Niet Marie Kondo maar Eva Jarlsdotter helpt ons in huis

EEN OPGERUIMD GEZIN – door Eva Jarlsdotter

-van frustratie naar flow in 7 simpele stappen-

In Zweden zijn er inmiddels 17.00 exemplaren van verkocht en de Daily Mail noemt dit boek ‘Het geheim van huiselijk geluk’. Ik wil ‘Een Opgeruimd Gezin’ graag lezen en leren hoe voor eens en altijd een te einde maken aan geldverspilling, rommel en chaos. Niet dat mijn huis een janboel is, maar sinds we Pinterest kijkjes nemen in Zweedse en vooral Japanse gezinshuizen, vind ik dat mijn huis strakker kan. Plus, we zijn allemaal door een Marie Kondo fase gegaan, en heeft het geholpen? We hebben goed geluisterd naar Kondo’s ‘Only keep what sparks joy‘, maar het lijkt alsof uitsluitend de omzet van Kringsloopwinkels gestegen is.

MARIE KONDO’S FORMULE

Hoe maakten we Kringloop groot? Door alles buiten te zetten en opnieuw te beoordelen wat naar binnen gaat. (Handige methode tijdens een verhuizing). Of, zeven dagen lang zeven overbodige spullen naar de Kringloop brengen. Of éénmaal 30 dingen wegdoen en de volgende maand weer totdat je na 6-12 maanden tevreden bent. En uiteraard koop je niets. Maar toen viel Marie Kondo, nadat ze een webshop opende met onnodige dingen, door de mand. Zij zal zich vast verdedigen dat die onnodige dingen geluk brengen, maar de Kringloop ligt vol geluk-illusies!

Bovendien ontstond er rebellie tegen Kondo. Is haar ‘Only keep what sparks joy‘ niet een beetje te simpel? Ja, we leven in een tijd waarin we ons geluk proberen te maximaliseren; alles draait om een immer stijgende gelukslijn. Maar is het leven oneindig veel complexer. We bewaren dingen uit sentiment, respect, omdat we ‘preppen’ (zelfredzaam willen zijn), omdat we textiel-artiesten zijn en dus verslaafd aan oude lapjes. Schrijvers citeren ook uit boeken waarvan ze niet houden. ‘Wie iets bewaart, heeft wat’. En zo ontstonden er twee kampen.

Zie in deze video een maximalist versus een Kondo consulente; zie vooral de ruimte tussen deze twee uitersten.

Living a maximalist life – is decluttering overrated?

EVA JARLSDOTTER

Een Opgeruimd Gezin‘ van Eva Jarlsdotter is veel rijker dan Marie Kondo’s toverformule. Jarlsdotter laat zien waar haar ‘flow’ vandaan komt, namelijk uit het Japanse bedrijfsleven. Ze legt goed uit welke processen nodig zijn voor een blijvend opgeruimd huis. Daar waar ‘Kondo’ éénmalig je huis opruimt en je daarna de rekening presenteert, gaat het Jarlsdotter om blijvend resultaat.

Jarlsdotter nodig je uit huishoudelijke logistieke problemen te identificeren. Is het je immer volle wasmand? Is het troep? Koop je een grotere huis voor opslag van dingen die je niet gebruikt? Verwarm je kamers waar je niet komt? Je kunt vrijwel direct antwoord geven op haar vragen; iedereen kent zijn knelpunten. Eén lid van de familie is altijd zijn sleutels kwijt. Weer een ander koopt teveel eten dat later weggegooid wordt. En die eeuwige volle wasmanden! Dante’s Inferno.

GEZINSVERGADERING

Jarlsdotter gaat zelfs een stukje verder en laat je (al is het maar een hoofdsommetje) uitrekenen van de knelpunten je kosten op jaarbasis. Ik vond die rekensommen het meest interessant. Jarlsdotter rekent uit wat een ongebruikte blouse kost qua investering, niet-dragen en als ruimte innemend voorwerp in relatie tot de kubieke meter prijs van je huis. (Schrik niet!) Eenmaal bekend met Jarlsdotter’s diagnose van geldverspilling, rommel en chaos, stelt ze voor dat het gehele gezin rond de tafel gaat zitten voor een werkoverleg. Wie doet wat om knelpunten in de logistiek aan te pakken en te voorkomen? Wie neemt welke taken op zich? Wat moet er gebeuren? Hoe gaan we met dingen en ruimte om? Waar lekt geld weg? Maak vervolgens een gezin-breed gedragen plan van aanpak. Vele handen maken licht werk.

MAAK ER TIJD VOOR

Wat ‘Een Opgeruimd Gezin‘ niet voor je kan doen is je extra tijd geven. Je zult dit boekje moeten lezen en daarna bereid zijn je huishouden te zien als een bedrijf met problemen. Pak deze grondig aan en daarna zal, zoals Jarlsdotter dat zo treffend aantoont, je minder last hebben van vervelende, verwijtende stemmetjes in je hoofd; ‘Waarom die eeuwige was…. w-a-a-r-o-m-?’, ‘Mannen konden al in 1969 een gezellig wandelingetje maken op de maan terwijl we nog steeds zitten te wachten op een stille stofzuiger!’ ‘Kunnen we allemaal eens ophouden met e-t-e-n!’

SCANDINAVISCHE SUCCES

Dat dit boek in Zweden een succes is, begrijp ik. Er wordt voor veel sociale zaken met jaloezie naar Scandinavische landen gekeken. Waarom heeft Finland het beste onderwijs? Waarom willen vrijwel alle jongeren IKEA interieurs? Waarom hebben Scandinavische landen een beter sociaal systeem? Wellicht is dat omdat ze zaken grondig aanpakken. Jarlsdotter laat dat zien op huishoudelijk niveau. Een goed lopend thuisfront verlangt een grondige analyse en aanpak. Maar dan is het resultaat blijvend en vaak een behoorlijke besparing qua geld, tijd en ergernis.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *