Fjorbert van de Fjordenburg

Fjorbert van de Fjordenburg is een nieuwe serie die op de website PaardenColumns staat. De serie is speciaal bedoeld voor de junior paardenliefhebbers!

PaardenColumns

PaardenColumns bestaat al meer dan 20 jaar! Althans, niet in de digitale vorm maar de columns dateren al vanaf 2003 toen ondergetekende, Marga, columns schreef voor diverse paardenmagazines. Later zijn deze columns vastgelegd op de website PaardenColums en werd dit een blog met vele andere verhalen. Verhalen van paardenliefhebbers, voor paardenliefhebbers.

Paardenliefhebbers

Als er één sport is met een enorme verscheidenheid aan verschillende takken van de sport dan is het wel de paardensport. Ook even leuk te melden; één van de weinige sporten (op schaken na?) waarin vrouwen en mannen altijd gelijk werden/worden beoordeeld, net als merries, hengsten en ruinen.

De takken van de sport zijn bijna oneindig in zijn soort. Ik noem er een paar: springen, dressuur, military, drafsport, rensport, mensport. Maar daar blijft het niet bij want heb je ooit van deze gehoord: freestyle, endurance, western-sport (trail, pleasure, horsemanship, reining, barrel racing, pole bending, working cowhorse, cutting), polo, horse-bal, carrouselrijden, rodeo, eventing, voltige, therapeutisch rijden en stokpaardrijden? En zo nog veel meer.

Zoveel paarden zoveel mensen

Door al deze verschillende onderdelen van de paardensport, of beter gezegd: paardenwereld, zijn er ook enorm veel verschillende paardenmensen. Van elitair tot en met alternatief en van conservatief tot en met zeer vooruitstrevend. Bij iedere tak van de sport horen eigenlijk ook verschillende paardenrassen die hier in uitblinken en die zal ik maar niet gaan opnoemen, want dat zijn er héél veel.

PaardenColumns is er voor iedereen. Ongeacht ras, geslacht en geloof, grapje, anders bedoeld: ongeacht de tak van de sport, het paardenras en de visies van de paardenmens. Over diversiteit gesproken! (Een modern woord, dat nog niet bestond toen PaardenColumns al in de lucht hing!)

Paardenplatform

Verhalen, artikelen, columns, stellingen en lange series, alles is er te vinden, voor jong en oud. Gastblogs zijn welkom! Commerciële gastblogs kunnen de daarvoor geldende voorwaarden opvragen via de mail.

Fjorbert van de Fjordenburg

Speciaal voor kinderen is er dan nu een nieuwe serie. Deze serie gaat over Fjorbert van de Fjordenburg. Hij is een jonge knul die allemaal avonturen beleeft op de Fjordenburg. ‘De Fjordenburg’ is de fokkerij waar Fjorbert woont en genoemd naar een pittoresk dorpje in de buurt. Fjorbert is trouwens heel groot: hij wordt ook wel eens Fjordzilla genoemd. Lees alles hierover in de eerste twee blogs die al online staan.

Na iedere column is er een lijstje met uitleg van de moeilijke woorden. Want wat is nu een ‘avonturier in de dop’? Of een ruin, dekhengst? Of dat gekke woord: pittoresk? De uitleg gaat dus niet alleen over paardenjargon maar ook over andere woorden die voor kinderen misschien nog een beetje lastig zijn om te begrijpen.

Paardengroetjes! van Fjorbert van de Fjordenburg!

GRATIS E-BOOK Fjorden hebben humor:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *