‘Zwaluwdans’ neemt je mee naar Sevilla

In haar debuutroman ‘Zwaluwdans’ neemt Jet Nijland je mee op reis naar Sevilla. Je maakt kennis met Elisa, Manuel, Neva en Nando, die je meenemen op hun avonturen in deze prachtige stad.

Personages die je in je hart sluit

In ‘Zwaluwdans’ leef je als lezer afwisselend mee met Elisa, Manuel, Neva en Nando. Misschien denk je ‘is dat niet verwarrend, vier perspectieven?’ Boven ieder hoofdstuk staat heel duidelijk wie er aan het woord is. Bovendien heeft ieder personage heel duidelijk een eigen karakter. Het is dan ook niet moeilijk om met allemaal mee te leven en ze ook alle vier in je hart te sluiten. Je leest ook niet dezelfde gebeurtenissen vanuit vier perspectieven – alles vult elkaar aan op een heel prettige manier. Benieuwd naar de personages en hun verhalen? Ik vertel je vast wat over ze.

Sevilla, de stad waar Zwaluwdans zich afspeelt

Het verhaal van Elisa

‘Zwaluwdans’ begint in Amsterdam in 1974, als Elisa op de dag van haar moeders begrafenis een telefoontje krijgt van een notaris. Hij vertelt haar dat hij een boodschap voor haar heeft van haar vader. Hij heeft Elisa een huis nagelaten in Sevilla. Elisa is in verwarring. Ze heeft nooit wat van haar vader gehoord en wat moet ze met een huis in Sevilla? Elisa besluit toch naar de stad af te reizen, want wat heeft ze te verliezen?

Het verhaal van Manuel

Eenmaal in Sevilla ontmoet Elisa al snel de mysterieuze Manuel, eigenaar van een bar in de wijk Triana. Geliefd door alle bewoners in de wijk vanwege zijn gezellige bar, maar zeker ook vanwege zijn prachtige gitaarspel. Tel daar nog bij op dat hij erg knap is. Alleen Elisa kan niet goed hoogte van hem krijgen. Het ene moment lijkt hij heel vriendelijk, maar bij een volgende ontmoeting lijkt hij juist niets van Elisa te willen weten.

‘Toch is Elisa nieuwsgierig naar wat er zojuist aan de hand was en waar de woordenwisseling tussen Manuel en de elektricien over ging. […] Maar als ze opkijkt, is de elektricien weg en ook Manuel is verdwenen. Vreemd. Waarschijnlijk had hij zijn dag niet. Of misschien moet ze ook niet te veel hopen op een goede band met deze grillige, overdag alcohol drinkende, buurman.’

Uit ‘Zwaluwdans’, pagina 101

Het verhaal van Neva en Nando

Neva en Nando ontmoeten elkaar als kinderen. Neva’s moeder werkt dan in Casa de Pilatos, waar Nando woont. Ze groeien samen op. Via Neva’s broer leert Nando gitaarspelen, iets waar hij erg goed in blijkt te zijn. Als de twee opgroeien, wordt het leven in Sevilla er niet makkelijker op met de opkomt van Franco en de Spaanse burgeroorlog.

Meer weten over de inspiratie van Jet voor dit verhaal? Lees dan ook het interview dat eerder op ons blog verscheen!

Beeldende beschrijvingen

Als je tijdens het lezen van dit boek niet het idee krijgt ‘ik wil naar Sevilla, met eigen ogen Triana zien en genieten van Spaanse tapas’, dan is dat niet te wijten aan de beeldende schrijfstijl van Jet Nijland. Door haar manier van schrijven lijkt het alsof je in de ruimte staat waar Elisa haar zwaluwdans uitvoert en ruik je zelf de zoete geur van sinaasappelbloesem in de tuin van Casa de Pilatos die Nando aan Neva laat zien en ruiken.

Zwaluwdans op kleurrijke achtergrond

Het verhaal typeert Jet zelf als historische feelgood en dat is wat mij betreft zeker terecht. Het verhaal van Neva en Nando speelt zich af tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog, maar de historische feiten spelen niet de hoofdrol in het verhaal. Die is weggelegd voor de personages.

Of alles uiteindelijk goedkomt, zoals in een feelgood meestal gebeurt? Dat mag je zelf ervaren door dit heerlijke boek te gaan lezen.

Andere historische feelgoods

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *