Luisterend lezen is het nieuwe mindfulness

Ik zit in het kantoor en luister naar een boek. Ik ben luisterend aan het lezen. Al multi-taskend doe ik ook nog wat andere dingen maar de stem, die het boek voorleest, heeft mijn volle aandacht. Dit zijn de rustige momenten van de dag. Heerlijk en honderd procent mindfulness.

Een voute toekomst voor de taal?

Over de voor- en aandelen over luisterboeken is al veel geschreven. Het grote voordeel: we zijn allen meer gaan lezen. Het grote nadeel: over een paar decennia zal geen kip meer weten wat grammatica is en wat de regels zijn voor correct taalgebruik. Schrijf je nu ‘ik word’ met een d of met dt? Of erger: waarom is schrijven met een v en ik schrijf met een f? Who cares! Roepen we dan massaal, want artificial intelligence zal onze teksten maken aan de hand van een paar steekwoorden of gedachten.

Niet storen!

Maar een feit is wel dat luisterboeken een gat in de markt zijn voor verschillende doelgroepen. Voor mensen die onderweg zijn, voor mensen die om fysieke redenen niet kunnen lezen en voor mensen die ondertussen aan het koken, naaien of klussen zijn. De radio biedt dan vaak geen rust en de televisie al helemaal niet. Bij films en series moet je bovendien goed opletten. Luisterboeken daarentegen zijn rustgevend en soms bijna meditatief.

Luisterend lezen

Dit zijn allemaal vrij logische voor- en nadelen die iedereen kan verzinnen. Maar onlangs ervoer ik iets opmerkelijks. Op een dag mistte ik namelijk een belangrijke gebeurtenis in huis omdat niemand mij dit kwam vertellen. Ik hoorde het pas een halve dag later. Verbaasd vroeg ik mij waarom ik er niet bij was gehaald. De reacties waren verschillend. “Je was aan de telefoon” en: “Je zat toch op Teams?”. Het luisterboek was er één waar meerdere stemmen in voor kwamen en niemand dacht eraan dat ik een boek zat te lezen.

Niet storen!

Ik moest er wel om lachen want ineens viel het kwartje. Het was me al vaker opgevallen dat ik tijdens het luisterend lezen niet werd gestoord. Kennelijk gaf de voorleesstem het idee dat ik in een interessant gesprek was gewikkeld met iemand aan de telefoon, bij mij in de kamer of op Teams. Houden zo, dacht ik meteen en het bordje ‘niet storen’ verhuisde van de ene op de andere dag van op de deur naar een kartonnen doos in de kast. Niet meer nodig.

Hond leest boek

Ik wil ook nog even een voordeel noemen dat ik tot nu toe nog niet ben tegengekomen in blogs over luisterboeken. Dat is namelijk het feit dat mijn hond mee luistert en hij sindsdien niet alleen intelligenter is geworden, maar ook rustiger. Zodra ik de online bibliotheek aan zet en verder ga in een hoofdstuk van het boek, gaat hij onder mijn bureau liggen en knort hij van genot. Hij luistert een tijdje mee en valt vervolgens als een blok in slaap. Zelfs de postbode kan nu veilig een pakketje afleveren zonder dat dit 5 kilometer verderop te horen is.

Verrassende voordelen, afschrikwekkende nadelen?

Weet jij nog bijzondere voor- of nadelen? Hoe is jouw ervaring met luisterboeken?

Wij horen het graag, want een relatief nieuw fenomeen roept altijd stevige reacties op van voor- en tegenstanders. Mijn hond en ik zijn in ieder geval vóór. Dat mag duidelijk zijn. smiley.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *