Nieuws over het btw-tarief voor boeken

Per 1 januari 2026 wil het aanstaande kabinet het btw-tarief voor boeken verhogen van 9% naar 21%. Hier zijn veel instanties (KBb, GAU, CPNB), boekhandels, uitgeverijen en lezers het er natuurlijk niet mee eens. Ook wij van Boekrecensies zijn het er niet mee eens en doen wat wij het beste kunnen: een blog schrijven. (En wie weet kunnen we toch de meningen veranderen?)

Op de website van de Belasting staat er: “Boeken vallen onder het 9%-tarief. Drukwerk valt onder het 9%-tarief als dat voor iedereen herkenbaar is als boek. Die herkenbaarheid moet zichtbaar zijn in de omvang en inhoud, en de manier waarop de bladen tot een geheel zijn verbonden.” Sinds 2019 staat het btw-tarief op 9%, hiervoor was dit 6%. Het is al gestegen en het is beter voor iedereen dat het zo laag mogelijk blijft.  

Lage BTW tarief:

Voor ons is dit heel belangrijk. Ten eerste, boeken heb je nodig voor onderwijs. De leesvaardigheid is verslechterd en dat kan je niet aanpakken door de producten (lees: boeken) duurder te maken. Ten tweede, cultuur en zeker leescultuur hoort voor iedereen beschikbaar te zijn en ook betaalbaar. Ten derde, de boekhandels hebben niet veel marge. Ze mogen zelf niet de prijs bepalen voor Nederlandse boeken en als je btw verhoogt dan verhoog je ook de kosten voor diegene die zich zo inzetten voor de literatuurwereld. 

Frankrijk

In Frankrijk is het btw-tarief voor boeken 5,5%. Tijdens de coronapandemie werden boekhandels als essentiële winkels gezien en zo zie je hoe belangrijk literatuur hier is. Ik (Lysanne) kan me niet voorstellen dat ze de btw hier zullen verhogen. Frankrijk heeft ook een vaste prijs voor boeken en met een verhoging wordt het voor de boekhandels hier lastig te overleven. Ik vind dit heel erg vervelend voor alle auteurs, lezers en boekverkopers in Nederland en hoop van harte dat ze zich realiseren hoe verkeerd deze beslissing zal zijn).

Méér boeken gekocht…

In 2023 zijn er 0,1% meer boeken verkocht dan in het voorgaande jaar. Wij waren zo blij om te lezen dat de boekverkoop aan het groeien is. “Nederlanders hebben in 2023 per hoofd van de bevolking 2,5 boeken gekocht, evenveel als het jaar ervoor.” Dit is voor ons natuurlijk erg goed nieuws!

En nu?

Wij houden van boeken, wij houden van nieuwe stijlen/nieuwe auteurs ontdekken en wij houden ervan om dit met jullie te delen. Maar wat gebeurt er als de boeken nog duurder worden? Hoeveel kunnen zich dan nog een boek veroorloven?

Laten we hopen dat déze BTW verhoging vooral NIET doorgaat!

Ben jij ook tégen de BTW verhoging op boeken? Teken hier de petitie:

https://boekenpetitie.petities.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *