Tips voor Moederdag van Boekrecensiesblog

A.s. weekend is het weer zo ver: Moederdag. Een dag waarin we allemaal onze moeders even een dikke zoen geven, een cadeautje en vooral veel waardering!

Tips van Moederdag en enkele persoonlijke aantekeningen van het team van Boekrecensies Blog:

Cynthia – Moederdag

De vele aankondigingen op tv, social media, mijn emailbox die ermee gespamd wordt, maakt deze dag nog meer confronterend dan normaal. Dit wordt de derde Moederdag, zonder mijn moeder. Ondanks dat ik zelf word verwend door mijn eigen kinderen met mooie knutsels, werd mijn moeder niet overgeslagen en wist ze al ruim van tevoren wat ze wilde voor Moederdag. Mijn zusje en ik zeiden dan lachend dat ze ook blij mocht zijn met een geknutseld doosje met schelpen of een macaronislinger. Blij dat we haar iets moois konden geven, want onze moeder was geboren om moeder te zijn. Moederdag komt er weer aan en ik wilde dit nu weergeven in een blog als mooie herinnering aan mijn moeder, wat ook heel toepasbaar is voor Boekrecensies Blog. 

Wij deelden onze passie voor boeken. Mijn moeder was mijn persoonlijke bibliotheek. Als ze zei dat ze iets had gelezen wat ze had verslonden, dan wist ze dat ik dat ook zou doen. Dit klopte altijd. Het boek lag voor me klaar en vaak liet ik haar binnen een paar dagen al weten dat ze (weer) volledig gelijk had. Dan zeiden we tegen elkaar: ‘Jammer dat het nu al uit is hè?’ of ‘ik heb het tot 2u ‘s nachts liggen lezen, ik kon het niet wegleggen’. Als we samen op vakantie waren, ging er een gigantische stapel met boeken mee. Als we een boek ‘mwah’ vonden, dan las de ander deze niet en kwam dit boek terecht in de hotelbibliotheek. Soms werd het tijd om te eten, maar dat ‘vergeet’ je gewoon af en toe als je midden in een heerlijk boek zit. 

Het gemis zit het ook in het delen van onze passie en het bespreken van een heel goed of heel slecht boek. Dat ik nu recenseer over boeken, had ze geweldig gevonden en ik ben blij dat ik mijn mening over een mooi boek op deze manier kan laten weten.

Welke boeken vonden mijn moeder en ik meer dan de moeite waard?

– ‘Alles’ van Martina Cole 

– aantal boeken van Linda van Rijn (mijn moeder vond dit heel leuk, omdat ze ook zo heette).

Marga – Moederdag

Ik kan me aansluiten bij de mooie woorden van Cynthia, echter, mijn moeder is al twintig jaar geleden overleden. Een paar boeken in onze boekenkast doen me altijd extra sterk aan haar denken. Ze was erg gecharmeerd van Isabelle Allende, Marian Frederikssons en andere bekende schrijfsters uit die tijd.

Bij deze een tijdloze tip voor alle moeders van nu. Dit dikke boek zal een groot cadeau zijn en ik ben ervan overtuigd dat ‘De grote cirkel’ een klassieker in spé is.

Daarnaast attendeer ik graag op het boek ‘De jaren’ van Annie Ernaux. Die is voor de generatie van net na de Tweede Wereldoorlog een schot in de roos.

Astrid – Moederdag

Net als Cynthia en Marga heb ik een moeder die graag en veel leest. Ik ken niet veel mensen die sneller lezen dan ik, maar mijn moeder kan dat wel en doet dat ook. We hebben niet altijd dezelfde smaak, zo raadde ik haar ooit het boek Hex aan van Thomas Olde Heuvelt, maar dat kon ze niet lezen. ‘Ik zie die enge vrouw de hele tijd voor me’ zei ze. We delen een liefde voor historische romans en crimi’s. Ik was dan ook maar wat trots toen ze me belde na het lezen van mijn tweede manuscript en zei ‘Astrid, wat heb je een prachtig verhaal geschreven.’ Hoe oud je ook bent, een compliment van je moeder is toch extra waardevol.

Bij het nadenken over dit blog, dacht ik aan de wat donkerdere kanten van moederschap. Want op moederdag vieren we onze moeders, maar het is niet iedereen zo maar gegeven om moeder te worden en te blijven. Voor de moeders die hun kindje verloren hebben of voor mensen die iemand in hun omgeving hebben waarvan het kindje is overleden, wil ik het boek Niet alle kleine meisjes worden groot aanraden van Josje Swinkels. Het biedt troost en hoop.

Ik dacht ook aan vrouwen die graag moeder willen worden, maar waar dat niet zo maar lukt. Of vrouwen die moeder zijn geworden en er dan achter komen dat de roze wolk snel verdwijnt. Een boek dat over beide gaat, is Wenskind van Gaby Rasters. Een boek met een lach en een traan, maar vooral met een eerlijk verhaal.

En hier aansluitend een tip van Yvonne: Een streepje tegen van Ẃendy de Liefde

Lysanne – Moederdag

In de vitrine van mijn pas geopende boekenwinkel in Rennes, heb ik boeken staan die ik heb geselecteerd voor Moederdag. In Frankrijk is Moederdag pas de 26ste dus ik heb er een bordje bijgezet met de datum voor Frankrijk en aankomende zondag voor andere landen zoals Nederland, Duitsland, België, Peru, VS, Australië. Wist je dat Moederdag in Argentinië in oktober valt?

Maar welke boeken staan er in de vitrine?


Het nieuwste boek van Leigh Bardugo “The Familiar”. Een historische roman met magisch realisme en romantiek. Ik heb zelf zo genoten van dit boek, maar ik vind al haar boeken goed!

Het nieuwste boek van Stacey Halls “The Household”. Nog een historische roman. Zelf nog niet gelezen, maar ik houd van haar stijl. Al haar verhalen zijn gebaseerd op een gebeurtenis in het verleden of echte personen (en ze schrijft altijd over vrouwen).

Een hele interessante roman waar ik even aan Marga moet denken. Zij is zo’n fan van Margaret Atwood namelijk. “Fourteen Days” is echter niet alleen geschreven door Atwood. Elk karakter in dit boek is in het geheim geschreven, als in niemand wist wie de auteurs waren!

Een klassieker kan niet ontbreken. Moeilijk kiezen maar ik heb een mooie editie van “Jane Eyre” van Charlotte Brontë neergezet.

En als een moeder nu juist van een boek houdt dat lekker makkelijk wegleest? “The Party Crasher” van Sophie Kinsella. Hier heb ik trouwens naar geluisterd, vond het een leuk en grappig verhaal. Eentje die lekker weg ”leest”, een feelgood. 

Voor de moeders die graag series kijken, zoals Anne with an A, heb ik… jawel. Anne of Green Gables van L.M. Montgomery neergezet. Volgens vele een heel fijn boek en als deze goed bevalt: er zijn nog zeven andere!

Een beetje spanning kan niet ontbreken en daarom staat het boek “Three Hours” van Rosamund Lupton ook hierbij. Minder bekend maar daarom niet een minder boek. Op Boekrecensies vind je er ook een recensie van.

Als laatste een young-adult boek, want waarom niet? “Skin of the Sea” van Natasha Bowen. Wat krijg je als je Afrikaanse mythologie en De kleine zeemeermin samenbrengt? Ook hiervan een recensie.

Wij wensen iedereen een fijne Moederdag!

Heb je nog een Moederdagtip? Laat het gerust weten via de mail of op Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *