De dilemma’s van het volgende boek

GASTBLOG VAN: BEN VAN BLOGTROMMEL

Hoe kies jij je volgende boek? En moet het op papier, of mag het digitaal?

Voor nogal wat boekenliefhebbers gaat er niks boven een vers geurend en knisperend papieren boek. Dat begrijp ik wel: charmant en nostalgisch, want lekker analoog.

Zelf houd ik het de laatste jaren toch liever op de digitale evenknie. Je bibliotheek neemt een pak minder ruimte in en de favoriete vuistdikke turf van het moment wordt met de klap een stuk handzamer. Bovendien, zo’n e-reader geeft je minstens de illusie een paar bomen te sparen; je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat is ook wat waard vandaag de dag.

Meer interessant leesvoer dan ik in mijn leven kan behappen

De leeservaring mag dan wel (totaal) anders zijn als je kiest voor een papieren boek, dan wel voor een e-book, de keuzestress in de zoektocht naar het volgende boek op de leesplank is bijvoorbeeld even groot. Want waar begin je te grasduinen in het enorme aanbod en hoe(veel) tijd en geld besteden je aan nieuw leesvoer?

Kiezen is verliezen

Hoe het komt weet ik niet, maar ik ben me er de laatste tijd erg van bewust dat er véél meer interessante boeken zijn dan dat ik ooit in de rest van mijn leven gelezen krijg. Dat is niks om van achterover te vallen, natuurlijk. Maar dat maakt me zenuwachtig, onrustig en soms zelfs verdrietig. Er is dus geen tijd voor miskopen. Net zo min is er tijd om een boek te herlezen, ook al is het nog zo goed. Enige uitzondering: enkele werken die tijdens mijn schooltijd op de verplichte leeslijst stonden. Ik wil alsnog proberen te begrijpen wat de bewuste boeken ons toen moesten bijbrengen. Destijds zag ik het vaker niet dan wel. Vandaag kan ik sommige werken appreciëren.

Koppel je e-reader aan een internetwinkel, neem een digitaal abonnement (zodat je kan lezen zoveel je wil voor een bescheiden vast bedrag per maand), knoop er een automatisch betaalproces aan vast en binnen de 30 seconden zit je met een nieuw boek op de schoot. Het heeft wel iets, al neemt de kans op miskopen danig toe. Als je geen tijd te verliezen hebt is dat the way to go.

Vandaag helpt de e-reader annex abonnement me bij het kiezen van een nieuw boek. Ik krijg suggesties op basis van mijn leesgeschiedenis. Handig, maar je krijgt natuurlijk vaak hetzelfde genre boeken voorgeschoteld. Ik houd van afwisseling: een stukje wereldliteratuur naast een roman, na een non-fictie boek, een boek met meer zakelijke topics na een historische biografie…

Diezelfde drang naar afwisseling zorgt er ook voor dat je zelden meer dan één boek van dezelfde auteur in mijn bibliotheek vindt.

Bang van boekenblogs

Je zou denken dat ik dikwijls boekenblogs afstruin op zoek naar nieuwe suggesties. Maar dat valt dus nogal mee (of tegen, al naar gelang je het bekijkt). Ja, ik pik er soms een interessante schrijver op of een dito boektitel. Maar de recensies lees ik zelden. Nee, de meeste boeken komen op het verlanglijstje puur op basis van onderwerp, titel en genre, en na het lezen van de synopsis.

Het probleem met (het lezen van) boekrecensies is dat ze me meestal verhinderen om onbevangen in een boek te stappen. Bewust of onbewust laat ik mijn leeservaring kleuren door die van de recensent. In het boek zoek ik voortdurend naar bevestiging van het oordeel van de recensent in kwestie, eerder dan me door het boek te laten meeslepen. En of de schrijver van die recensie nu spoilered of niet, maakt daarbij niet eens zo gek veel uit. Achteraf recensies (her)lezen om te zien of anderen mijn mening of leeservaring al dan niet delen?

Lastig vak

In het kader van mijn eigen nicheblog schrijf ik zo nu en dan een boekrecensie. Dan ondervind ik hoe lastig zo’n boekbespreking eigenlijk wel is. Je wil vertellen waar het boek over gaat, waar het ‘m in het boek – volgens jou – om te doen is. Anderzijds wil je ook niet te veel vertellen. En is het boek goed, dan wil je dat enthousiasme toch overbrengen op je lezer. Verder probeer ik in ieder geval uit te leggen wie wat aan het boek in kwestie zou kunnen hebben (en wie niet).

Stiekem ben ik wel benieuwd hoe andere boekfanaten de zoektocht naar het volgende boek aanvatten. Zit er bij jullie een zekere systematiek in of berust alles op toeval?

Meer blogs over boeken:

lezen, herlezen, boeken als remedie, waar te lezen, superrrr snel lezen, boekbinden, duurzaam lezen, stop nooit met voor lezen! en luisterend lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *