De droom van Nyck de Vries die uiteenspatte

F1 fan of niet, sinds Max Verstappen kan niemand er meer omheen. Nick de Vries was plotseling die andere Nederlander die zijn debuut maakte in de F1. Hoe moeilijk is dat om continu te worden vergeleken met Max Verstappen en de verwachting die op zijn schouders rust? Leo Oldenburger beschrijft in zijn boek ‘Nyck de Vries’ wie Nyck de Vries is en wat zijn weg is geweest naar zijn debuut in de F1. De droom die zo hard uiteenspatte.

Jongensdroom met toekomstmuziek

Nyck de Vries is de zoon van een garagehouder. Zijn vader heeft op hoog niveau geracet en zag dat zijn zoon Nyck met hetzelfde gen was besmet. Op jonge leeftijd kreeg Nyck zijn eerste kart en er was geen houden meer aan. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en Nyck verhuist met zijn vader en zusje naar Italië, het land om te karten. Nyck zijn ouders zijn al op jonge leeftijd gescheiden en zijn moeder heeft geen grote rol gespeeld in zijn leven. Karten doet Nyck dag en nacht. Het kleine gezin reist door heel Europa om Nyck alle wedstrijden te laten karten die nodig zijn om hem verder te brengen in de autosport. Hierdoor is een leven wat het gemiddelde kind heeft ver buiten bereik. Nyck en zijn zusje gaan niet naar school, door hun verhuizing naar Italië kunnen ze thuis geschil worden door hun vader. Alles staat in teken van Nyck.

Geld als kruiwagen

Nyck de Vries is een groot talent. Hij wordt wereldkampioen karten en komt steeds verder in de autosport met als doel om een stoeltje te bemachtigen in de F1. Met alleen talent en doorzettingsvermogen ga je er niet komen. De coureurs in de F1 hebben een achterban nodig met een enorm vermogen om dit doel te bereiken. Dit is niet het milieu waar Nyck uit komt en zijn vader probeert met allerlei middelen om Nyck verder te laten komen. Nyck wint en blijft winnen, wanneer komt die F1 nu eens aankloppen?

Droom komt dichterbij

Nyck wint van iedereen in de F2 en wordt wereldkampioen. Normaal gesproken het moment om te worden gebeld door de F1. Helaas blijft dit telefoontje op zich wachten. Er zijn weinig stoeltjes te vergeven en de nummer drie en vier krijgen eerder een aanbod dan Nyck. Nyck wordt ouder en het wordt minder makkelijk om zich in de F1 te plaatsen, waar ligt dit aan en wat moet je nog meer doen? Nyck wint wederom de F2 en mag als testrijder in de F1 beginnen. De droom van Nyck begint eindelijk realiteit te worden. Nyck doet het goed en zijn droom wordt in 2022 eindelijk werkelijkheid, hij krijgt een plek in de F1.

De droom die een nachtmerrie wordt

Nyck laat te weinig zien om op te vallen, ook is hij ‘al’ 27. Hierdoor minder kneedbaar dan een jongere coureur, de volgende coureur staat klaar om zijn plek over te nemen. Voor Nyck is de F1 na een paar races einde oefening. Een enorme teleurstelling. Zijn hele leven en die van zijn vader en zusje staat in teken van het bereiken van de F1 en is al vroeg ten einde gekomen. Zoals ik al begon, je kunt niet meer om de F1 heen na Max Verstappen, dus het vroege einde van Nyck de Vries is iedereen bekend. Zijn weg naar deze top toe is dat niet.

Het verhaal achter het bittere einde

Ondanks dat we weten hoe het eindigde, wist ik zeer weinig over Nyck de Vries. Door Leo Oldenburger leer je Nyck en de wereld waar hij in zit beter kennen. Iedereen kent Max Verstappen en zijn vader Jos. Hij werd van kleins af aan al gevolgd en zijn talent werd door de hele wereld gezien. Nyck zijn talent werd ook gezien, maar op dit niveau heb je nog zoveel meer nodig om de absolute top te bereiken. Er zijn zoveel andere jonge coureurs met talent en te weinig plekken om iedereen een kans te geven. Het heeft Nyck niet altijd meegezeten en de gunfactor heeft hij op het hoogste niveau helaas niet gehad en kwam aan zijn droom vroegtijdig een einde. Zou hij zichzelf meer in de ‘picture’ hebben gereden als hij iets langer had mogen blijven? Helaas zullen we dat nooit weten en kost de F1 teveel geld om iemand meerdere kansen te geven.

Het verhaal achter de topsport

Mij maakt het niet veel uit welk boek ik lees over het leven van een topsporter. Hoe deze atleten leven en denken blijft enorm intrigerend. Je leven richten op een doel en daar alles voor laten, vind ik ontzettend knap. Achter een overwinning schuilen zoveel andere overwinningen en teleurstellingen, zowel op mentaal als fysiek niveau. Dit boek laat het leven zien van een minder succesvolle F1 coureur die op ieder ander niveau wel succesvol was. Ondanks dat ik de vergelijking met Max soms wat veel vond is dit een boek wat fijn wegleest en een goede indruk geeft over het leven van Nyck de Vries. Hierdoor weet ik nu dat Nyck in een andere klasse actief is en succesvol. Dit lees je niet in de media, maar laat mij wel verder kijken dan de F1!

Meer in deze categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *