Student, eet je wel gezond?

Mijn zoon gaat deze zomer op kamers. Als moeder maak je je natuurlijk (te) veel zorgen. “Kook je straks wel voor jezelf? Eet je wel gezond?” En wat doe je dan als moeder? Nog een paar voorbeeld-maaltijden maken én een goed boek kopen. Gelukkig is er keuze genoeg.

Eet je wel gezond?

Zodra ik in de boeken duik met als onderwerp: studenten en koken, vallen mij twee dingen op. Òf de boeken gaan over zo goedkoop mogelijk koken of de nadruk ligt meer op gemakkelijk en gezond. Dit zijn kennelijk de thema’s die het belangrijkste zijn. Logisch natuurlijk, studenten hebben vaak maar een beperkt budget en besteden hun geld liever aan andere dingen dan een (gezonde) maaltijd. En natuurlijk hoop je als moeder dat je kind vooral gezond gaat eten.

Altijd moe

Studenten zijn vaak moe. Beter gezegd: altijd moe. Het valt ook niet mee om het leven ineens zelf allemaal te regelen. Om nieuwe mensen te ontmoeten en in een andere stad te wonen. En natuurlijk is er ook het sociale element: feesten tot je er bij neer valt. Oh ja, én studeren tot je erbij neervalt. Gezond eten is dan extra belangrijk. Maar ja, daar komen ze pas na verloop van tijd achter. Doordeweeks leven van boterhammen met pindakaas en in het weekend bij paps en mams de koelkast leeg eten, werkt op den duur niet…

Was vroeger alles beter?

Hoe deden wij dit vroeger? Precies hetzelfde. Ik had zelf een bijbaantje als serveerster in een wegrestaurant. De mensen kwamen chagrijnig hun auto uit. Ze waren moe en geïrriteerd en wilden zo snel en zo veel mogelijk eten. Van kwaliteit was geen sprake, maar van kwantiteit wel en er bleef dan ook altijd heel veel over in de keuken. Samen met mijn collega’s aten we voor de hele week bij. Van schnitzels, koffiekoekjes tot en met sorbets met mierzoete aardbeisaus. Het maakte voor ons niet uit… Maar koken voor jezelf was toch te veel gedoe. Dat gebeurde slechts sporadisch.

Student, eet je wel gezond?

De leuke boeken die nu allemaal te koop zijn waren er toen nog niet. Er waren wel een paar boeken maar die zijn niet meer van toepassing. ‘Eten voor een paar guldens’ gaat je nu niet meer lukken en ‘gezond’ was toch anders ‘gezond’ dan nu. Was je bovendien als student ook nog eens vegetarisch dan zat er niets anders op dan stukken kaas te bakken. Of jezelf te specialiseren om grote smaakloze sojabrokken op smaak te maken met liters ketjap. Veganisme, Zero Waste en duurzaamheid waren woorden die nog niet bestonden. Althans, zeker nog niet in studentenhuizen.

Keuzestress?

En nu kan ik kiezen tussen zo ontzettend veel leuke boeken. Er zijn zelfs boeken voor veganistische studenten, studenten die écht haast hebben en de fijnproevers onder de studenten. De meeste boeken zijn fraai vormgegeven, duidelijk qua taal en recepten. Een absolute favoriet heb ik niet. Of misschien toch: ‘Studentenkookboek Met Katerkost, examenkost, veggie, vegan, zero waste, party & comfortfood´. Het boek valt op qua originaliteit, vlot taalgebruik en mooie lay-out.

Zo, ik heb een paar kookboeken gekocht. Mijn zorgen zijn ineens een stuk minder. Nu maar hopen dat mijn zoon de boeken ook echt gaat lezen én gebruiken.

Wie heeft nog goede tips voor studenten & koken? En voor bezorgde moeders? (smiley)

Meer recensies over kookboeken: