De Afvalvrije Keukencyclus; een uitstekend idee!

HOOP DOET LEVEN

Al een tijdje zag ik uit naar het boek De Afvalvrije Keuken Cyclus’ van Katie Elzer-Peters. Ik trof het boek in mijn brievenbus de dag nadat ik in de Britse krant The Guardian ‘Lab-grown food will soon destroy farming – and save the planet’ door George Monbiot, de maker van de documentaire Apocalypse Cow had gelezen. Wat een uitstekende combinatie van positief nieuws. (Monbiot voorziet overigens niet het einde van fruit-en groentenlandbouw).

Het artikel van Monbiot vond ik zo waardevol; ik las het zelfs aan mijn familie voor. Na maanden stikstofcrisis ellende, nieuws over het verder verdwijnen van weidevogels, insecten tekorten en het steeds minder waarnemen van vogels rond ons huis, was ik toe aan een hoopgevend toekomst beeld. Deze bracht Monbiot door zijn lezer te laten zien waar onze voeding vanaf 2030 vandaan zal komen. En zo ook het boek van Elzer-Peters, alhoewel de auteur bescheiden alleen maar milieuwinst aanstipt als gevolg van minder voedselafval.

DE AUTEUR

Elzer-Peters heeft een indrukwekkende Curriculum Vitae en weet waarover ze schrijft. De opzet van het boek is helder; korte aanwijzingen, tips, instructies en vooral ook veel foto’s. Over bijvoorbeeld: hoe je op een klein oppervlakte (een keukenplank, een hoekje in je tuin, of in je bijkeuken) groenten en fruitresten van groenten en fruitafval weer kunt opkweken om daar calorisch profijt uit te halen. Na het lezen van haar boek krijgt het woord voedselverspilling een diepere betekenis: je zult niet graag opnieuw groenten en fruitafval weggooien. Financieel niet, maar zelfs gevoelsmatig niet, want je gooit een mogelijke tweede levenscyclus weg.

EXTRA

Een paar extra zaken vallen op naast het opkweken van restanten groenten en fruit. Elzer-Peters geeft ook instructies over micro-groenten. Omdat micro-groenten, denk aan tuinkers, snel groeit, is het leuk om hierbij kinderen te betrekken, iets dat Elzer-Peters aanmoedigt. Maar ook laat Elzer-Peters zien hoe je pompoenen kunt opkweken. En dat is weer handig voor Halloween. Leer je kinderen tuinieren en zuinig omgaan met etenswaren en je geeft hen vaardigheden mee waarvoor ze dankbaar zullen zijn. Niet alleen kinderen maar ook knagende huisdieren zijn dankbaar voor verse pepermunt en wortelgroen.

Naast een ruime variatie van wortels, stengels, knollen en zaden, laat Elzer-Peters ook zien hoe je avocado’s kunt opkweken. Vooral voor de laatste heb je geduld nodig (vijf tot vijftien jaar) en ruimte voor meer dan twee avocado bomen voor kruisbestuiving. Elzer-Peters schrijft dan ook; ‘Avocado’s ontkiemen doe je voor je lol niet voor het fruit’. Ik zou daaraan toe willen voegen: je krijgt veel groen voor het geld. Allereerst het vruchtvlees maar ook grote, groene bladeren die de lucht zuiveren.

MILIEUWINST

Elzer-Peters laat indirect zien hoe je zuinig kan zijn met voedingsbronnen. Voor het uitvoeren van de instructies in Elzer-Peter’s boek heb je niet veel meer nodig dan (potaarde), potten en bescheiden ruimte. Je kunt klein beginnen bijvoorbeeld met het laten aangroeien van pepermunt, tot het opkweken van meer ruimte innemende planten, zoals pompoenen en meloenen.

Laboratorium geproduceerd eten de la Monbiot en in je keuken opgekweekte groenten de la Elzer-Peters, en een combinatie daarvan, is de toekomst. Ik ben hoopvol voor meer milieuwinst, goed en betaalbaar eten voor de gehele wereldbevolking en jongeren die een afvalvrije keukencyclus doodnormaal vinden.

Foto credit Pinterest

ONZE TOEKOMST

De Afvalvrije Keuken Cyclus is een belangrijker boek dan het zich voordoet. De ondertitel ‘Alles wat je nodig hebt om restjes groenten en fruit weer op te kweken’ had iets mogen zeggen over onze wereld waarin in 2100 11 miljard mensen toegang moeten hebben tot gezond en betaalbaar eten. En juist daarom is de kennis in dit boek belangrijk: om verantwoordelijk met kostbare voedingsbronnen om te gaan.

DE AFVALVRIJE KEUKENCYCLUS (Van snijplank naar moestuin en weer terug). Auteur Katie Elzer-Peters. KNNV Uitgeverij. ISBN 9789050117142 www.knnvuitgeverij.nl

Bestellink

127 pagina’s. Kleurrijke illustraties.