Muhammad Ali de bokslegende

Ik zweef als een vlinder en steek als een bij

Iedereen heeft van hem gehoord, Muhammad Ali, de grootste bokser ter wereld. Generaties later is zijn naam nog steeds groot. De meest bekende foto van hem, waar hij met gebalde vuisten voor zijn ‘knock- out’ geslaagde tegenstander staat, hangt in veel sportscholen. Frans van Duijn schreef over Muhammad Ali in gewone taal voor Leeslicht waar ik al eerder meerdere recensies voor heb geschreven. Dit is wederom een overzichtelijk en goed leesbaar boekje over een geweldige sporter.

Muhammad Ali – Cassius Clay

Cassius Clay is de officiële naam van Muhammad Ali en werd geboren in 1942 in het zuiden van Amerika. Samen met zijn broer groeide hij op bij zijn hardwerkende ouders. Het was een liefdevol en keurig gezin. Als kind begreep Cassius niet waarom er zoveel verschillend waren tussen zijn blanke klasgenootjes en hem. Hij mocht in bepaalde winkels niet komen, vanwege zijn huidskleur. Racisme speelt een belangrijke rol in het leven van Muhammad Ali. Hij vocht niet alleen tegen tegenstanders in de ring, maar ook tegen racisme buiten de ring. Het boek bevat hierdoor twee verhalen over zijn leven, die mooi in elkaar samen smelten. De enige plek waar Muhammad geen verschil merkte in huidskleur was in de boksschool waar hij steeds meer te vinden was. Zijn trainer Joe Martin ziet een aankomend talent in hem door een bijzonder stijl van boksen. Hij ‘danst’ om zijn tegenstander heen. Op 12- jarige leeftijd roept Muhammad dat hij wereldkampioen zal worden.

Van Cassius naar Muhammad Ali

Cassius haat zijn naam. Clay is van zijn voorouders die als slaaf op een plantage werkten en de naam kregen van hun eigenaar. Hij vindt geen steun bij de kerk als christen, maar wel bij Elijah Muhammed, de leider van de Zwarte Moslims. Van hem krijgt hij de naam Muhammad Ali. Muhammad strijdt voor het zwarte volk zoals hij in de ring doet. Wil een eigen land creëeren voor zwarte mensen waar iedereen gelijk wordt behandeld. Hij heeft een afkeer tegen witte mensen. Dit veranderd na de dood van Elijah Muhammed. Muhammad strijdt voor een leven naast en met elkaar. Hij inspireert vele mensen met zijn quotes, zoals: “tel de dagen niet, maar zorg dat de dagen tellen”.

Zonder wrijving geen glans

Muhammad Ali wint alles wat er te winnen valt, zelfs goud op de Olympische Spelen. Zijn weg is niet de makkelijkste. Zijn winnaarsmentaliteit zorgt ervoor dat deuren open gaan, die eerst chip waren. Zijn artsen adviseren om te stoppen, hij heeft teveel klappen gehad. Muhammad gaat door en wint vier keer de wereldtitel. Hij doet het ook voor het geld. Miljoenen zijn weg, dankzij zogenaamde ‘vrienden’ en verkeerder investeringen.

Olympisch einde

Parkinson wordt geconstateerd. Ondanks deze diagnose is Muhammad Ali dankbaar voor alles wat hij bereikt heeft. Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta steekt de bokser aller tijden het Olympische vuur aan. Hij overlijdt in 2016 op 74- jarige leeftijd. Boeken over sporters trekken mij enorm aan, maar hoeft niet heel dik te zijn. Deze boekjes van Leeslicht geven een goed overzicht en lezen lekker weg. Ideaal om net even wat meer te weten over een sporter en waar hij/ zij vandaan komt. Achterin staat een overzicht beschreven van al Muhammad zijn partijen en overwinningen. Absolute aanrader voor sportfanaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *