Een veilige haven – Ellie Dean

Deze recensie van de serie: “Een veilige haven” van Ellie Dean (pseudoniem voor Tamara McKinley) is geschreven op volgorde van deze historische boekenreeks. Want deze serie ‘moet’ je echt op volgorde lezen. Het verhaal van de kracht en steun van de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog wordt dan nog duidelijker en tastbaarder.

‘Een veilige haven’ van Ellie Dean

Niet vaak blijven mijn vingers boven het toetsenbord hangen zonder een woord te typen. En juist bij deze recensie van de serie ‘Een veilige haven’ van Ellie Dean gebeurt het me: teveel woorden en emoties in mijn hoofd, te weinig woorden op het scherm.

Waarom? Omdat ik denk dat elk woord dat ik typ over deze boekenreeks, die gaat over de kracht van de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog, de serie tekort doet. Het liefst zou ik deze recensie beperken tot één zin: Schenk een kop thee in, sluit je van de buitenwereld af en ga lezen!

Boekenreeks over de Tweede Wereldoorlog

Maar zo makkelijk kom ik er natuurlijk niet vanaf. En deze historische boekenreeks verdient ook wel meer dan slechts één zin. Deze historische roman speelt zich af in het plaatsje ‘Cliffehaven’ in Engeland. Het eerste deel: ‘Een nieuw begin’ speelt zich af in 1939, het begin van de Tweede Wereldoorlog in Engeland.

Deel 1: ‘Een nieuw begin’

Wanneer in 1939 in Engeland de oorlog uitbreekt en het in Londen te gevaarlijk wordt, besluit de 16-jarige Sally samen met haar gehandicapte broertje Ernie te vluchten. Zonder te weten waar ze precies naar toe gaan, stappen ze op de trein. Eenmaal aangekomen op het platteland wil niemand van de inwoners van ‘Cliffehaven’ twee kinderen in hun gezin opnemen.

Pension ‘Beach View’

Totdat Peggy Reilly, eigenaresse van pension ‘Beach View’ in Cliffehaven, Sally en Ernie met open armen ontvangt. Al snel voelen ze zich thuis in het ietwat chaotische en bijzondere gezin van Peggy.

Kennismaking met alle gezinsleden

In dit eerste deel van de ‘Cliffhaven serie’ maak je kennis met alle andere bewoners van ‘Beach View’. Je leert onder andere de stokdove mevrouw Finch en Peggy haar schoonvader Ron, met granaatscherven in zijn achterste, en de echtgenoot en kinderen van Peggy kennen.

Een nieuwe toekomst voor Sally

Naast de kennismaking met het gezin van Peggy, wordt je meegenomen in het leven van Sally. Ondanks alle bombardementen en de vele nachten in de schuilkelder, lukt het Sally om in ‘Cliffehaven’ tijdens de oorlog een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze vindt er een baan om de medicijnen voor haar broertje te kopen en ze maakt nieuwe vrienden. Voor het eerst in haar leven voelt ze zich gelukkig. Tot haar aan alcohol verslaafde moeder ook in het pension komt wonen…

Een nieuw begin Ellie Dean

Deel 2: ‘Ver van Huis’

Ondertussen heerst de oorlog al weer ruim een jaar in Engeland. Na het vertrek van Sally en Ernie uit het pension, is er plaats voor nieuwe bewoners. Verpleegster Polly komt na een lange, emotionele en gevaarlijke reis eindelijk aan in ‘Pension Beachview’. Nadat Polly haar dochter en haar moeder op het schip naar Canada heeft gezet, komt ze voor haar man zorgen die zwaargewond in het ziekenhuis van ‘Cliffehaven’ ligt.

Vechten voor haar gezin

Vechtend voor haar uit elkaar gevallen gezin, voelt Polly zich thuis bij Peggy en haar gezin. Wanneer ze het meest vreselijke nieuws krijgt dat een moeder maar kan krijgen, vlucht ze in haar werk als verpleegster. Dat ze de waarheid ooit onder ogen moet komen en het haar man moet vertellen, dat weet ze. Maar kan haar man dit slechte nieuws aan?

Ver van huis Ellie Dean.

Deel 3: ‘Geef nooit op’

In dit derde deel van deze boekenreeks wordt het verhaal van Rita verteld. Nadat haar vader voor zijn militaire plicht ver weg zit, valt ze terug op de steun van haar Italiaanse buren, de familie Minelli. Maar zodra de Italiaanse inwoners van ‘Cliffehaven’ worden geïnterneerd, staat Rita er alleen voor met haar buurvrouw. Omdat zij niet van Italiaanse afkomst is mag mevrouw Minelli in ‘Cliffehaven’ blijven wonen. Ze klampt zich volledig aan Rita vast waardoor Rita haar toekomst bij de luchtmacht niet doorgaat.

Wanneer de huizen van Rita en haar buurvrouw worden gebombardeerd vinden ze onderdak bij Peggy. Langzaam aan weet Rita met hulp van Peggy haar eigen toekomst op te bouwen.

Geef nooit op Ellie Dean

Deel 4: ‘Een groot hart’

In dit laatste deel van deze serie besluit Peggy geen kamers meer beschikbaar te stellen voor anderen. Ze heeft genoeg aan zichzelf. Ze merkt de laatste tijd dat ze wel erg moe is. En door alle bombardementen heeft haar huis ook behoorlijk veel schade opgelopen.

Maar lang houdt Peggy deze beslissing niet vol. Wanneer de jonge Julie Harris op de stoep staat met ‘haar zoontje’, stelt Peggy toch een kamer beschikbaar. Wat volgt is een rollercoaster aan emoties. Van afscheid nemen en loslaten tot de vreugde van nieuw leven aan toe!

Een groot hart Ellie Dean

Een heerlijke serie om te lezen

Zelf heb ik alle vier delen van de serie ‘Een veilige haven’ achter elkaar uitgelezen. Elke avond ging ik iets eerder naar bed om verder te kunnen lezen. Elk boek en elk verhaal nam mij verder mee in de tragedie van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks alle verdriet is de kracht waarmee de vrouwen de oorlog getrotseerd zijn hoopvol en troostend.

De kracht van vrouwen

Ellie Dean heeft met deze reeks de bijna onzichtbare kracht en onvoorwaardelijke steun van de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog verteld. Onder vaak moeilijke en onmenselijke omstandigheden, waren zij de drijvende kracht thuis.

Ondanks alle nachten in de schuilkelder, zetten de vrouwen elke dag weer de schouders eronder. Het puin van de aanvallen opruimen, werken in de fabrieken, van de rantsoenen toch een eetbare maaltijd op tafel zetten, niets heeft de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog tegen gehouden om te vechten voor hun land, voor hun gezin en voor zichzelf.

De boekenreeks ‘Een veilige haven’ is dan ook echt een eerbetoon aan alle vrouwen in de Tweede Wereldoorlog!

Meer historische romans:

Ben jij ook fan van historische romans? Lees dan ook ‘De Vondeling’ van Stacey Halls. Een roman dat zich afspeelt in 1754. Of kies voor ‘De Duitse erfgename’ van Anika Scott. Een fictief verhaal over de eerste maanden na de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *