Boeken met geschiedenis zijn niet saai!

Boeken met geschiedenis, zowel fictie als non-fictie, lijken vaak oersaai. De pagina’s zijn gevuld met jaartallen, namen die je niet kunt uitspreken en politieke intriges die je sneller doen dutten dan een oma in een schommelstoel. Tenminste, dat is het beeld wat veel mensen hebben van geschiedenisboeken. Maar klopt dat tegenwoordig nog wel?
Boeken met geschiedenis en/of historische romans kunnen wel degelijk een bron van vermaak kunnen zijn. Laat die gapende geeuwen maar achterwege, er zijn leukere kanten van het verleden!

Op zoek naar levendige verhalen:

Laten we eerlijk zijn, geschiedenis bestaat uit mensen, en mensen hebben altijd wel iets interessants aan de hand. Dus waarom laten ‘geschiedenisboeken’ ons dan soms snakken naar avontuur? Wellicht heeft dit te maken met onze keuze van boeken.
Dit kan ook anders. Gelukkig zijn er historici en auteurs die begrijpen dat levendige verhalen de sleutel zijn tot het ontsluiten van het verleden. Denk aan boeken zoals “De Graaf van Monte Cristo” van Alexandre Dumas, dat zich afspeelt in het 19e-eeuwse Frankrijk, of “De Geheime Geschiedenis” van Donna Tartt, dat de duistere kant van universiteitsstudenten onthult. Deze romans nemen historische elementen en mengen ze met een vleugje fictie om boeiende verhalen te creëren.


Zijn deze boeken je iets te hoog gegrepen en zoek je een laagdrempelige manier om je in te kunnen leven in een bepaalde periode in het verleden? Bekijk dan eens de boeken als “De vrouwen van Bletchley Park” of “Noem geen namen”. Deze boeken lezen als spannende romans, terwijl ze je veel leren over hun geschiedenis.

Bekende geschiedenissen in een nieuw jasje:

“Het Dagboek van Anne Frank” en “Sapiens: Een Kleine Geschiedenis van de Mensheid” komen tot leven door persoonlijke verhalen en boeiende analyses. Maar wist je dat er ook boeken zijn die beroemde historische gebeurtenissen en figuren in een nieuw, spannend jasje steken?

Denk aan “Assassination Vacation” van Sarah Vowell, waarin de auteur op een roadtrip gaat om plekken van politieke moorden te bezoeken. Het is alsof geschiedenis een roadtrip wordt, compleet met avonturen en onverwachte ontdekkingen.

Vergeet de jeugd niet

De jeugd is (over het algemeen) niet zoveel met geschiedenis bezig. Toch zijn er juist voor deze doelgroep misschien wel de meeste geschiedenisboeken geschreven. En deze zijn zo leuk dat ik zelfs volwassenen aanraad deze te lezen. Denk aan “Hoe wij de machtigste mens op aarde werden” en “Waarom de wereld niet eerlijk is” van Yuval Noah Harari.

Ook de jeugdboeken van Simone van der Vlugt geven in pakkende verhaalvorm een kijkje in de levens van tijdens grote gebeurtenissen in het verleden.

En van onze collega: Noortje de Kok: Het verboden boek.

Tips om boeken met geschiedenis te waarderen:

Oké, we hebben gepraat over hoe deze boeken leuk kunnen zijn, maar hoe kun je zelf hun waarde meer gaan waarderen?

Verbind met persoonlijke verhalen: Zoek boeken die focussen op de menselijke kant van de geschiedenis. Door verhalen over individuen en hun ervaringen kun je je beter inleven in de tijdperken en gebeurtenissen.

Zoek naar verbeelding: Kies boeken die de geschiedenis mengen met verbeelding. Fictie en historische fictie kunnen je helpen je voor te stellen hoe het leven er toen uitzag.

Doe je onderzoek: Kies boeken die goed zijn geschreven en goed worden beoordeeld. Recensies en aanbevelingen van anderen kunnen je helpen de juiste boeken te vinden.

Verdiep je in je interesses: Of je nu geïnteresseerd bent in oorlogsverhalen, biografieën of juist dagelijkse levens uit het verleden, kies boeken die aansluiten bij jouw interesses.

Dus daar heb je het, beste lezers. Laat je niet afschrikken door droge feiten en suffe benaderingen van geschiedenis. De wereld van historische verhalen wacht op je, vol avontuur, intriges en onverwachte wendingen. Open een historische roman en stap in de voetsporen van degenen die ons voorgingen. Je zult misschien ontdekken dat de geschiedenis veel meer te bieden heeft dan je ooit had gedacht!

Selina Jansen en Marga van der Vet

Mooie boeken met geschiedenis:

One Response to “Boeken met geschiedenis zijn niet saai!

  • Helemaal mee eens dat er prachtige boeken zijn die ons veel vertellen over een moment in de geschiedenis. En dan ook nog eens in een boeiende roman. Mag ik er een paar noemen ?

    – De hut van oom Tom (auteur Harriet Beecher Stowe) over de slavernij in de VS
    – De Leeuw van Vlaanderen (auteur Hendrik Conscience) over de Slag der Gulden Sporen in België
    – Frank van Wezel’s roemruchte jaren (auteur A.M. de Jong) over de Eerste Wereld Oorlog en de Nederlandse neutraliteit
    – Engelandvaarders / Varen en Vechten / Vliegers in het vuur (auteur Klaas Norel) over W.O. II, een prachtige set van drie boeken
    – Man O’ War (auteur Walter Farley) over het leven van een beroemd renpaard
    – Oosterschelde Windkracht 10 (auteur Jan Terlouw) over de watersnoodramp van 1953
    – Prinses Paulina (auteur Mark Traa) over het kleinste meisje van de wereld
    – The last Confession (auteur Morris West) over de vervolging van Giordani Bruno door het Vaticaan

    Minder toegankelijke boeken :
    – Wrapped up in the Shroud: Chronicle of a Passion (auteur Joseph G. Marino) over de Lijkwade van Turijn
    – Rosa stond niet op (auteur Dominee Martin Luther King jr) over de segregatie in de VS
    – Pieter Daens (auteur Louis Paul Boon) over de eerste mechanisatie en de armoede in België

    Dat ook zeker De Graaf van Monte Cristo in het rijtje van Geschiedenis thuis hoort in plaats van een opsomming te zijn van eindeloze wraakneming, bewijst een bondige match met de locaties en de tijdlijn in het boek : https://bazarow.com/recensie/de-graaf-van-monte-cristo/

    Er zijn nog veel meer fraaie, uiterst boeiende boeken over bepalende momenten in de geschiedenis. En dat boeken over gebeurtenissen uit het verleden, waar dan ook op onze aarde, boeiend en leuk kunnen zijn, leren we eigenlijk al generaties lang in onze jeugdjaren, door de originele Suske & Wiske stripboeken van Willie van der Steen. Veel van zijn verhalen draaiden om historische gebeurtenissen en locaties. (wie is er niet mee opgegroeid ..)

    Kortom, lezen is leuk, boeiend, en het laat een indruk achter die blijvend is !

    Hartelijke groeten,
    Edwin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *