Landleven ‘Vlinders’ om te bewaren en te doén!

Zei ik ooit ‘Vaarwel! tijdschriften ‘? Ja wel, maar er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Het bewaarnummer van Landleven ‘Vlinders’ is er zo één. Die kan je toch gewoon niet laten liggen in de boekenwinkel?

Bewaarnummer Landleven ‘Vlinders’

Landleven ‘Vlinders’ is een bewaarnummer, gemaakt in samenwerking met De Vlinderstichting. Het magazine is een glossy tijdschrift maar ziet er ecologisch verantwoord uit. Een iets kleiner formaat dan de uitgaven van Landleven zelf en het papier voelt als recycled papier. Het magazine is 131 pagina’s dik en is er inderdaad één om te bewaren. Zoals de redacteur van Landleven zelf zegt in het voorwoord: “een kleurrijk naslagwerk”.

Vlinders, vlinders en nog eens vlinders

Het magazine staat vol met prachtige foto’s van vlinders. De alledaagse vlinders die we allemaal wel kennen: De dagpauwoog, de Atlanta, het koolwitje en de citroenvlinder, maar ook zeldzame soorten waar je waarschijnlijk nog nooit van had gehoord of überhaupt hebt gezien.

Alle mogelijk informatie is er te vinden over vlinders zelf: hoe ze drinken, waar vlinders in de winter blijven, de herkomst van hun namen, hun levenscyclus en zo nog veel meer interessante wetenswaardigheden.

Een vlinder zal nooit meer zomaar een vlinder zijn, want nu weet je alles over de Koninginnepage en herken je vlindersoorten en kleurenpatronen.

De tuin & zelf doen!

Het doel van dit mooie magazine is natuurlijk niet uitsluitend de commercie. De Vlinderstichting deelt graag informatie en roept mensen op om niet alleen te doneren en maar ook bijvoorbeeld mee te doen aan waarnemingen.

Maar nog belangrijker: zelf doen! In de tuin kun je zorgen dat er nectarbloemen voor vlinders zijn, je kan bloemen voor rupsen planten, een bloemenweide aanleggen of een insectenhotel maken. Of iets simpels als: rot fruit niet weggooien, maar op een schaal leggen voor vlinders en andere insecten. Rot fruit, zei ik? Een mooier woord: fermenterend fruit. Een lekkernij voor vlinders bij uitstek!

Oog voor een kleiner leven

Er zijn veel dingen die op wereldniveau gebeuren, denk aan sociale ongelijkheid, klimaatsveranderingen, dodelijke virussen en rampen. De wereld wordt steeds complexer en ingewikkelder om alles te bevatten en als individu voel je je vaak machteloos.. Daarom is het denken en handelen op microniveau vaak een geruststellende bezigheid. Het huis opruimen, proberen ‘Zero Waste’ te leven, of de tuin herinrichten om de vlinders een handje te helpen.

Noemden we dit niet een tijdje geleden ‘cocoonen’? Dit woord is afkomstig van het woord ‘cocon’ waarin een rups zich afsluit van de buitenwereld en zich ontwikkeld tot een vlinder… Ik bedoel maar.

Foto’s: Jenna van der Vet, gemaakt bij de Passiflorahoeve

Te koop: https://www.landlevenwebshop.nl/home/370-landleven-special-vlinders.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *