Boekbinden, een leuke hobby

Soms kies je een boek omdat het boek heel mooi oogt.  Niet alleen de titel en de cover zien er aantrekkelijk uit, maar ook het totaalplaatje.  Het is een mooi boek, ziet er lekker stevig uit en is prachtig afgewerkt. Er zit zelfs een leeslintje aan de rug.

Òf je kiest voor een goedkoop, lichtgewicht paperback versie: net zo makkelijk om mee te nemen en het is geen ramp als je het boekje per ongeluk ergens laat liggen.
Het uiterlijk van een boek is soms even belangrijk als de inhoud.

Boeken in veelvoud

Boeken rollen zo de drukkerij uit.  Je kan vaak kiezen tussen een zachte kaft die meestal maar iets zwaarder is dan het papier aan de binnenkant, een hardere kaft of een gebonden boek. De gebonden boeken (of “ingebonden” genoemd) hebben een harde kaft, een mooie platte of halfronde rug met tekst en vaak aan de binnenkant van de rug een stukje stof als afwerking. Het boek kan hierdoor makkelijk rechtop staan in de boekenkast en is vaak een blijvertje. Een pocketboek of paperback genoemd is goedkoper en lichter. Deze zijn makkelijker mee te nemen om bijvoorbeeld onderweg te lezen.

Een klein stukje geschiedenis

Boekbinden is al zo oud als Methusalem. Eén van de oudste bekende ‘boeken’ is een papyrusrol, die dateert uit de 25ste eeuw v. Ch. Die rolvorm heeft zo’n tweeduizend jaar bestaan tot deze werd vervangen door perkament. Dit werd op een andere wijze beschreven, namelijk: in kolommen.

Op een gegeven moment werd de rol in stukken gesneden, elk stuk met drie of vier kolommen en dat heeft het boek de vorm gegeven die we nu nog steeds kennen.

Enkelvoudige bladen

De allereerste gebonden boeken werden gemaakt van enkelvoudige bladen. De bladen werden aan één zijde scharnierend vastgenaaid. Pagina’s lezen werd zo veel gemakkelijker door de mogelijkheid om snel heen- en weer te bladeren en iets op te zoeken of terug te lezen. Veel makkelijker dan het steeds op- en terugrollen van een perkamenten rol.

Tot op de dag van vandaag vinden we het lezen van bladzijden met twee of drie kolommen het fijnst leesbaar. Boeken zijn steeds geavanceerder geworden van uiterlijk, vooral omdat deze nu machinaal gedrukt worden, maar voor de rest is het binden van boeken nauwelijks veranderd.

Boeken kun je ook zélf maken

Misschien heb je een paar boeken in de kast staan die hard aan restauratie toe zijn. Of misschien wil je je eigen geschreven boek voor een klein publiek publiceren en er iets heel persoonlijks van maken. Genoeg redenen om eens lekker te gaan knutselen!

Hoe ‘bind’ je zelf een boek?

Het lijkt misschien niet eenvoudig maar iedereen die ooit met papier heeft zitten knutselen weet dat het maken van een notitieboekje niet zo moeilijk is. Papieren vouwen, aan elkaar vastnaaien of nieten, een voorkant plakken en voilá daar heb je al je eigen notitieboekje. 

Plakken, nieten, zetten of naaien op band

Met echte boeken is het niet eens zoveel moeilijker. Je kunt dit leren door naar een cursus boekbinden te gaan of tutorials op YouTube te bekijken en gewoon mee te gaan doen. Er zijn tutorials te vinden die uitstekende uitleg geven over hoe je precies te werk moet gaan.

Dit vind ik leuk, maar hoe begin ik, en waar koop ik mijn benodigdheden?

Ben je nu zo enthousiast dat je meteen aan de slag wilt, begin dan klein. Maak eerst een paar notitieboekjes voor eigen gebruik voordat je besluit om die stapel favoriete magazines aan elkaar te naaien. Bekijk een aantal tutorials op YouTube, bezoek eens een winkel die boekbindmaterialen verkoopt, of volg een cursus boekbinden. Voor je het weet heb je een grotere boekenkast nodig!

Trackbacks & Pings

  • Het oog wil ook wat - Boekrecensies :

    […] Een tijdje geleden ben ik bezig geweest met een cursus om boeken te leren binden. Zie het blog: boekbinden is een leuke hobby. […]

    4 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *