Een magisch nieuw avontuur

In het eerste deel van De spiegelpassante ‘De ijzige verloofde’ van Christelle Dabos wordt een betoverende wereld geschapen. Samen met Ophelia lezen we objecten, reizen we door spiegels en proberen we geheimen te doorgronden.

De wereld is gespleten als een spiegel die in duizenden stukjes is gevallen. Ophelia woont samen met haar familie, de Animisten, op de ark Anima en heeft een Museum van Oergeschiedenis. Hierin bevindt zich een grote collectie voorwerpen uit de oude wereld, voorwerpen die Ophelia kan lezen met haar handen en terug kan gaan in hun het verleden.

“God brak de wereld in stukken.”

Anima versus Pool, warm versus koud

Ophelia is een klunzig meisje met een levende sjaal, toegewijdt aan haar museum en leidt dus een rustig bestaan. Totdat ze in het huwelijk moet stappen met de kille Thorn van de Drakenclan. Tijdens hun verloving zal Ophelia samen met haar tante/chaperonne Rosalinde op de Pool verblijven. Thorn heeft hen naar binnen gesmokkeld, want niemand mag weten dat zijn verloofde al is gearriveerd. 

Op Anima word je al meegenomen in de wondere wereld van magie met de voorwerpen die leven, spiegelreizen en het lezen van objecten. Op de Pool wordt dit nog magischer met de illusies van de omgeving. Een hele nieuwe wereld ontstaat, niet alleen voor de lezers maar ook voor Ophelia. Ze komt er al snel achter dat de kilte op de Pool niet alleen wordt veroorzaakt door het weer. 

“Wanneer de illusies verdwijnen, is de waarheid het enige wat overblijft.”

Elkaar leren vertrouwen of niet?

Ophelia weet zeker dat Thorn ook niet met haar wil trouwen. Hun families hebben de beslissing gemaakt. Geen van hen kan het lot veranderen dus moeten ze er het beste van maken en elkaar leren te vertrouwen. Maar kan dit wel?

Ophelia kan gezien worden als een antiheld. Ze lijkt alles op zich af te laten komen en niet voor zichzelf op te komen. Toch vind ik dat ze zich moediger voordoet dan ze zich voelt en dat is erg knap in het beruchte Maneschijn.

Young adult-serie

De serie valt in de categorie Young Adult. Dit neemt niet weg dat je het boek niet kan lezen als je ouder bent. Het leest gemakkelijk weg en je wilt meer ontdekken van deze betoverende wereld. Wat gaat er in het vervolg gebeuren en gaat Ophelia voor zichzelf kiezen (cliffhanger!)? Dabos heeft een intrigerende wereld en een prachtig verhaal gecreëerd. Een verhaal waarin je snel weer verder wilt.

Het enige waar ik zelf aan moest wennen was het beschrijven van de personages met de woorden knap, mooi of spuuglelijk (en vele gedetailleerde voorbeelden hiervan). Voor mij mag dit wat genuanceerder. Dabos’ beschrijvingen zonder deze woorden zijn genoeg om ons een goed beeld van de karakters te geven. Laten we hopen dat deze woorden in de vervolg-delen wat minder stellig aanwezig zullen zijn.

Nederlandse vertaling door Eef Gratama

Meer young adult-boeken
Als je ademhaling stopt (ook een serie)
Elfennagels
The sun is also a star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *