Een man die Ove heet

Een man die Ove heet is een Zweedse roman geschreven door Fredrik Backman, een bekende blogger en columnist. De verfilming uit 2016 werd voor twee Oscars genomineerd. ‘A man called Otto’ is de Amerikaanse remake met Tom Hanks in de hoofdrol.

Een man die Ove heet

Het verhaal begint wanneer de nieuwe overburen op een ogenschijnlijk onschuldige ochtend per ongeluk Ove’s brievenbus omverrijden. Wat aanvankelijk een alledaags incident lijkt, vormt het begin van een komisch en bijzonder verhaal. Het verhaal beschrijft onverwachte vriendschappen, haveloze katten en de kunst van het achteruitrijden met een aanhangwagen. En de kunst van het mopperen :>)

Over Ove

Ove, een man van negenenvijftig jaar oud, lijkt op het eerste gezicht niet bepaald de persoon waarmee je snel een kopje koffie zou willen drinken. Mopperig, strikt en met een kort lontje, heeft hij weinig geduld voor de wereld om hem heen. Hij vind alles en iedereen waardeloos en laat dit dan ook merken. Maarten van Rossum is er een vrolijke fluiter bij, om het maar even aan te duiden met een vergelijking :>)

Zijn buren beschouwen hem als verbitterd, terwijl hij hen simpelweg als idioten bestempelt. Maar achter deze strenge façade schuilt meer dan slechts een chagrijnige oude man; hij houdt van het leven en de mensen om zich heen.

Ove = Otto

Een man die Ove heet – de Nederlandse roman

A man called Ove – de Engelse roman én de verfilming

A man called Otto – de Amerikaanse remake

Humor en een goed plot

Het verhaal heeft erg veel humor die uit het dagelijks leven is geplukt, en Backman slaagt erin om de lezer zowel te laten lachen als huilen. Ik moest in het begin wennen aan Ove. Ik vond het allemaal te veel gemopper en zijn autisme (zo zie ik het) is echt heel extreem. Maar naarmate het verhaal begint te lopen ben je toch wel nieuwsgierig welke kant het op gaat.

Tot mijn verbazing werd het iedere pagina sterker en sterker en vond ik eigenlijk de kracht vooral in de epiloog van het verhaal zitten. Sla die niet over, deze maakt het verhaal ijzersterk en ‘af’.

Aanrader!

Zeker. Het verhaal is heerlijk en typisch Zweeds, af en toe zul je hardop lachen. Het luisterboek wordt prettig voorgelezen, de roman leest lekker weg en nu ga ik zeker de film nog gaan kijken. Mocht een lezer van deze blog de film hebben gezien en net zo enthousiast zijn, laat het ons gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *