Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten

Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten‘ is geschreven door de Franse auteur Mathias Enard en vertaald door Katrien Vandenberghe. Deze gastrecensie van Godart Bosmans.

Het boek

Het verhaal is bijzonder mooi geschreven. Een deel uit het leven van Michelangelo, die zijn brieven aan zijn broer steevast ondertekende met ‘Je Michelagnolo’ is het onderwerp. We kennen Michelangelo uiteraard als kunstenaar/beeldhouwer en ook wel als schrijver van gedichten en sonnetten.

In dit boek krijgen we een beschrijving voorgeschoteld, die dus een eerder onbekende kant uit Michelangelo’s persoonlijke leven en beleven te berde brengt dat zelden of niet elders beschreven wordt.

Vlucht uit Rome

Het verhaal start wanneer Michelangelo op uitnodiging van de Sultan van het Ottomaanse rijk wegvlucht van Paus Julius II. Deze laatste vertikt het immers om Michelangelo te betalen volgens afspraak. Michelangelo is het beu is om hem al bedelend te blijven smeken. Na zelfs nog niet meer ontvangen te worden door de Paus vlucht hij in alle kwaadheid richting Constantinopel (Istanboel) waar hij van de Sultan van Constantinopel, de grote Turk, een detailuitnodiging krijgt tot het bouwen van een brug over de zogenaamde Gouden Hoorn waar de oudere Leonardo Da Vinci voor de Sultan niet aan de wensen voldeed.

Het contract

Na lang nadenken en het verwerken van de angsten dat het leger van de Paus hem zou zoeken en vermoorden gaat Michelangelo in op het contractvoorstel. Dit wordt hem bezorgd door secretaris Mesihi van Pristina. Pristina is eveneens een kunstenaar en een groot dichter alsook een mooie jongeman die hem lange tijd zal blijven begeleiden.

L’ amour

De liefde kent vele vormen in beider levens en wordt in zulke mooie taal beschreven dat het boek zich uitermate leent om gelezen en herlezen te worden. Wijn vloeit rijkelijk in deze tijd waarin kunst verheven wordt en liefde bedreven met zowel jonge mannen als vrouwen.

Eén welbepaalde zanger/zangeres speelt een steeds grotere rol in dit deel van Michelangelo’s leven. Schoonheid en liefde, ruwheid en verval lopen als rode draad doorheen dit geschiedkundige verhaal.

Moord

In al de schoonheid en voldaanheid komt op geraffineerde wijze een complot boven drijven dat een hele wervelende wending in het verhaal brengt waardoor een onverwachte slotfase plaatsvindt.

Slotwoord ‘Vertel hun over veldslagen, koningen en olifanten’

Op literair niveau mag dit boek zeker een aanrader genoemd worden. Vele personages passeren de revue, intriges en andere menselijke interacties tegen een achtergrond van rijk en arm in het 16de eeuwse Constantinopel.

Het verhaal is opgebouwd uit kleine stukjes, een soort pseudo hoofdstukjes, die mooi op mekaar aansluiten zonder echter benoemd te zijn. Mooie zinnen en beeldspraken die het lezen tot een waar plezier verheffen.

Mathias Enard is erin geslaagd om op voortreffelijke wijze een deel van Michelangelo’s leven te beschrijven die je als lezer werkelijk in deze tijd brengt.

Nóg meer historische romans? We hebben er maar liefst 57 op deze website staan. We noemen er even een paar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *