Waar lees jij een boek?

De vraag is natuurlijk altijd: “Welk boek lees jij?” Maar is jou ooit gevraagd wáár je een boek leest? Vast niet, het antwoord op die vraag is natuurlijk vanzelfsprekend: thuis, onderweg of op vakantie. Maar er kunnen ook verrassende antwoorden komen als je die vraag aan een ander stelt. Aan mij bijvoorbeeld…

Thuis

De meeste mensen lezen boeken gewoon thuis. Ik natuurlijk ook, meestal in de huiskamer, lekker op de bank genesteld of in zo’n stoel waar je niet meer uit wilt komen. Of je bent een lezer die het liever horizontaal doet: liggend in je bed of in een ligstoel buiten op het terras. Alhoewel dit laatste natuurlijk wel seizoens-gebonden is.

En dan heb je ook nog de w.c. lezers. Of zoals Midas Dekker zou zeggen: De thigmofielen. Zij sluiten zichzelf graag op in de w.c. en werken daar een hele stapels tijdschriften, kranten en boeken door. Lekker rustig, ongestoord en ondertussen ook nog zinvol fysiek werk doen. Ik kan me daar helemaal in vinden. Een toilet zonder leesvoer vind ik maar niets. Wat moet je in hemelsnaam anders doen? De verpakking van de gastenzeepjes of van het maandverband lezen? De tegeltjes tellen?

Onderweg

Als je reist van A. naar B. is het natuurlijk fijn om een boek bij je te hebben. Of oortjes in en een luisterboek te ‘doen’. In ‘De eenzame Eeuw’ van Noreena Hertz lezen we over dit fenomeen. Zodra je in een boek zit te lezen of oortjes in hebt, laten andere mensen je met rust. Je straalt uit dat je geen zin hebt in een gesprek. Hoe groter de stad en hoe groter de input aan indrukken, hoe liever we ons terugtrekken in onze eigen wereld. Bijvoorbeeld in een mooi boek dus. Ik heb zelf altijd een pocketboek bij mij. Ideaal en zo gaat de reis bovendien twee keer zo snel. Echt waar!

Op de fiets

Ook al zijn we een volk dat bekend is om het fietsverkeer, lezen op de fiets gaat niet zo best. Ooit probeerde ik het als tiener. Ik fietste naar mijn weekendbaantje en de route was heel lang; van die hele eindeloze stille wegen en bospaden. Hoe kan ik deze tijd optimaal besteden, dacht ik. En al snel fietste ik met een boek in mijn handen al leunend op het stuur. Het ging even goed. Maar niet voor lang want een botsing tegen een stilstaande auto beschadigde de auto en mijn fiets. Niet zo best dus. Het boek vloog in een boogje door de lucht en kwam al stuiterend op straat terecht. Net als mijn zelfvertrouwen, was ook daar in één klap weinig van over.

In het ziekenhuis

Als je het ziekenhuis in gaat voor een onbepaalde tijd is het fijn om een stapeltje boeken mee te nemen. Het staat niet alleen interessant op het kastje naast je bed, maar je hebt ook meteen gespreksstof met verpleegkundigen en artsen als ze de boeken herkennen.

Een paar jaar geleden was ik de pineut en wist ik dat ik voor een hartoperatie langere tijd in het ziekenhuis zou verblijven. Het loodzware en dikke hardcoverboek van ‘Het puttertje’van Donna Tartt’ ging mee en het kwam inderdaad heel vaak ter sprake. Een geliefd boek bij het ziekenhuispersoneel, dat was al snel duidelijk. Hun enthousiasme heb ik in die tijd helaas niet kunnen delen want dit zware boek bleek onmogelijk om überhaupt op te tillen en vast te houden. Daar ontbrak bij mij de kracht voor en alle infusen zaten behoorlijk in de weg. Een bescheiden pocketboekje was achteraf verstandiger geweest, of een luisterboek…

In de sportschool

Als laatste noem ik nog graag een plek op waar je bitter weinig boeken tegenkomt. In de sportschool! Mijn pogingen om op de loopband een boek in mijn handen vast te houden en al lopend te lezen, eindigden net zoals het avontuur ooit met de fiets. Niet erg handig dus en diegenen die mij van de loopband zagen duikelen, hebben het er nog over.

Luisterboeken zijn ook hier weer ideaal. Je loopt zo een uur weg op die saaie loopband en het lijkt allemaal veel minder moeite te kosten.

“Ik heb helemaal geen tijd om boeken te lezen” hoor je vaak als argument waarom de meeste mensen geen boeken lezen. Daar begrijp ik persoonlijk niets van. Boeken lezen kun je eigenlijk altijd en overal. Nou ja, bijná overal dan…

Waar lees jij een boek? Wij horen het graag!

Meer blogs over leescultuur:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *