Op het geniale af

Op het geniale af‘ is een ijzersterke roadnovel. Maar daarnaast is het ook een psychologisch verhaal over psychische problemen, armoede, ongelijkheid en de zoektocht naar wie je bent en waar je vandaan komt. Benedict Wells weet deze onderwerpen heel lichtvoetig te verwerken in een verhaal dat jongeren echt zal aanspreken. Het boek verrast tot aan de laatste bladzijde en nodigt uit om meer van deze schrijver te lezen.

Trailerpark

Zoals zo vaak zat Francis op de afdeling psychiatrie naast zijn moeder. De stoel was te klein, de leuning drukte tegen zijn rug. Hij deed zijn ogen dicht en stelde zich voor dat hij van een klip sprong en met zijn hoofd naar voren de zee in dook.

Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. Niet voor het eerst wordt zijn moeder opgenomen op de afdeling psychiatrie en staat Francis er alleen voor. Tijdens de dagelijkse bezoeken aan zijn moeder leert Francis een bijzonder meisje kennen. Anne-May zit ook op de psychiatrische afdeling, vanwege haar eigen problematiek. Francis is gefascineerd door het bijzondere en onvoorspelbare meisje.

Vader?

Maar de toekomst lijkt nog onzeker, want alleen al in onze klinieken liggen meer dan 200.000 potentiële kinderen, misschien wel voor de eeuwigheid opgesloten in glanzende metalen containers.

Nooit heeft Francis geweten wie zijn vader was. De behoefte was er ook niet. Als zijn vader hem en zijn moeder in de steek heeft gelaten, is hij het niet waard om te kennen.
Maar als zijn moeder onthult dat ze achttien jaar geleden heeft meegedaan aan een absurd experiment, slaan de twijfels bij Francis toe. Wie weet is zijn vader geen loser, maar een genie!

Vader

Hij stond in de badkamer en zijn spiegelbeeld straalde hem tegemoet. Een genie, flitste door zijn hoofd. Ineens was alles duidelijk: hij moest zijn vader vinden, het maakte niet uit hoe.

Samen met zijn beste vriend Grover en Anne-May besluit Francis op zoek te gaan naar zijn vader. Om dit te bereiken rijdt het drietal samen dwars door Amerika. Vriendschappen, relaties en hun eigen mentale gesteldheid worden zwaar op de proef gesteld. Zal Francis zijn vader vinden? En is zijn vader het genie die zijn leven gaat veranderen?

Langzaam maar zeker

Objectief gezien is de dood het beste wat een mens kan overkomen. Die dwingt je het leven aan te gaan, van elke seconde te genieten en je helemaal te ontplooien. Het enige juiste einde, noodzakelijk, een krachtige drijfveer. Subjectief gezien is de dood natuurlijk kut.

Uiteindelijk nam het verhaal me mee en was ik erg benieuwd naar het einde. Het duurde wel eventjes voor het boek me in zijn greep kreeg. Zodra het drietal op roadtrip ging werd het spannend en interessant. Benedict Wells laat je op een ongedwongen manier nadenken over het leven. Tot aan de laatste bladzijde is het boek spannend. Als je denkt dat de ontknoping al voorbij is, staat je toch nog een verrassing te wachten. Kortom: dit boek is zeker een aanrader, maar laat je niet afschrikken door de eerste paar bladzijdes.

Meer Young Adult boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *