Genieten van lokale producten

In ‘Smaak van de Waard’ maak je kennis met de keuken van Esther van Leeuwe. Je leert ook streekproducten kennen uit de Krimpenerwaard en Rotterdam.

Cover kookboek Smaak van de Waard

‘Smaak van de Waard’: lekker, gezond en duurzaam koken

Esther van Leeuwe heeft zelf een cateringbedrijf. Ze bereidt de gerechten het liefst met streekproducten. Die koopt ze bij ondernemers bij haar in de buurt: de Krimpenerwaard, Rotterdam en omgeving en Het Groene Hart. Dit doet ze vanuit het principe van duurzaamheid: er is maar een aarde en die moeten we koesteren.

Meer dan een kookboek

In ‘Smaak van de Waard’ deelt Van Leeuwe niet alleen recepten, ze brengt ook de producenten in beeld van de streekproducten waar ze mee kookt. Voor mij is dat de reden om een kookboek uit te willen proberen: een verhaal achter de verzameling recepten. Je ontmoet onder andere de eigenaresse van de Mengelmoestuin, de man achter de Stolweitjes en visser Jan de Waard. Allemaal hebben ze een mooi verhaal te vertellen over hun producten. Vooral het verhaal van Jan over de rivierkreeft in Nederland vind ik erg interessant. Esther van Leeuwe laat vervolgens zien wat je daar weer mee kunt maken. Ze combineert daarbij de streekproducten met ingrediënten uit de supermarkt. Zelf zou je daar nog andere lokale producten voor kunnen kiezen.

Bonte verzameling

De ondernemers die aan het woord komen vormen een bonte verzameling. Dat zie je ook terug in de verzamelde recepten. Van kruidenspreads tot vegetarische hoofdgerechten tot wildburgers tot een Hollands kaasplankje. Bij het doorbladeren werd ik daardoor meteen enthousiast: je kunt veel kanten op met dit kookboek. Bij mij zorgt het er voor dat ik de gerechten sneller uitprobeer. Nog een pluspunt: je hebt voor veel van de gerechten niet al te veel ingrediënten nodig. Daarbij zijn de recepten uitgewerkt in heldere stappen.

Proef op de som: koken uit ‘Smaak van de Waard’

Ik maakte al meteen de zalmtartaar met kappertjes: ik had alle ingrediënten in huis. Nou vooruit, ik verving de appelkappertjes wel door standaard kappertjes. Ik vergat alleen een foto te maken van dit lekkere gerechtje… Dus tijd om nog een recept uit te proberen: de vegan appelcake. Een voorbeeld van uitproberen, want ik zou zelf niet heel snel kiezen voor een vegan recept.

ingredienten vegan appelcake
De benodigde ingrediënten voor de vegan appelcake.

Van Leeuwe gebruikt voor haar cake bloem van de Schiedamse Molens. Eigenlijk wilde ik daarom bloem halen bij de molen van Wassenaar, maar helaas is die op het moment dicht. Dan toch maar uit de supermarkt. Ook dit recept is helder uitgewerkt, inclusief een waarschuwing om de cake niet te droog te bakken. Het resultaat? Binnen no time waren de cakejes op. Heel erg lekker dus! De ‘Smaak van de Waard’ is meer dan goedgekeurd!

Een mooi recept om te maken als je zelf een appelboom hebt. Of bij een boomgaard in de buurt mag gaan plukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *