‘The song of Achilles’ is unieke Griekse mythologie

In ‘The song of Achilles’ van Madeline Miller staan Achilles en Patroclus centraal. Miller beschrijft opnieuw een uniek portret uit de Griekse mythologie, dit keer van de held en zijn levenspartner. 

Patroclus is een jonge prins die wordt verbannen naar het hof van koning Peleus, de vader van Achilles. Hier ‘selecteert’ Achilles hem als zijn vriend en hun avonturen beginnen. Samen gaan ze naar Mount Pelion, waar ze alles leren over o.a. de natuur en medicijnen. Hun vriendschap is al lang niet meer alleen een vriendschap, het is een verbintenis voor het leven. 

“We were like gods at the dawning of the world, and our joy was so bright we could see nothing else but the other.”

“Best of all the Greeks”

Achilles moeder, zeegodin Thetis, probeert er alles aan te doen om van haar zoon een god te maken. En de relatie van Achilles en Patroclus zit, volgens haar, erg in de weg. Toch probeert ze Achilles te verbergen wanneer Helen van Sparta wordt ontvoerd: haar zoon is er nog niet klaar voor. Helaas hebben Odysseus en Diomedes andere plannen voor Achilles en moet hij zich klaarmaken voor het grote gevecht. 

“When he died, all things soft and beautiful and bright would be buried with him.”

Trojaanse Oorlog

Ondanks dat hij het einde kent, gaat Patroclus mee. Zijn leven heeft geen zin zonder Achilles en hij doet zijn best om er voor zijn vriend te zijn. Patroclus is geen vechter en helpt liever de gewonde vechters. Ze bouwen een leven op vlak bij Troje en even lijkt het alsof dit altijd zo zal blijven…

‘The song of Achilles’ is een verwoestend liefdesverhaal

‘The song of Achilles’ is meer dan een hertelling. Het is een uniek portret van Achilles en zijn levenspartner Patroclus. Het is prachtig, bijna poëtisch, verteld en dit is de kracht van Miller. Ze is in staat om de lezer te betoveren met haar kijk op de Griekse (half)goden en helden/heldinnen. Ik heb weer enorm van haar boek genoten en hoop heel erg dat ze snel een nieuw boek uitbrengt. Als je houdt van Griekse mythologie, een prachtige schrijfstijl, een onvoorwaardelijk liefdesverhaal, dan is ‘The song of Achilles’ het boek voor jou.

Deel I van dit boek:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *