogen had. Molly vindt spanning en afleiding bij een ander. Wat ooit een sterk team was, verliest elkaar langzaam uit het oog.

Omarm het leven

Molly ontdekt een kwaadaardig melanoom te laat. Van de een op de andere dag staat haar burgerlijke saaie leven met wekelijkse uitspatting op zijn kop. Door de ziekte ziet ze in wat ze heeft en misschien nooit meer terugkrijgt. Ze zegt haar baan op om keihard te vechten voor het leven en haar gezin. Molly geniet van de liefde die ze haar gezin kan geven en van de liefde die ze krijgt, ondanks dat ze steeds minder kan. Zal de ziekte haar dit afnemen of heeft de ziekte haar dit gegeven?

Kankerwijf – verhaal met een boodschap

Het lijkt te eindigen met een open einde, maar is dat waar dit boek om gaat? De slogan ‘Vaak beseffen we pas wat we hebben als we het dreigen kwijt te raken’ op de boekenlegger die je bij het boek krijgt is er niet voor niets.

De stimulans voor Ans Speelman om een roman te schrijven is ontstaan doordat zij een goede vriendin heeft verloren aan kanker. Molly besefte pas wat voor geweldig gezin ze heeft, toen de dood bij haar aanklopte. Wat maakte dit verhaal voor mij zo bijzonder dat ik het binnen twee dagen uit gelezen heb? Omdat je jezelf met Molly kunt vergelijken. Van onbezorgde student naar een gezin met verplichtingen als ouder. Het gevaar loert dat het gras bij de buren groener is, maar is dat ook zo? Waarom leef je je dromer ‘later’ en niet nu? Later is er misschien niet, dus zorg dat je je leven nu leeft.

Meer lezen in dit genre?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *