Igone de biografie

Neerlands trots op het gebied van ballet. De biografie van Igone de Jongh, geschreven door Marcel Langedijk laat het leven zien van een van de meest bekende eerste solisten van het Nationale Ballet. Het leven van een topsporter is indrukwekkend, wat triggert hen om de top te bereiken ten koste van zoveel? In Igone de biografie kun je op een prachtige manier lezen hoe ze de weg naar de top bewandeld en welke struikelblokken ze tegen komt.

Marcel Langedijk

Marcel Langedijk is journalist en heeft meerdere biografieën geschreven. Igone de biografie is in 2020 uitgebracht. Hij heeft dit boek tot een geweldig geheel gebracht. Interviews met Igone, haar vader en anderen die dichtbij haar staan zijn in elkaar verweven en er is een boek uit ontstaan. Dit boek kun je dan alleen maar met bewondering lezen.

Ballet

Ballet is Igone haar leven. Vanaf het moment dat ze het op tv ziet weet ze dat ze daar heel goed in wil worden. Het boek laat zien wat ballet inhoudt en wat je er voor moet doen en laten, wil je er iets in betekenen. Topsport is een harde wereld. Waar je met atletiek als eerste over de streep moet komen is het bij ballet ook nog een kwestie van smaak. Je bent naast talent en keihard werken ook nog afhankelijk of balletmeesters het met jou zien zitten. Ook dit wordt heel duidelijk tijdens het lezen en lijkt me daardoor heel moeilijk om mee te maken te hebben.

Igone

In Igone de biografie geeft Igone zichzelf bloot en dat doet ze niet alleen. Haar vader, man, vrienden die dichtbij haar staan vertellen alles over haar. De moeilijke en harde weg naar de top. Hoogte- en dieptepunten worden ook niet overgeslagen. De ziekte en het overlijden van haar moeder hebben een belangrijke rol in haar leven gespeeld. Geboorte van haar zoon en scheiding van zijn vader, het vinden van haar nieuwe grote liefde. Igone wilde geen kind zijn, ze had een duidelijk doel in haar leven: dansen. Dat zij alles hiervoor laat kun je alleen maar met bewondering lezen. De prijzen die ze wint door haar doorzettingsvermogen en het haalt als eerste soliste, wat een vrouw!

Het einde van het Nationale Ballet voor Igone

Igone is gestopt bij het Nationale Ballet, mede hierdoor is deze biografie ontstaan. Dit loopt als een rode draad door het boek. Als zij een sprintster was geweest en nog zo constant had gepresteerd als ze deed, was ze nog sprintster. Door de continue vraag wanneer ze zou stoppen en het continue vragen om hoofdrollen was het tijd om te stoppen. Ze had graag nog wat betekent voor het Nationale Ballet, maar dit zag de directeur niet zitten. Door alle omstandigheden is Igone gestopt na 24 jaar Nationaal Ballet, terwijl ze haar afscheid graag na 25 jaar had gezien.

Aanrader?

Zelfs al heb je niets met ballet, dan is dit een prachtig boek om te lezen. Het laat het leven zien van een geweldige eerste soliste en haar weg naar de top. Het is zo goed geschreven, dat je nieuwsgierig blijft naar haar leven en alles erover wil weten. Dat zij na zo’n geweldige carrière nu een nieuw pad inslaat en blijft dansen, omdat ze nog helemaal niet klaar is met dansen, laat weer zien wat een powervrouw zij is. Door dit boek heb ik ook direct een documentaire over haar gekeken, je wilt haar gewoon beter leren kennen en haar zien dansen.

Wil je meer boeken lezen over Power vrouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *