Geregistreerd, ongeregistreerd of illegaal?

Sommige boeken maken al indruk op je voordat je de kafttekst heb gelezen. ‘Illegaal’ is zo’n boek; met maarliefst 813 pagina’s is Illegaal in formaat zeker indrukwekkend te noemen, helemaal als je er bij stilstaat dat dit boek het schrijversdebuut is van auteur Anna van der Veen.

Bevolkingsgroepen

Het verhaal van Illegaal speelt zich af in de wereld van de zeven continenten. In deze wereld werkt alles op chips; met een chip in je arm ben je een zogeheten ‘geregistreerde’ en heb je toegang tot voedsel en drinken, onderdak en werk.

Naast deze bevolkingsgroep heb je ook nog de ‘ongeregistreerden’ en de ‘illegalen’. De ongeregistreerden hebben weliswaar een chip in hun arm, maar deze chip staat niet (meer) geregistreerd, waardoor zij geen toegang hebben tot de sociale voorzieningen. In veel gevallen gaat het om criminelen die hun straf in een werkkamp hebben ontlopen. De illegalen zijn de mensen die geen chip in hun arm hebben; hier gaat het om de kinderen van ongeregistreerden. Het verschil tussen de beide groepen is dat de autoriteiten wel een overzicht hebben van hoeveel ongeregistreerden er zijn, maar dat zij geen idee hebben van hoeveel illegalen zich in de wereld van de zeven continenten schuilhouden.

Twee kanten van de medaille

Interessant aan Illegaal is de manier waarop Van der Veen haar verhaal van twee kanten belicht. Zo volgen we Tycho, een geregistreerde die er al zijn hele leven van droomt om in de voetsporen van zijn vader te trainen en te gaan werken voor de ordehandhaving, een organisatie die als doel heeft de ongeregistreerden en illegalen te bestrijden. Maar ook volgen we Joshua, een illegale die zijn vader nooit heeft gekend en zijn moeder al op zeer jonge leeftijd verliest. Joshua groeit op in een samenleving van ongeregistreerden en illegalen, die elke dag grote risico’s moeten nemen om hun gezinnen van voedsel en drinken te kunnen voorzien.

De fijne schrijfstijl van Van der Veen sleept je al snel mee in het verhaal. De beschrijvende manier van vertellen zorgt er voor dat het verhaal levensecht overkomt en dat je al snel sympathie voor beide personages krijgt, ook al zijn zij elkaars geduchte tegenstander. Waar Tycho er van overtuigd is dat de wereld beter af is zonder ongeregistreerden en illegalen, vecht Joshua voor een wereld zonder chips, waar iedereen gelijk aan elkaar is.

Spannend tot op de laatste pagina

Als de wegen van Joshua en Tycho elkaar kruisen, wordt het verhaal echt spannend. Illegaal kent een aantal onverwachte wendingen en zeer spannende momenten, waardoor je het boek bijna niet weg kunt leggen. Mijn vrees bij boeken van dit formaat is toch vaak wel dat het verhaal op een gegeven moment zijn spanning verliest of dat hoofdstukken overbodig zijn, maar Van der Veen heeft gedurende het hele boek de spanning er goed in weten te houden. En gezien de cliffhanger aan het eind van het verhaal kijk ik absoluut uit naar het vervolg op Illegaal. 🙂

Illegaal is een aanrader voor liefhebbers van het young adult genre, en is vergelijkbaar met boeken als the Hunger Games, Divergent en the Maze Runner.