Boekenwurmen en melomanen; lekkere clichés

Boekenwurmen en de melomanen – de lezers en de muziekliefhebbers. Ze hebben elk hun eigen bijzondere gewoontes en voorkeuren. Soms gaat het ook samen; mensen die boeken lezen én naar muziek luisteren. In deze blog totaal nutteloze clichés en een nuttige conclusie.

Boekenwurmen en melomanen

Stel je een boekenwurm voor. Hun boekenkast is als een kasteel, maar dan van boeken. En de boekenkast is de ziel van het huis. Ze zijn trots op hun collectie en zouden die met niemand delen zonder een gepassioneerde monoloog over elk boek. Ze zijn dol op collectors items en houden van de geur van oude boeken.

Melomanen, aan de andere kant, hebben een speciale band met hun muziekverzameling. Hun platenkast is een heiligdom van vinyl en cd’s, elk met een eigen verhaal. Als je een plaat aanraakt zonder toestemming, kun je een muzikale preek verwachten.

Hoe communiceren ze met de buitenwereld als ze niet ín de boeken zitten of in de muziek zijn verdwenen?

Boekenwurmen kunnen compleet opgaan in een boek. Wanneer je ze ziet lezen, lijkt het alsof je ze uit een andere wereld hebt gesleurd. Dat klopt ook vaak. Want in bijna alle genres boeken kun je je helemaal verliezen. Of het nu om een romantische novel gaat of een duistere dystopische thriller. Hállo Aarde, ben je er nog?

Melomanen brengen muziek in elk gesprek. Als je hen vraagt wat hun favoriete nummer is, kun je verwachten dat ze een verhandeling geven over de betekenis van dat ene akkoord op minuut 2:37. en of het nu om The Eagles, The Beatles, Abba of Rammstein, ze kennen ze allemaal! Wie is toch die zanger van Rammstein? Dat is Till, oen! (zullen ze antwoorden).

Hoe zit het met het emotionele leven?

Boekenwurmen hebben een diepe liefde voor boekpersonages. Als hun favoriete personage lijdt, lijden ze mee. Ze kunnen dagenlang in de put zitten als een geliefde fictieve figuur overlijdt. Of ze vinden een thriller zó spannend dat ze niet kunnen slapen en alsmaar denken aan het plot. Hoe gaat dit aflopen? Ik moet het NU weten!

Melomanen hebben dezelfde passie, maar dan voor muzikanten en bands. De teksten van hun favoriete nummers zijn voor hen als heilige spreuken. Ze zingen luidkeels mee, of ze nu in de auto zitten of onder de douche. Muziek kan het tot tranen toe beroeren.

En het omgekeerde: helemaal háppy worden van vrolijke muziek. De vraag is wel: wat was er eerder, de emotie of de muziek?

Hoe herken je ze?

(sterk generaliserend uiteraard…)

Boekenwurmen houden van gezellige kleding. Je zult ze vaak zien in truien en met brilmonturen die ze dragen uit gemak, niet voor de stijl. Ze zijn meesters in het comfortabel lezen. En je ziet ze altijd met een gróte boekentas, natuurlijk!

Melomanen hebben een kenmerkende stijl. Als je er een in het wild ziet, draagt hij misschien een band-T-shirt of een outfit geïnspireerd door zijn favoriete muzikant. Ze zien eruit alsof ze net van een concert zijn gekomen, zelfs als dat niet zo is.

Vriendschap en samenwerking:

Ondanks de verschillen in hun passies, kunnen boekenwurmen en melomanen elkaar inspireren. Een boekenverfilming kan beide groepen verenigen, en een muziekboek kan iedereen bekoren.

En altijd een leuke discussie: wat was beter; het boek of de (film-)muziek?

Boekenwurmen en melomanen; nuttige conclusie

Conclusie van deze boeken-en-muziekliefhebbers-totaal-overbodige-vergelijking? Dat is een gemakkelijke: of je nu een boek verslindt of jezelf verliest in de melodieën; genieten van de schoonheid van kunst, met een goed boek en de perfecte soundtrack is heerlijk.

En juist nu meer dan ooit: boeken en muziek bieden afleiding en troost, als de wereld om je heen, letterlijk en figuurlijk, donker is geworden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *