Wij leugenaars

‘Wij leugenaars’ is een populaire roman die ook als luisterboek kan worden gekocht. Ik heb het luisterboek ‘gelezen’ en begrijp waarom het boek de hemel in wordt aangeprezen op TikTok. Het is een roman over een rijke familie in Amerika waar niet alles is zoals het lijkt.

Het luisterboek

De roman is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Emilie Lockhart en vertaald door Sandra van de Ven. Emilie Lockhart is een pseudoniem voor Emily Jenkins. Zij schrijft kinderboeken, Young Adult en romans voor volwassenen. Dat is een ervaren schrijfster is, is zeker te merken. Haar schrijfstijl is mooi en houdt de aandacht van de lezer vast. Bovendien zitten er extra kleine verhalen in het boek die de lezer niet afleiden maar het verhaal juist sterker maken.

Heerlijk luisteren…

Als je een luisterboek hoort is de voorleesstem bijna net zo belangrijk als het verhaal. Als de stem namelijk niet klopt bij het verhaal, dan ben je geneigd de aandacht te verliezen of zelfs af te haken. Natuurlijk is dat heel jammer, vooral als de roman echt een sterk verhaal is. In dit geval, ben ik zeer enthousiast. De stem van Judith Amsenga past precies bij dit verhaal. Ze leest het heel overtuigend voor, en in mijn ogen, is de keuze voor deze voorlezeres voor dit boek een schot in de roos.

Wij leugenaars

Het verhaal wordt vertelt door de zeventienjarige Cadence en beslaat een periode van drie zomers. ‘Zomer 15’ is een vervolg op alle zomers dat Cadence samen met haar tantes, ooms, neefjes en nichtjes op het familie-eiland opa en oma bezoekt. De familie is rijk en het eiland is privébezit. Het wordt Beechwood Island genoemd en ligt bij Martha’s Vineyard. Er zijn drie huizen, een strand en een schitterende omgeving.

Cadence heeft een innige relatie met haar nichtje Mirren, haar neefje Johnny en een neefje van een aangetrouwde partner van haar tante Carrie, genaamd Gat. Het groepje wordt ‘Leugenaars’ genoemd. Zomer 15 is een prachtige zomer en de vier genieten intens. Tot Cadence op een dag bij het zwemmen met haar hoofd tegen een rots knalt en het bewustzijn verliest.

Wij zijn Sinclairs. Niemand komt iets tekort. Niemand heeft het ooit mis. We wonen – in de zomer tenminste – op een privé-eiland voor de kust van Massachusetts. Misschien is dat alles wat je hoeft te weten. Behalve dat sommigen van ons leugenaars zijn.

Spannend verhaal

Twee jaar later gaat Cadence weer met haar moeder naar Beechwood Island. Oma is inmiddels overleden en Opa wacht hen op, samen met zijn andere twee dochters en hun kinderen. Cadence is een ziekelijk meisje geworden dat aan ernstige migraine en geheugenverlies lijdt. In Zomer 16 is ze niet op het eiland geweest maar reisde ze met haar vader door Europa. Cadence is erg blij om Mirren, Johnny en haar grote liefde Gat weer te zien.

Gedurende vele rustige, mooie hoofdstukken, waarin het familie-leven op het eiland wordt beschreven, voel je als lezer steeds meer dat er iets niet klopt. En dat heeft Cadence ook in de gaten. Langzaam maar zeker komen er herinneringen terug aan de Zomer 15. Er is destijds iets gebeurd dat zó afschuwelijk is dat niemand er over wil praten.

Aanrader!

Het boek is een aanrader en ik zal dan ook verder niet spoileren. Het plot van het verhaal is sterk en geloofwaardig. Ik heb genoten van de beschrijving van de rijke familie, alle onderlinge relaties en de mooie, lange dagen op het eiland en de dorpjes op Martha’s Vineyard waar de tijd stil lijkt te staan. Het tussenstuk van het boek is vrij lang en het komt langzaam op gang, maar gaandeweg krijgt het verhaal vaart en wordt het steengoed.

De enige kritische kanttekeningen die ik heb is de titel van het boek en het genre. In mijn ogen past de vertaling van ‘We were liars’ gewoon niet. ‘Wij waren leugenaars’ was een betere titel geweest gezien het verhaal en vooral de plot van het verhaal. Daarnaast is er ook nog eens verwarring over het genre. Op de ene website staat psychological horror young-adult novel, op anderen staan weer genres als Young Adult of psychologische roman. Ik zou het zelf liever gewoon een roman noemen, niet specifiek voor Young Adult, en zeker geen horror.

Verder ben ik geen Tiktokker maar ik ben het wel eens met het feit dat dit boek wordt enthousiast aangeprezen. Lézen, dat boek! Of luisteren…

Meer spannende Young Adults: